Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Termostatické hlavice a termostaty

Od: wasek* odpovědí: 15 změna:

Chtěl bych poprosit o radu, jak co nejvhodněji regulovat činnost plynového kotle v rodinném domě.

Jestli uvažuju trochu správně, tak bych to provedl takto: nakoupil bych na všechny topná tělesa termostatické hlavice (které fungují -jestli to chápu správně- tak, že automaticky uzavřou těleso při dosažení určité teploty a až teplota trochu klesne, tak těleso znovu otevřou). Pro montáž těchto hlavic by se asi musela vypustit z topení voda, že?

Kromě toho bych ale ještě koupil termostat (buď drátový nebo bezdrátový). Jestli to chápu správně, tak jedna část toho termostatu se přichytí drátky ke kotli (a asi se buď strčí do zásuvky nebo se do toho dají baterky) a druhá část se umístí do některé z místností (nejlépe kde se nevaří a kam přímo nesvítí slunce). Na tom termostatu si je pak možné nastavit teplotu, po jejímž dosažení se automaticky vypne kotel. A na dražších si je taky asi možné nastavit různé teploty pro různé části dne.

MOc děkuju za ujištění, jestli se moje úvaha ubírá správným směrem, nebo jestli existuje nějaký ekonomičtější způsob, jak regulovat topení.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano.

Nejlépe umístit do obývacího pokoje. Nastavení denního (týdenního) programu je dnes snad už na všech kotlích (kotlech).

Vaše úvaha se ubírá správným směrem. (záleží na vašem konkrétním topidle, lze ještě například upravovat spuštění až od určité vnější teploty, zvyšovat teplotu těles při vytápění (u mě je možno +/- 1 - 5°C), používat dočasné manuální řízení, vytápění v nepřítomnosti (fce dovolená) atd...

wasek*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Díval jsem se teď na to internetu a některé věci mi ještě nejsou úplně jasné. Kdyby mi mohl tedy ještě někdo poradit, byl bych moc rád.

ad termostatické hlavice) Když jsem se teď díval na internet, tak mi došlo, že budu patrně potřebovat nejenom hlavice, ale že napřed bude potřeba radiátory osadit termostatickými ventily. Jestli jsem to tedy pochopil správně... Vzhledem k tomu, že máme doma 8 radiátorů, tak to asi nebude úplně nejlevnější záležitost. Ventily stojí zhruba 300 kč, hlavice 250 Kč, takže i s instalací bych to viděl dohromady nejméně na nějakých 6 000 Kč. A to si ještě nejsem úplně jistý, jestli nebude potřeba dávat něco i na stupačky. A taky jestli nebude potřeba nějaká odborná hydraulická regulace té soustavy radiátorů, aby to správně fungovalo.

ad termostat v referenční místnosti) Ten by asi vyšel podstatně levněji, snad 1000 Kč. Chtěl bych se prosím zeptat, jestli je možné použít libovolný termostat k libovolnému plynovému kotli, nebo jestli některé kotle vyžadují něco speciálního. A taky jestli je přichycení příjímací části toho termostatu ke kotli náročné. Ne že bych to chtěl dělat sám, spíš mi jde o to, jestli to tomu řemeslníku bude trvat pár minut nebo jestli mu to zabere třeba půl hodiny.

Moc děkuju. Přeju příjemný zasněžený den!

troja*

Termostatická hlavice musí mít termostatický ventil, který je přímo u vstupu do radiátoru. T.zn. vyměnit všechny ventily na radiátorech - jiné ne. Než začnete, musíte si udělat průzkum dosavadních ventilů. Jejich rozměr je rozhodující, abyste nemusel nic nastavovat, t.zn., že musí mít rozteč připojení stejnou jako ty staré a samozřejně i průměr. Některé, byť starší ventily jsou již termostatické, což se pozná tak, že sundáte ovládací hlavici a ventil má jen jehlu vyčnívající z ventilového tělesa, ovšem nová termostatická hlavice nemusí "pasovat" na ventil.

Je na to dost pozdě, ale pokud budete mít dobrého pomocníka - běžce, tak se to dá zvládnout, ještě bude pár dní teplo. A nezapomeňte předem si ověřit funkčnost odvzdušňovacích ventilů. Rovněž si připravte kapalinu do soustavy (dříve to byl Inhikor). Pokud máte topení rozděleno na větve, bylo by možné nevypouštět celé okruhy, a to je věc teprve zjištění na místě.

Já jsem kdysi vyměnil všechny ventily najednou v jenom dni, ale nic jsem neušetřil, protože mezitím zdražili elektřinu. Teď od nového roku bude elektřina lacinější a to tak, že mělo být zdražení asi o 20 %, ale bude jen asi 10 %.

hodnocení

2x

jen doplním... vypne kotel, tím se myslí, že termostat obsahuje relé, které dává pokyn kotli, že má natápět nebo ne. Není tím myšleno, že vypne kotel od sítě a on prostě nepojede. Takže Váš kotel to musí umět, ale umí to většina ;)

Ještě bych doplnil, že není špatné (pokud kotel také umí) venkovní čidlo, které pak určí jakou teplotu má mít voda v topení. Je jasné, že při -20°C venku, je 40°C voda v topení trošku málo, ale na druhou stranu při +10°C bohatě stačí ;)

jarmik*
hodnocení

2x

Přesně jak píšete, jsme to měli v domě. V obýváku byl termostat, který pouštěl a vypínal kotel, na radiátorech byly hlavice.

