Nejste přihlášen/a.
Ahoj všem , po neúspěšném objednání elektrikáře na zapojení jedné zásuvky , si musím poradit sám a proto vás žádám o radu . V obýváku mám zásuvku která jen tak plandá na kabelech . Chci ji zasekat do panelu ,ale nevím jak se novej druh zásuvek zapojuje . Přikládám fotky a děkuji za rady .
Novou zásuvku v podstatě zapojit stejně jako tu starou. Takže fáze vlevo (když je kolík nahoře), celkem jedno, jestli na horní, nebo spodní šroubek, pokračování k další zásuvce na druhý šroubek. Příchozí nulák nejdřív na kolík (na rozdíl od původní zásuvky máte k dispozici jen jeden šroubek) následně, pokud možno bez přerušení na pravý šroubek. Propojení nuláku na další zásuvku pak ze zbývajícího volného šroubku vpravo. Dobře dotáhnout. Oholené konce vodičů, zvlášť fázových, by měly být co nejkratší (těsně ke šroubku) Máte štěstí, že máte měděné dráty, s těmi by neměl být problém.
Jo, takhle. Jen dodám, že je NUTNÉ mít aspň zkoušečku (fázovku) a přesvědčit se, že máte fázi tam, kde má být (pokud možno vlevo, určitě ne na kolíku)!. A to nejen v téhle zásuvce, ale i v těch dalších, které jsou připojené za touhle. Jde o život!
Ted jsem si vzpomnel na rikanku: "Vlevo faze, vpravo nulak, kdo to nevi, ten je cu**k." Snad to neni zas tak sprosty.
Tahle mnemotechnická pomůcka již zde před časem zazněla, ale je pravda, že mnoha elektrikářům pomáhá stále...
Nás zase ve škole učili, že když si nad zásuvku napíšeme FÁ-ZE, tak FÁze vychází vlevo a ZEm vpravo.
Ve finále je ovšem v nových instalacích jedno jestli bude kolík nahoře či dole a jestli bude fáze vlevo či vpravo, nebo jestli bude zásuvka naležato. Ovšem je dobrý zvyk mít kolík nahoře a fázi vlevo...
Nejsem elektrikář...nicméně pár zásuvek jsem už měl možnost shlédnout...
Tu původní zásuvku zapojovalo beztak prase...a ne elektrikář...
Pochybuji že to uděláte hůř..
Zřejmě máte zásuvku kam se kabely nešroubují, ale nastrkávají do "samosvorných" zdířek..řekl bych..
Já jsem elektrikář, víc než pár zásuvek jsem v životě zapojil, ale na téhle se mi nic tak strašného nezdá. Je tam sice pár zbytečných propojek a oholené konce drátů jsou zbytečně dlouhé, ale v podstatě se tomu nedá nic moc vytknout.
doplněno 15.08.12 18:11:tahle poznámka je pro @martincakl
Ono to barevné značení je možná v pořádku. Obrázek jsem si značně zvětšil a vypadá to, že to černé, co je vidět, je jen vrchní izolace plochého kabelu a vlastní drát je barevně správně. ta vrchní izolace by tam samozřejmě být neměla, ale z praxe vím, že její odstranění je někdy nesnadné. Takže se tam občas nechává (já to nedělám).
No zaseka do betonu? proč myslíte že jsou na povrchu?.
Původně držely na nastřeleném šroubu,pokud je OK tak je to uchyceno nev velikost ,ael natku jsem dotahoval 19mm klíčem a zásuvka drží.Pokd byl i nástřelák KO tak jsem vrtnul díru a zatloukačku nebo klasickou hmoždinku a o5 přišroubovat!.
novou zapojit stejně jako je stará.Nev zdali to tu někdo psal,ale mohlo by se stát že když jeden "nedůležitý" drát vynecháte tak Vám další v řadě za touto nepůjdou!
Tak, jak jsou ty dráty připojeny ve staré zásuvce, přijdou zapojit i v té nové... Tedy - v zásadě, mělo by tam bát trošku méně odizolovaných drátů...
Dráty, které jsou nahoře a dole (a pak vpravo), přijdou v nové zásuvce doprostře (a doprava)... Pravdpodobně jde o okruh, kdy zásuvky jsou svorkované jedna na druhou - prostě se musí dva a dva propojit... Jen bacha! - abys je nepřehodil, fáze na kolíku může zamrzet...
BTW - proč zasekat? - chápu, že je to hezčí, ale funkčně by úplně stačilo krabici vyměnit a pořádně přišroubovat. Na zasekání by bylo velmi vhodné ´odtrhat´ lišty, pod kterými je (velmi pravděpodobně) kabeláž vedena...
doplněno 15.08.12 18:36:Artik: s těmi křížky je to přesné...
Propojení kolíku s nulákovou dutinkou stačí jen jednou. Ta druhá propojka je tam zbytečná. Takže 5 šroubků úplně stačí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.