Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rd bytové jednotky

Od: vesely odpovědí: 7 změna:

Dobrý den mám dotaz ohledně bydlení a úskalí, které toto bydlení má. Naskytla se mi možnost rekonstruovat část domku, v kterém bydlí rodiče. Je to starší část se samostatným vchodem 1. NP a možností podkrovního bydlení. Ale přípojky veškeré jsou společné s druhou částí, řešili bychom to dílčími měřiči elektroměr, vodoměr plynoměr. Z rekonstruované části bychom udělali samostatnou bytovou jednotku. Mám však obavy že za 20 let se bude část, kde jsou rodiče prodávat, nebo kdyby tam bydlel někdo cizí tak problém s domluvou. Má někdo zkušenosti s takovýmto bydlením?

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

mě se jeví pouze jako relevantní otázka ve střetu s tou vodou (měřením vody),kdy vodárny akceptují jeden měřič na patě (vstupu) domu, a další vodoměry jsou jim šumák a jsou v režiji pronajímatele nebo správcedomu, vodárny prostě nezajímají. Co se týče spotřeby eletřiny tak každé jednotlivé hodiny jsou směrodatné pro společnost dodávající elektřinu a stejně to platí i pro plyn, kde opět sám uvádíte že instalujete samostatná měření pro bytové jednotky což je OK. POkud se jedná o jeden dům jako celek, jeví se mi z hlediska vodáren stav jednoho vodoměru za nezměnitelný, aleradě i se u nich informujte. Myslím,že pokud se část domu prodá, mělo by to jít jednoduše smluvně ošetřit.

hodnocení

1x

Je poměrně jasné, že problémy v tomto případě nastat mohou...ať dříve, nebo později.

I když budete mít oddělené měření, nemáte jistotu, že majitel (pokud druhou část v budoucnu někdo koupí) bude platit spolehlivě jako Vy...Následně pak v případě dohadování s distributorem elektřiny, vody či plynu, budete mít problémy i Vy coby platící..

Další problémy mohou nastat v dohadování o provozu a údržbě přípojek..atd.

Vaše obavy jsou jistě oprávněné...a hodně dlouho bych se rozmýšlel provést něco podobného.

...pokud část domu prodá a převede měřiče eletřiny a plynu na nového majitele, není mi jasné, proč by mohl mít problém s dodavatelem elektřiny nebo plynu . . . Za to přece zodpovídá ten, kdo je odběratelem a ne ten, kdo před 10lety vlastnil nemovitost. A měřáky elektřiny ani plynu nebudou společné, to napsal sám autor.

doplněno 16.08.12 09:10:

(žádné dílčí elektroměry a plynoměry bych nedával, jde to vůbec . . . )

miramira:

ale tazatel píše že přípojky jsou SPOLEČNÉ...a on chce osadit podružné měřiče..

Případů kdy z těchto řešení je v budoucnu problém už bylo nemálo...

vesely
hodnocení

měřiče by byly jen pro mě dílčí, možná do budoucna by se museli zřídit nové přípojky a osadit fakturační elektroměr aby šlo účtování úplně zvlášť a ne se domlouvat.

OK, je lepší každopádně to rozdělit teď a napořád jednoznačně a jistě než to nákladně řešit v budoucnu . . . Uděláte to dělení teď a do budoucna je klid. Apoň s tím plynem a elektrikou bych to udělal. Voda není tak velká položka. Češi jsou podvocníci jeden vedle druhýho, a jak zjistí, že mají jen podružný měřák a tím, že nebudou platit se jim nic nestane okamžitě Vám utnou platby, a elektrárny a plynárny se pon Vás budou vozit. Ale dělejte jak chcete. Těch případů, kdy jeden okrádá druhého se tuřeší desítky neli stovky. . . . hm. A nakonec Vám ani nedovilí to přepojit. Jestli chcete, tak si na ten problém teď pěkně zadělejte. howgh.

hodnocení

1x

Naši byli nuceni prodat, říká se tomu ideální polovinu rod.domku. Jéžiši, co to bylo za peklo! Bez nadsázky. Peklo. Stále se vynořovaly nové problémy. Se studnou, s uloženým bincem pod schody ve sklepě, s prádlem na půdě, s hlukem na chodbě, se psem a furt a furt něco. Naši úplně ztratili svůj život a jenom řešili spolumajitele. Tata říkával : Ani čert nemiloval spolky.*hej*Když prolistujete archív, dozvíte se, jaké šílené problémy lidé řeší se sousedy. Vyřešte to tak, abyste spolumajitele neměli, aby baráček byl váš. Jenom váš.*hej*Můžete najít bezva lidi, ale za týden se budete divit anebo, když spolumajitel zemře a na jeho místo příjdou jeho děti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]