Pokud bych měl možnost, udělal bych to ale lépe, nebyl jsem s tím spokojen. V obýváku totiž kvůli orientaci bylo jednak docela teplo, jednak když tam teplo nebylo, tak nebylo třeba ho tak strašně vytápět.

Když to řeknu z praxe, tak bych potřeboval pustit ráno na chvilku kotel, než vstanu a zahřát jen radiátor v kopelně, protože pak zase rychle vypadnu. Případně bych rád odpoledne přitopil jen v dětském pokoji, ale jinde není třeba.

Chci tím jen zdůraznit, že ten termostat by fakt měl být v chladné místnosti, abys nemusel jednu místnost přetápět kvůli tomu, aby sis ohřál jinou místnost. Případně jsem slyšel, že existují i systémy, které umí spouštět kotel z více míst, tzn. že byste měl termostat v každé místnosti - to bych považoval za ideální. Netuším však žádné podrobnosti, jsem naprostý laik.

ano, máme ho najchladnějším místě v obýváku a díky kalibraci +/- o 3°C je to úplně fuk :)

troja*

Nechci rozvíjet diskuzi, ale zatopit si ráno v koupelně a odpoledne v děcáku a kolik pak je v jiných místnostech °C, když venku mrzne? Na takovýto problém je jednoduché řešení. Zavřu všechny ventily, otevřu jen v koupelně a dám povel aby kotel topil od 4,00 hod. do 6,00 hod. Než odejdu zavřu topení v koupelně, otevřu v děcáku a dám pokyn aby kotel topil od 15,00 hod. do X,xx hod.

JInak existuje centrální ovladač kotle, jehož provoz řídí termostatické hlavice v jednotlivých pokojích - vše na dálkové ovládání, nebo samostané termostatické hlavice s časovým ovládáním. Možnosti výběru v OBI, Bauhaus, ElektroWord ... A zase při výměně nutno dodržet rozteče a průměry dle starých hlavic-ventilů - jinak je to moc práce při změně rozměrů.

doplněno 08.12.08 20:39:

n.př: produkty.obi.cz/... - jinak > TADY <

V dnešní době počítačů, jsou mistnosti ovládány dle potřeby teploty v jednotlivých místnostech a časech. K ventilům vedou drátky a ovládání řídídí počítač

jarmik*

Ten povel k puštění kotle jsem samozřejmě měl, ale byl taky samozřejmě podmíněn, že v té místnosti už neni teplo.

Měli jsme nízkoenergetický a velice malý dům, kde v obýváku často v pět ráno ještě vydrželo teplo z večera. Takže abych měl na šestou ohřátou vodu v radiátoru v koupelně, tak jsem musel nastavit v obýváku topit na 24 stupňů, aby se kotel vůbec pustil. Odpoledne se to v obýváku i v mrazech vyhřálo k dvacítce, pokud vyšlo slunce.

Prostě bych doporučoval, co se píše níže, tj. termostat v každé místnosti, u níž je předpoklad, že by ji člověk mohl chtít vytápět na vyšší teplotu než jinde - dle mého aspoň děcák a koupelna.

doplněno 09.12.08 09:19:

Koukám, že tu mám poznámku, když jsem začínal blog, z jednoho únorového dne.

jarmik.blog.cz/...

kejki3
hodnocení

0x

A v místnosti s čidlem nemusí být hlavice.

no, přímo neměla, žádný ventil. Protože kdyby byl náhodou uzavřený, tak by celý okruh natápěl a teplota se nezvedala... :) my je tam sice máme (kvůli krbu), ale je nutné, aby byly nastaveny na vyšší teplotu než jaká je požadovaná na termostatu!

wasek*
hodnocení

Děkuju moc za rady. Není mi ale úplně jasné, proč by ještě mělo být potřeba nějaké venkovní čidlo. Mě přece nemusí zas až tak zajímat, jaká teplota je venku, ale jde o to, abych měl doma stále nějakých, dejme tomu, 18 stupňů. A to by měl hlídat termostat, který je umístěný v nějaké referenční místnosti. Aspoň myslím...*blee*

máte pravdu, ale je známý fakt, že je levnější ohřát více vody na menší teplotu než málo vody na vysokou teplotu... a od toho se to odvjíjí. Proč topit půl hodiny vřelou (80°C) vodou, když je lepší celý den prohánět vodu s 35°C a plynule vytopit celý dům... nevím kolik to udělá rozdíl ve spotřebě, odhadoval bych 3-8% ;) je to jen další kousek z mozaiky...

miljan*
hodnocení

0x
troja*

díky, chtěl jsem to jít hledat a "už je to tady!"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]