Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Chci si natřít dvířka u 20 let staré kuchynské linky.Stávající dvířka jsou masiv bez lazury jen přírodní. Ošetřeno jen nějakým tenkým matným lakem.Nikde nejsou odřena zničena jen chci prostě změnu( přírodní dřevo už mi nebaví)...v plánu mám nikoliv lazuru ale krycí pastelovou barvu odstín "bílá káva"smetanová" atd..Něco jsem nastudovala na internetu jak postupovat ale přeci jen si potřebuju nějaké věci ujasnit.
Dvířka mám nejprve odmasti ale nevím čím a jak? Nějakou jarovou vodu?odmaštovačem?
Další postup je zdrsnit? Co si mám pod tím představit? Lehce nebo silně smirkovým papírem (jakým)?Puvodní nátěr se nijak neloupe a je perfektně soudržný.
No a poslední věc vlastní nátěr to nejdůležitější jak postupovat aby to trochu vypadalo,barva držela,neloupala se přeci to jsou dvířka vlastně denně používaná.Tady potřebuju od někoho poradit opravdu kdo už podobnou věc dělal a má zkušenost.Jde mi o to konkrétně jako barvou ( i výrobce klidně si připlatím) na trhu je toho srašně moc a vše se zdá být na jedno brdo.Barvu vodou ředitelnou nebo syntetiku? nějakou základní barvu(podklad)? natírat štětcem nebo válečkem?čeho se vyvarovat atd..
děkuji Jana
Jani, perfektní odpověď od janyka, ale myslím, že pro ženskou málo proveditelná. Natřu cokoliv, ale stříkat bych si netroufla. Před časem jsem natírala dveře, podobné tvé kuchyňské lince a byla jsem moc spokojená s Balakrylem.Neteče, hustota pěny naholení, bezva kryje, hezký výsledek. Dveře jsem nejprve umyla jarovou vodou, pak středním smirkem zdrsnila, ofoukala vysavačem a natřela 2x plochým štětcem.
Zkus se podívat na www.balakryl.cz , jsou tam i postupy prací. Nekupovat balakryl UNI, je i na kov a v tvém případě zbytečně dražší.
Vím, že mě zde odborníci roznesou na kopytech, ale ať se dílo zdaří.
Tak děkuju za odpovědi.To co navrhoval Jenyk je asi opravdu tak jak by to mělo být profi A1 ale to opravdu dělat nebudu.I když nevím proč např.tmelit když moje stávající dřevěná dvířka jsou perfektní hladká bez poškození a vrypů.Co se týče barev kouknu na Milesi i Balakryl ale někde jsem četla v diskuzi že někdo s tím má natřenou takto linku a balakryl je jako nátěr "měkký" a každé škrábnutí,tuknutí,bouchnutí bylo na nátěru znát.
Ale ještě něco nastuduju a rozmyslím.
Díky moc. Jana
Já jsem před pár lety natíral dvířka kuchyně syntetickým emailem tixotropním Po obroušení a vytmelení malých detailů jsem dvířka natíral slabou vrstvičkou emailu.,tixo se velicew dobře rozlévá a řekl bych, že skříňky se povedly a jejich životnost je perfektní.
JABRAKA
No právě čím a jak provést nátěr mám trochu dilema.Vše co je venku to natírám syntetikou tam myslím vodou ředitelné barvy nemají co dělat.Už i že syntetické barvy jsou hustší tak mám strach jak docílit krásně hladkého povrchu aby nebylo vidět místy tahy štětcem.Zde si myslím že vodu ředitelné barvy nejsou tak husté a proto i vhodnější.Ale nechám si poradit.
Jano,
a právě ten tixotropní email má pro roztékání dokonalé vlastnosti.Právě přesto,že je hustý,pomalu se roztéká a vytvoří pěkný povrch.
Ale i ta samolepicí tapeta je dobrá možnost,i když dražší.Je u tapet ještě jedna možnost,o které lidé nevědí.Dají se koupit DC-FIX tapety,ozznačené "DOOR" které jsou 2x silnější a tím pevnější.Jsou sice určeny na dveře,ale jejich odolnost se může využít i v kuchyni.V prodejnách tapet jsou k dispozici katalogy.
JABRAKA
Opravdu bych nic nenatírala. Sama jsem renovovala velkou kuchyňskou linku samolepící tapetou. Není třeba ta 2x pevnější. Je i tvrdší a špatně se lepí rohy. Stačí klasická samolepící, jsou krásné dřevodeckory, ale i jednobarevné atd... Položíš si dvířka bez pántů a úchytek na rubovou stranu tapety, je tam mřížka s centimetrem. ustřihneš ji podle velikosti dvířek, ale musíš si přidat po VŠECH bocích na šířku založení (prostě tolik přidáš kolik je šířka z boku dvířek +1cm na založení na rubové straně!) Po nalepení čelní plochy, ohneš přesahy, nastřihneš rohy a pořádně dolepíš-uhladíš prvně vše po bocích a pak ještě ohneš ten 1 cm na rubovou stranu. Pak si z tapety můžeš ustřihnout zase velikost dvířek, ale cca o půl centimetru menší, tento díl pak nalepíš na rubovou stranu dvířek, vznikne ti pak úplně otapetovaná i zadní strana. To už, ale dělat nemusíš, ale mě se to líbilo, protože i po otevření dvířek byla zadní strana také stejná, jako ta přední. Nikdo pak nepoznal, že je linka otapetovaná, drží to perfektně už 6 let a na údržbu je to naprosto super. Normálně mokrá houbka s jarem, nebo mokrý hadr a nbic se s tím neděje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.