Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám možnost dvou zdrojů TUV.
1) Vlastní ohřívač (asi bojler)
2) Odběr ze společného odběru vody, která se stejně ohřívá elektřinou.
Lidi mi spíše radí, abych zvolil první variantu, protože společenstvo vlastníků cenu vodu šíleně předražuje. Najednu stranu, nepočítám s tím, že by něco z toho nezdražovalo. Pokud zdraží elektřina, zdraží určitě obě varianty. Pokud zdraží varianta č.2, nemusí být příčinou zdražení elektřina. Takže z toho vyplývá, že výhodnější je první varianta, ale ...
nevím jestli by mi stačil jistič 1x25A. Dle technického poradce na PRE by to stačilo (bojler 80l) a do žádosti mi napsal součet všeho 4,5 kW. Za 1x25A zaplatím za připojení 5000 kč a za 3x25A 12500kč.
Na bojler nemám zrovna moc prostoru pro umístění, navíc pořizovací náklady a případné poruchy mi říkají, abych zvolil pohodlnost a variantu č.2.
Jinak objekt bude mít sprcháč, umyvydlo, wc, dřez s tím, že bude využíván buď pro bydlení 1-2 osob nebo jako kancelář.
Ptám se tedy jakou variantu by jste volili vy a hlavně proč. Děkuji
"protože společenstvo vlastníků cenu vodu šíleně předražuje"
- nepíšete, jaký máte právní vztah k bytu. Pokud jste vlastníjkem bytu a tedy členem společenství vlastníků, tak to přece můžete ovlivnit.
Pokud vím, tak společenství vlastníků tyto náklady jen rozpočítá na byty, žádný zisk z toho ani nemůže mít.
Právní vztah: Osobní vlastnictví.
"...tedy členem společenství vlastníků, tak to přece můžete ovlivnit."
No to se na mě prosím nezlobte, ale je to asi jako kdyby si někdo stěžoval na politiku a nekdo mu na to odpověděl, že má přece právo založit politickou stranu a ovlivnit chod této země. Chci být realista a stejně nehodlám ani navštěvovat jejich schůze apod.
"Pokud vím, tak společenství vlastníků tyto náklady jen rozpočítá na byty, žádný zisk z toho ani nemůže mít"
SVJ ohřívá TUV a tak si může cenu určit jak chce (i se ziskem). Známý mě právě od toho zrazuje, protože dělal předsedu SVJ v nějakém domě a říkal mi přesně procentuelně o kolik to mají dražší.
Dobrý den. Moje úvaha. Jestli správně čtu: Byt je společenstvo vlastníků, to znamená, že byt je Váš vlastní. ( Také máme.)
Přívod vody do celého domu je společný. Každý v domě má odečet vody, teplé i studené v bytě. Při vyúčtování vodného a stočného se bere odečet v bytě a většinou celkový součet odebrané vody za dům nesouhlasí, tak se zbytek vody rozpočítá, podle bytu a počtu osob. To Vám zůstane stejné.
Tím, že si dáte vlastní bojler, moc nezískáte. První máte velké pořizovací náklady. Budete omezen množstvím vody, zajišťování provozu, oprav a pod.
Při společném příjmu vody, máte teplou vodu neomezeně, bez starostí, mimo 14 ti dnů v létě, kdy se dělá údržba. Bojler by byl dobrý, když přívod vody, pro Váš byt, bude mimo společenství vlastníků. Protože budete hradit, jen své vlastní náklady. Jen můj názor.
doplněno 24.08.12 06:55:Teplo a teplou vodu účtují teplárny, společenství vlastníků dostává faktury, které jim účetní rozpočítává na jednotlivé byty. To samé vodné a stočné účtují vodárny fakturou, opět se vše rozpočítává dle jednotlivých měřičů a bytů. Tyto faktury si kontrolují zástupci majitelů bytů. Každý se na faktury, může po dohodě přijít podívat, zda jsou správně. Tam se nikde nedá ušetřit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.