Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podvod s kotlem

Od: kotel odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, chci se podělit o negativní zkušenos a možná mi někdo poradíte. Už jsem díky postřehům a radám vyřešila jednu kalamitu na poradte.cz/...

Pozvala jsem na konzultaci ohledně topení v kotli Herkules U 26 _ 5 čl. kominíka. Potvrdil, že kotel težko topí hnědé uhlí, doporučil koupit koks a míchat při přikládání a jen tak mimochodem posvítil na štítek kotle a zjistil, že mi firma namontovala kotel třídy 1! Jsem v šoku, protože jsem v mailu vysloveně žádala o třídu kotle 3, abych nemusela řešit topení podle nových předpisů! Jsem v šoku nad neseriozností firmy. Požadavek na kotel, který by byl finančně dostupný, jednoduše obslužný a dalo se používat palivo, které jsem měla koupené VŮBEC NERESPEKTOVALI, ale nechali mě v domění, že postupují podle mých požadavků! Navíc jak jsem koukala na Heurece U26 třída 1 stojí cca 22 000 Kč, ale já jsem platila 34 900 Kč s montáží a demontáží strarého kotle, který jsem jim nechala k likvidaci! Vážení seriozní topenáři, co na to říkáte? Vždyť kotel 3. tř. ještě asi není v prodeji...

Na portálu Viadus jsem se dočetla, že legislativní ekologické požadavky dle platné novely zákona o ochraně ovzduší bude splňovat:

U kotlů s ručním přikládáním je možno volit mezi typy Hercules U24 (koks a uhlí), Lignátor (kusové dřevo) a Hefaistos P1 (kusové dřevo, pyrolýza). Na topnou sezónu 2013/2014 připravujeme nový typ Hercules U28 (uhlí, kusové dřevo), který se stane nástupcem legendární "dvacetšestky".

Pro stávající uživatele kotlů Hercules U26 o velikosti 4-7 článků připravujeme přestavbovou sadu "DUO 3", pomocí které svůj kotel přemění na automatický kotel Hercules DUO 3 splňující limity 3. emisní třídy dle normy EN 303-5. Takto vzniklý kotel je určen pro spalování uhlí a dřevních pelet v plně automatickém režimu.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Doufám, že ten e-mail máte založený!

Přiložte jeho kopii k písemné reklamaci a vše již řešte pouze písemně.

kotel
hodnocení

Dobrý den, mail mám v odeslané poště. Chystám se dnes napsat dopis, ale vůbec si neumím představit, jak je mám dotlačit k řešení. A jak to vlastně řešit. Nechat je kotel demontovat a instalovat původně požadovaný kotel, nebo požadovat slevu... V prodejně topení mi prodavač řekl, že i kotle jsou dnes vyráběné na životnost 10 let, že to co bylo dříve, že kotel vydržel 30 let už dnes neplatí a některé firmy ubraly na množství litiny nebo vyrábějí z nekvalitního dovezeného materiálu. Takže pokud musí být nové eko podmínky splněny asi do roku 2022, tak kotel stejně o moc déle nevydrží ( Viadrus Herkules U 26 - 5 článků). Také nevím jakou mám šanci ohledně vyjednávání o ceně, pokud srovnávám cenu na portálu Heureka a účtovanou cenou firmou. Mohli by jste prosím někdo napsat svůj názor nebo zkušenost? Moc bych stála o názor nějakého praktika, co si o tom všem myslí. Děkuji za Vaše zkušenosti.

no co se týče životnosti kotle ,tak záleží jak se v něm topí a jak je chráněn vudči studené zpáteční vodě,je jasné pokud zatápíte každý den a kotel by neměl ochranu zpátečky-termoventil,3 cestný ventil či něco jiného ,tak se po každé opotí a tím koroduje,to samé platí pro vlhké palivo proto pro něj je nejlepší jet na stálý výkon,nedusit ho a nesmí dechtovat.no tento kotel jak jsme vám už řekli je na paliva černé uhlí,koks a min 2 roky proschlé dřevo-což výrobce udává v přiloženém návodu-četla jste ho?tak že bud to topit tímto

nebo se začít v tom vrtat a chtít náhradní řešení-ale to vidím tak že vám bud sekne s telefonem a pošle vás někam-přece nebude mít jetej kotel a prodělá na vás(ale je to jeho problém protože jestli je par let montuje tak určitě ví že jsou jen na tyto paliva a zbytek je znouze cnost)

nebo hold nakupte uhlí přes 500kč/q a topte,alternativně německé brikety.

záleží co máte v ruce-pokud máte požadavek kotel kterým jste chtěla spalovat hnědé uhlí a dali vám jiný zkusil bych je

ale pokud jste podepsala fakturu kde je napsáno uvedený kotel tak to budou brát jako souhlas s instalacía to je tvrzení proti tvrzení a jen nervi.hold viděli ženskou tak jí tam něco prdnem .a hlavně oni jako topenáři mají určitě ještě slevi oproti internetu ale neřeknou to nejsou blbí. přeji hodně štěstí

iz*

Podle mne byste musela trvat na výměně, protože u kotle vyšší třídy nemůžete požadovat dodání za nižší cenu (slevu).

