Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Mám pozemek, který je bohužel v půdním fondu. Jedná se o ornou půdu a má ho v nájmu družstvo rolníku. Může mi někdo poradit, jak ho úspěšně vyjmout, nebo vyměnit? Zkoušeli jsme ho vyjmout, ale bez úspěhu a nikdo dál nám nechce říct víc a ani poradit. Nechci stavět na orné půdě, nebo dělat problémy rolníkům. Rád bych adekvátní náhradu za pozemek který vlastním, ale nemůžu na něm v podstatě nic dělat. Půdní fond se chová, jako by to byl jeho pozemek. Kde se mám zeptat, nebo kam obrátit. Naše hrdá byrokracie není v tomto sdílná a mám pocit, že tápu v zamlženém lese. Vím, že musí být nějaké řešení, ale nevím, kde ho hledat. Snad s tímto má tady nějaké zkušenosti Moc dík, Víťa
podívejte vše je věcí územních plánů resp. úz. plánovací dokumentace. Váš pozemek je zřejmě v oblasti úz. plánu, kde je uvažována trvale orná půda. Pokud by byla v ÚP plocha do budoucna určená k zastavění, tak vynětí ze ZPF by nikdo nebránil, a bylo by Vám provedeno na základě žádosti bezúplatně. Podle mě je dobré pozemky prodat a koupit jiné, přímo určené k zastavění. Jejich cena je však řádově jinde (mnohem výš). Vy mi připadáte trochu, že nesledujete média, jak se dnes kupčí právě s tímto problémem. Př. : Jeden pan radní ví, kde jsou zeměď .pozemky a ví, že za pár letu dle změny úz. plánu tu bude plocha určená pro zástavbu. Tudíž ty zeměd pozemky za pár babek koupí, počká 5 let, a pak je prodá zájemcům o výstavbu až 100 X dráž než je koupil. Tuhle kauzu máte v médiích co 2 měsíce. Je to sice trestné, ale nevím, že by za to někdo kdy byl odsouzen. Tak už to asi chápete.
Zdravím. To co píšete je mi v podstatě jasné a média sleduji To jsou spíš ony, co mne pořád pletou a proto snad v některých věcech nemám jasno a proto se nemůžu dostat dál
Nejsnadnější by bylo je prodat, ale já chci adekvátní náhradu za svůj pozemek a ne mizernou almužnu. Upřímně ani netoužím a neslibuju si výměnu za parcely, které mají hodnotu tisíce Kč za metr. Jen adekvátní náhradu, kde si můžu dělat co chci. Když půdní fond na mém pozemku trvá, tak ať mi taky co já chci. Prodat ho je ta nejsnažší cesta, ale nevíte o nějaké "složitější"?
tady je můj meil: Sylter@seznam.cz Dík
problém je v tom že fyz. hodnota půdního fondu je malá, ale je vysová v tom co Vám může přinést - plodiny a tak. Proč jsou stavební parcely naopak tak drahé je dáno trhem, resp. kapitalistickým chováním státu resp. subjektů v něm. Mě připadá taky absurdní, že ZPF je podstatně levnější a chápu pozemek jako pozemek, ale legislativně je to prostě tak jak je naps. výše.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.