Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám doma rozdělaný kompresor ale nevím jak ho zapojit a jestli mi náhodou nechybí nějaké díly. Motor má 2,2 KW tlakový spínač mám teď nevím jestli je třeba použít roběhový regulátor popř. jaký typ. Přikládám foto pro lepší posouzení
Hezké.. Doporučuji ještě (z praxe) doplnit kontrolkou zapnutého spínače. Není příjemné, pokud kompresor ujde a sepne ve čtyři ráno..
Dobrý nápad, z praxe bývají nápady nejlepší!
Pokud k vypínači dotáhneme i drát PEN, lze použít nějaký standardní vypínač pro domovní instalace s doutnavkou či LEDkou...
Na první pohled to sice vypadá, že to stačí pouze propojit.
Já bych tam ale v každým případě dal stykač, který bude spínat elektromotor kompresoru.
Vůbec jsem netušil, že existuje tlakový spínač na tři fáze. Z fotky není poznat jaký je to tlakový spínač a laké má parametry. Takže bych použil jeden kontakt tlakového spínače a přes tento kontakt bych spínal stykač motoru.
Pokud přes tlakový spínač poteče všechen proud do elektromotoru, tak asi za nedlouhou dobu přestane spínat (upálí se mu kontakty). Tím že tlakovým spínačem budu ovládat stykač motoru, tak proud do motoru poteče přes stykač (ten to vydržií, a když ne tak jeho výměna je jednoduchá) a talkový spínač nebude namáhán vysokým proudem (vydrží mnoho roků).
Na první pohled to vypadá, že Vám chybí pouze kabely. Svorkovnice je připravená na zapojení do hvědy třífázovým přívodem (+ PE), tlakový spínač je také třífázový.
doplněno 25.08.12 13:41: Doplnit ovládání o stykač není špatný nápad.
Na tlakovém spínači bývá uvedeno na jaký proud jsou kontakty dimenzovány, raději zkontrolujte! Výměna stykače je v případě poruchy či opotřebení jednodušší a levnější záležitost než výměna tlakovího spínače.
Pokud použijete stykač, budete sice mít o něco složitější celkové zapojení, ovšem vznikne tím možnost kompresor běžně vypínat pouze obyčejným jednofázovým vypínačem.
doplněno 25.08.12 13:43:*tlakového...
Tlakový spínač má označení OEZ- TSA 400V/10A ,AC-3 Jp 1MPa, JP 54. Prosím poradtě jaký třeba koupit teda ten stykač popř. odkaz i nějaké schéma zapojení by neuškodilo ať mám představu děkuji.
Tak tlakový spínač by měl vyhovět i na přímé spínání motoru. Pokud budete chtít zapojit stykač, schémátko zkusím nakreslit večer, pokud mne někdo nepředběhne. Pokud stykač nepoužijete, na vypínání bude třeba předřadit třípólový spínač.
Co se týká stykače, bude na něj potřeba nějaká "krabička", do této krabičky by šlo vmontovat i vypínání kompresoru, případně nadproudová ochrana (zrovna u kompresoru bych ji asi doporučil), případně i jistič - nepíšete nic o elektrickém přívodu ke kompresoru (pevný, zástrčka...)
P.S.? Vaše JP 54 je pravděpodobně správně IP 54, tedy stupeň krytí spínače, laicky řečeno že do něj nenaprší...
doplněno 25.08.12 16:28:Pokud budete trvat na stykači a máte novou instalaci, budete muset použít pětižilový přívod (kvůli pracovní nule), pokud bude jednoduché zapojení bez stykače, vyhoví přívod čtyřžilový...
No, podle mě je ten stykač dost zbytečný. Motor 2.2kW by neměl brát přes 10A, což zvládne tlakový spínač. Spíše bych se zamyslel, zda nepoužít jistič, případně motorovou ochranu.
doplněno 25.08.12 16:01:Schema snad ani netřeba - k připojení stačí čtyřžilový kabel, dal bych 4x2,5, s tím, že žlutozelený jde zákonitě na kostru, tři fáze do hl. vypínače, odtud zapojit do ochrany, odtud opět všechny tři do tl. spínače a odtud do svorkovnice motoru. Pak zkusti protočit motor aby seděl smysl otáčení (bývá tam šipka) pokud sedí, OK, pokud ne, přehodím dvě fáze ( optimálně na vidlici, tam to dá nejmíň práce)
takhle jsem pochopil zapojení, snad dobře ale nevím jak s tou zemí. Pokud jsem něco nakreslil špatně řekněte. Chci mít v tom jasno děkuji za ochotu.
Obrázek je velmi nezřetelný. Pokud máte starší rozvod se společným vodičem PEN (a tedy bez proudového chrániče), je možné využít čtyřžilový přívod.
Zkusím správné zapojení popsat, bude to rychlejší, než kdybych se snažil to nakreslit.
Zelenožlutý PEN vodič bude přiveden na jeden pól ovládací cívky stykače a zároveň na kostru motoru (šroubek bývá v krabičce se svorkovnicí). Nic nezkazíte, pokud ho přivedete i na kostru kompresoru či kovové potrubí (někdy má zemnící svorku i tlakový spínač)
Tří fáze bych vedl do stykače a z něj do motoru.
Před stykačem bych jednu fázi odbočil a připojil do jednoduchého vypínače (aby šlo kompresor vypnout), z něj do tlakového spínače (aby fungovalo automatické tlakování expanzky) a následně na druhý pól ovládací cívky stykače.
Toto je nejjednodušší zapojení, bez proudového jištění a motorové ochrany...
doplněno 25.08.12 20:40:Zkuste mi obrázek mailnout na poradte_hop@volny.cz, zkusím ho zvětšit a zveřejnit pro ostatní rádce...
Upravený nákres...
doplněno 26.08.12 09:43:Nevím, co nazýváte motorovým spouštěčem, zda stykač nebo motorovou ochranu. Obě součástky však bývají určeny k montáži do rozvaděče nebo jiné krabičky, kam lze přidat spolehlivou svorku právě na propojení zelenožlutého vodiče. Pokud jde o stykač, budete muset ještě vyvést ovládací okruh, v tom případě ale nelze napájet ze čtyřžilového přívodu, pokud máte soustavu TN-S, tedy oddělené vodiče PE a N...
motorový spouštěč- viz toto obchod.remont-cerpadla.cz/... jestli jsem to dobře pochopil tak by to mělo fungovat jako vypínání a zapínání kompresoru i jako ochrana proti přetížení.akorát si nejsem jistý parametry
doplněno 26.08.12 18:49:Tímpádem bych mohl vyloučit stykač a vypínač
Ano, pak byste mohl zaradit trifazove tento motorovy spinac, za nej tlakovy spinac a pak kompresor. Uzemneni by bylo z privodu propojene pouze na tlakovy spinac a kompresor.
doplněno 26.08.12 19:57:Ano, u motoroveho spinace bude asi z privodniho kabelu nasvorkovan dale.
takže v tom případě bych to zapojil tak jak jsem nakreslil jen s tím že PEN by byl až u tlakového spínače a motoru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.