Bude to obtížné, protože pro telefonická jednání nemáte důkazy. Vycházet tedy můžete pouze ze zmíněné e-mailové objednávky.

hodnocení

0x

Tak vás tahali za nos,máte smlouvu o dílo?Ykuste se na ně obrátit,určitě nepochodíte,je to bordel,bud máte na výběr kotel prodat,což asi ted je blbost ,nebo do něj kupte brikety-hoří dobře,divil bych se kdyby ste u toho topenáře pochodila,jak člověk něco chce jsou zlatí ,ale jak se vyskytne problém rychle pryč od toho dávají ruce.jen tak to nemáte papíry od kotle tam to máte co to je zač,čím topit a tak,dneska se člověk chybami učí-taky jsem měnil kotel po 3 měsících ač ho lidi chválili v recenzích,firma namontovala a ještě se chlácholila jak je supr ,přišly mrazy a ejhle problém,hned přestali komunikovat páč věděli že to stojí za prd,došlo i na návštěvu ale sami viděli že to nejde jak má a stále mlžili,blbé uhlí a tak.nakonec když jsem viděl že to nikam nevede šel přes inzerát z baráku-za 80 tis to už musí topit

nejlepší je na tom to když pak najdete ten samý v polsku o 35tis levnější,sem to dovezou,daj své nápisy kapku upraví dají český návod a máte kotel který je na uplně jiné palivo než naše české uhlí,a oni ho prodávají jako svuj výrobek-je to děs

kotel
hodnocení

No přesně jste to trefil. Teď jsem ve stavu, kdy šéf mlží. Zkusím zítra sepsat nějakou reklamaci, ale čekám, jaké tady získám rady. Protože kromě mailu, kde jsem žádala o kotel Variant 33 - 3, veškerá další komunikace probíhala telefonicky ... Nikdy by mě nenapadlo, že je to možné...

nezávidím vám to,akorát to naštve a starosti,proč nedodali co jste objednala ,jednou ste jim zaplatila a oni od toho utečou,přece neprodělají,tohle znám,když budete reklamovat řeknou že máte topit černým uhlím že používáte nedeklarované palivo a basta,dobrý topenář je ten co vám poradí a vysvětlí a dá nějaké východisko a ne ten co něco dá a neví ani co,to at to zahodí,ale když dneska to muže dělat kde kdo,hlavně platit

bgmaniac*

Tedy, to je síla. Já si kotel naštěstí vybíral sám po několika měsících procházení fór - rozhodl jsem se pro U24 mimo jiné právě z důvodu 3 třídy a toho, že je litinový. Černé i hnědé uhlí naprosto bez problémů, dřevo používám jen na přechodné období a i tím se v něm dá topit, když se naučíte jak - jinak, pokud Vás netlačí čas, přežil bych s U26 topnou sezónu a pak třeba již bude na trhu U28 - o té bych uvažoval, kdybych to musel řešit teď a ne před rokem, když se o ní ještě nevědělo. Držím palce!

topic
hodnocení

0x

Pokud máte doklad o tom, že jste objednala kotel třídy 3, tak by to mělo jít vyreklamovat bez problémů. Topenářům bych navrhnul výměnu kotle např. za ten Sl.variant (rozdíl v ceně se doplatí, cena by byla odečíst sumu za jakou jste koupila a přičíst obvyklou cenu nového kotle), výměnu kotle by provedli na svoje náklady (= předělání trubek pokud nepasuje na stávající). Pokud ne, tak to budete vymáhat soudně a necháte jim to sežrat včetně všech nákladů na reklamaci, ať si vyberou.

kotel
hodnocení

Právě jsem absolvovala debatu s topenářem, který kotel připojoval. Dopadlo to přesně tak, jak jste psali. Z jeho pohledu je kotel velmi dobrý, ověřený mnoha zákazníky. Dodali mi ho ze dne na den, nemohli hledat levného dodavatele a na internetu se prodávají kotle nejisté kvality. Třída 1 je akceptovatelná, záleží na palivu - když budu ve 3 pálit svinstvo, tak budou emise také špatné... a kdoví, jak to s předpisy v budoucnu bude. Ale ústně přislíbil, že pokud bude problém, tak udělají nějakou nápravu, ale nemám z toho pocit vítězství. A o uhlí přesně pronesl, že není kvalitní, ať přejdu na brikety! Kromě prvotní objednávky veškerá další domluva probíhala telefonicky, takže je to tvrzení proti tvrzení. On pochopil, že chci rychle topit a já jsem s navrženým postupem souhlasila...Takže jsem z toho jenom otrávená, jak musí být člověk ostražitý a nedůvěřivý, když něco kupuje - všechno na smlouvu, písemně! Nestydět se a nemyslet si, že je slušnost samozřejmá! No jsem hloupá, že jsem na to musela přijít tímto způsobem. Děkuji za rady ohledně topení, docela se mi daří podle nich topit.

