Nejste přihlášen/a.
Prosím o názor. Děláme rekonstrukci starého domu a musíme se rozhodnout, jaký druh oken dát. Plastová X dřevěná. Domek je v celkem náročném podnebí 700 m n.m. - pořád fouká.
Plastová - do budoucna bez práce, ale bojím se, že to starému domu neprospěje. Navím bojuji s estetickým hlediskem.
Dřevěná - natírání, hezčí vzhled, budou přirozeně větrat. Truhláři mi tvrdí - pouze dřevěná, výrobci plastů prosazují plastová, že se to nepozná. Fak nevím.
vlajami, estetiku nechám stranou, nevím co to je...
Souhlas s natíráním...musíte je natírat každých 5 let... třeba i emulsí...ale oni klidně vydrží i 20 let bez natírání,,ale jeka to bude vypadat...
jen mě zajímá, jak si představujete "přirozeně větrat" To vůbec nechápu...
Jestliže pojedete ulicí na kole, nepoznáte kdo má dřevěná a kdo plastová okna, pokud mají stejný povrch...
Mám okna plastová již pět let. Byly tenkrát drahé. Ale kdyby mě tenkrát někdo řekl, že to jsou bezúdržbová okna, tak bych nevěděla co to znamená. Přiznám se, že jsem je už čtyři roky nemyla. Pouze zvenku, co to oprší a vevnitř hezky otřu parapety. Případně okno do ulice vyluxuji /vnitřní žlábek/ a zlehka otřu vlhkým hadříkem.
Když si vzpomenu na špaletová okna, které jsem myla v celém baráku celý den, vypadaný kyt, natírání, to se nedá vůbec srovnat.
Mám pocit, že jsou to okna samočístící.
Je to dobrá investice na stáří a pokud nemáte čas. A já ho momentálně nemám.
Samozřejmě, až budu v důchodu, tak je umyji, nebo už letos na Vánoce. Ale nemyslete si, že mám doma špínu. Naopak, okna těsní perfektně a nic do domu nepustí. Když to někomu řeknu, tak mě nikdo nevěří.
Z hlediska účelnosti doporučuji plastová, ale kvalitní od dobré firmy.
doplněno 23.08.12 18:51:Pokud je dům starý a má problémy s vlhkostí, plísní apod. tak opravdu rozhodně dřevěná.
Plastová okna mají výhodu v tom, že je není třeba natírat, lépe těsní než dřevěné a mnohem líp se umývají. Vzhledově jsou většinou téměř k nerozeznání od dřevěných.
pohanka: Nevím jaké plastové okná konkrétně máš, ale přiznám se, že příliš nevěřím, že by se nešpínily tak aby je nebylo třeba občas umýt. Možná záleží na tom co kdo považuje za špinavé okno. Pro někoho to může být např. když už přez to okno není úplně nic vidět a pro jiného drobný prach. Já mám v domě plastové i dřevěné okna a oboje se špíni úplně stejně.
K těm plastovým. Pokud si dáš barvu shodující se s odstínem dřeva, tak z dálky nepoznáš o jaké jde, navíc existuje mnoho typů oken. Od různých profilů, z kterých se svařují, tak přes firmy které je zpracovávají, následně se dávají různá kování s nůžkama, no prostě hafo. Barev je také nespočet a tepelonu a zvukovou těsnost lze dále zvolit typem skla. Ohledně těsnosti, tak zde lze těsnící gumu časem i vyměnit a např. sítě do oken, které některé firmy nabízí k oknům gratis, nemusíte na zimu ani vyndávat (vydrží i horské podmínky - samozřejmě záleží na výrobci). Jediná údržba co je nutná, tak čas od času vybrat "polštář" v profilu rámu (vlhkým hadrem nebo vysavačem), aby se nezanesly tyto nečistoty do dekompresní komory, která slouží zároveň jako odtoková. Jediné co je dobré aby tyto okna měla, tak je mikroventilace (nemyslím klasickou sklopnou ventilaci), neboť ta zaručí stálé větrání po většinu roku.
"Plastová okna" se Vám budou akorát opocovat (hlavně v zimě), barák nebude dýchat - bude zadušen, mikrovětrání není úplně ono, hlavně v zimě. Je to dnes módní, ale má to spoustu mínusů, nedoporučuji.
Já jsem pro "dřevěnná okna", ta dýchají, neopotí se a hlavně ke starému baráku se více hodí. Též jsou lepší v tom, že když má barák atypická okna, tak se dřevěnné rámy dají nařezat. Takže skočte k truhláři a nechcte si to udělat tam.
K té atypičnosti. S plastem lze udělat psí kusy, co do atypičnosti, možná více než se dřevem. Tyčovina se dodává v 6 m tyčích, následně se zpracovává na požadovaný rozměr. To by jste viděl, co jde z plastu udělat.
beno,to vůbec není pravda a považuju to za blábol, kdy funkční vlastnosti a užitné vlastnosti obou typů oken jsou zcela stejné.
žádné dřevěné okno nijaj zvlášť samo o sobě, kde jste to proboha sebrala. Rám je pevný a mezi skly je obvykle plyn nebo i vakuum (přesně nevím) . Než něco někam nepíšete, tak si o tom něco zjistětě. MJ.okno od truhláře bych take nechtěl!
doplněno 25.08.12 10:49:pardon: "samo o sobě nedýchá"
každej kdo o tom něco ví,tak snad chápe, že jsme v 21. století a okno od truhláře je nesmysl, pokud se vyloženě nejedná o nějakou výrobu na zakázku, třeba pro rekonstrukci skanzenu nebo staré stavby! MJ.okno které samo o sobě luftuje je k ničemu z hlediska tepelného odporu = v zimě všechno teplo uniká.
Pokud jde o to opocování oken (hlavně v zimě) tak moje zkušenost u mne doma je taková, že plastové okna se mi téměř vůbec neopocujou a pokud ano tak jen trochu ale ne více jako okna dřevěné. Spíše více se opocují okna dřevěné.
K tomu opocování. Záleží, jak kvalitní okna máte. Zda máte v obvodu těsnící lištu z plastu, nebo kovu a zda tam vůbec máte ještě nějaký plyn, jestli už nestihl uniknout (viz. kvalita). Mikroventilace je vhodná k neustálému luftování v měsících tomu určených. V zimě se musí větrat, to jinak nejde, ať je dům nový nebo starý. Dvakrát - třikrát denně otevřít okno na 5 minut a problém je hnedka potlačen, samozřejmě o tom rozhoduje mnoho dalších faktorů (kdo vaří celý den bez digestoře apod.). A ke starému baráku, nemáte-li vyloženě památkový dům (roubenka), tak stejně bude dotyčná osoba dávat izolaci, novou fasádu, střechu, takže ze starého bude nový.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.