Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Geotextilie na dno výkopu pod zámkovku?

Od: pity* odpovědí: 7 změna:
Zdravím. Chci se zeptat stavařů, zda má smysl dávat na dno "kufru" geotextilii. Prodejce ze stavebnin samozřejmě tvrdí, že tam má být, ale nechce se mi věřit, že by mohla tráva prorůst přes 24cm drtě a 8cm zámkovky. Zatím nevím o nikom, že by ji tam dával. Pokud je tam opravdu lepší dát, tak těch pár stovek obětuju. Zámkovka bude ke vězdu ke garáži. Děkuji předem za názory a zkušenosti s vašimi zámkovkami.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Pokud nebudeš pod podklad dlažby dávat betonovou desku(já jsem musel), je geotextilie určitě potřebná - "tráva" leckdy proroste i asfalt... Těch pár set se vypladí - než za dva či tři roky dlažbu dělat znovu...

doplněno 17.08.12 13:32:

Přímo v písku spár tráva nezakoření, jen je potřeba jednou za čas spáry ´vyškrábnout´ (navátý prach apod) a písek případně dosypat... Mě ve spárách rostl mech (vysoká hladina spodní vody, dlažba byla skoro pořád vlhká), po několika letech vyškrabování, čištění a dosypávání písku jsem rezignoval (chemii jsem nechtěl použít, protože okolo byly stromy)...

doplněno 17.08.12 13:45:

Bambulo: geotextilie nemá na sedání/"rozjíždění" štěrkového lože žádný vliv - kvůli stabilitě je potřeba štěrk udusat...

doplněno 17.08.12 14:18:

OK - geotextilie může roznášet lokální tlaky na širší plochu - takže na měkkém (zkypřeném) podloží může zmírnit propadání štěrkového lože. Pak by ale měla být v několika vrstvách (proloženo dusaným štěrkem). Na vjezdu do garáže tohle asi nebude primární funkce...

Na druhou stanu velmi slušně brání prorůstání ´zeleně´ z podloží (dává se i pod kačírek, například).

bambula*

Kdysi jsem viděl stavební postupy, které uváděly, že udusané štěrkové lože s geotextilíí je mnohonásobně stabilnější než bez geotextilie. Používali polypropylenovou geotextilii s gramáží aspoň 400g/m2.

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

My jsme dali jen štěrk a dlažbu. Tráva prorůstá :(. Takže poučte se z naší chyby a textilii určitě dejte.

des*

ANO,ano,u nás ve fabrice dělali asfalt a pampelišky tam "vyrvaly"docela velké díry.

pity*
hodnocení

Díky za odpovědi, asi ji tam tedy dám. Jde mi ale o to, zda ta tráva roste ze spodu, a nebo se zasemení ve spárách shora a ta pak dělá neplechu. Spáry chci zasypat křemičitým pískem.

bambula*
hodnocení

0x

Já se domnívám, že geotextilie se dává pod štěrk proto, aby se štěrk nerozjížděl - nerozestupoval v místech velkého zatížení, třeba od kol náklaďáků aby se nedělaly "koleje". S trávou to nemá nic společného, ta vzklíčí jen ve spárách z náletu semínek se shora. Křemičitý písek do spár uchycení trávy prý víc brání, protože je ostrý a neobsahuje vůbec zemité částice.

jabraka*
hodnocení

0x

Jsou dva způsoby použití geotextilie.Pod kamennou drť pro stejnoměrné roznesení hmoty,nahoru na štěrkové lože proti prosypání vrchní krycí zeminy.Zabránit prorůstání plevelů na chodnících a dlažbách daleko lépe umí totální herbicid.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]