no jak jsem předpokládal,prd vám to co měl,než aby jste to probrali,jako litinu jo ale bud mám haldu dřeva ,nebo přístup k černýmu a koksu,brikety jsou také volba ale proč pálit uhlí za 450kč/q a mít takový kotel když jste mohla mít za 20 tis dakona ve 3 třídě a vesele jet na uhlí za 250-320kč/q.prostě má myšlenku litina je litina což už není ani dneska pravda,je asi pravda že vám chtěl rychle vyhovět ,ale ze své vlastní zkušenosti vím ,že radši chvilku počkám, něž už takové hurá akce-pokud to teda jde.

to by musel být blázen aby vám ten kotel vzal co by sním dělal ,cenu už nemá ani poloviční-kdo by si koupil jetý kotel za stejnou cenua pochroumalo by se hlavně jeho ego-když příjde do dusledku tak řekne že jste ještě pitomá a neumíte topit,určitě vás zaškolil a ukázal vám jak perfektně v tom to hnědý hoří-myslím si že by zaplakal a házel to bud na uhlí nebo komín

jen prosím vás topte tak ne jak muj soused že se mu valí hustý dým ven ,ale ted na něj došlo pěkně se mu prodechtoval komín že mu to doma smrdí že nemužou spát,to má z toho že tam dusil a nenechal to hořet

ladaadal*

pajars, ty toho o uhlí moc nevíš, viď, tak ty nevědomosti aspoň neventiluj na veřejnosti. Ty budeš radši topit hnědým uhlím za 250-320,-Kč/q než černým za 450? Tak to jsi teda parádně bohatej. Mrkni na energetické vydatnosti paliv. Zjistíš, že hnědýho spálíš skoro 3x víc než černýho. A vím o čem mluvím, kdysi jsem to i sám zkoušel. Takže zatímco černým protopíš na určitou teplotu 450,-, tak hnědým toho dosáhneš asi za 500-800,- . To ušetříš*zed*

jednak nepíšu o černým ale o briketách ,a ty nejsou z černého ale je to prach z odpadu uhlí a dohonce je vozí známý z polska maj na sobě písmeno L a lidi mají vžito že jsou německé,dělají je ze všeho možného ale je výhoda že schoří,a prohoří komplet,jinak černý je jasné výhřevnější ale záleží jaké -kupte si například kuzbas jako soused a budete skákat do stropu -myslel že ho havelkovi ve skladu omlátí o hlavu a jak se těšil že se ohřeje a byl zklamán,a to si koupil taky viadruse

doplněno 19.12.12 15:52:

a jinak černé je cena 520-580za q a všude ho také nevedou a pak doprava od někud ze zdál je vysoká

ladaadal*

Pajars: máš na mysli Havelku z Jaroměře? Pokud jo, tak s ním jsem se taky napálil. Měl slevy a skládal pásem až do sklepa, což se mi tehdy hodilo. Bohužel to přebírala manželka a hned zaplatila. Až když jsem přišel domů, zjistil jsem, že je to hromada prachu a v něm pár kostiček uhlí. Tenkrát jsme celou zimu hrabali hrabičkama, abysme se vůbec ohřáli. K Havelkovi UŽ NIKDY. - Prý vozí odpad z prosývaček z Polska a pak to prodává jako černý uhlí.

Jinak sorry, myslel jsem, že mluvíš o hnědým, fůra lidí má zafixovaný, že když je levnější, tak ušetří, i když ho rve do kotle na černý. Já beru černý z Polska - maj to ke mě blíž než nejbližší České uhelné sklady, je levnější a kvalitnější - i když je jen z druhé strany Ostravských kopců:D. S briketama nemám zkušenosti.

topic

Přesně tohle se dalo čekat, přišel by o zisk tak se brání co to jde a okecává to (internet kotle nejisté kvality, třída 3 umí taky čoudit atd.)

U 26 je dobrý kotel, ale je to kotel na koks a částečně na černé uhlí. Dřevo je použitelné ale s nízkou účinností (dlouhý plamen a krátký výměník kotle), na hnědé uhlí je použitelný taky, ale je třeba umět v něm topit (odhořívání) a pro dobré spalování jsou potřeba úpravy kotle. Výborné spalování hnědého uhlí dosáhnout nejde bez zásadních změn na kotli.

Hlavní úprava je udělat přídavné vedení sekundárního vzduchu od roštu nad palivo - vzduch se předehřívá a vstupuje do plamene nad palivem. (sekundární vstup dvířkama = vzduch jde bez předehřevu jen do přední části plamene - střední a zadní část má nedostatek vzduchu pro spalování a proto to čoudí).

Odhořívání a pomalý náběh na výkon - dejte na uhlí řady drobnějšího dřeva křížem přes sebe, pak je náběh rychlý cca 10 minut na plný výkon.

Nebojte, pokud budete chtít tak se v tom topit naučíte. I hnědým uhlím se dá topit prakticky bez viditelného kouře -pokud čoudí tak ještě máte mezery v topení.

Pokud jiné palivo, tak zkuste brikety nejlíp německé, hoří podobně jako černé uhlí. Bohužel vyjdou dost draho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]