Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, měl bych jeden všetečný dotaz.Mám doma uschovanou sestavu jističů 25A,16A,10A ,ale všechno mám v Cečku.Mohu tyto jističe v Céčku použít pro klasický domovní rozvod.Třeba pro zasuvky a osvětlení? Vím, že se má pro byty používat jistič typu B, ale je mi líto všechny jističe vyhodit,protože jsou nové. Může mi někdo podrobně napsat, jaký by byl problém, kdybych osadil v rozvaděči,který mám doma v bytě vše v Céčku?Dal bych tam na přívod 25A v Céčku a potom několik 16A a 10A v Céčku. Samozřejmě za 25 by byl proudový chránič. Je toto vše možné udělat,aniž bych porušil nějaké normy, nebo zásady a aby bylo vše funkční? A ještě něco, dostal bych od revizáka povolení pro takový rozvaděč, kde je vše v Céčku místo v Béčku?
Moc děkuji za rady a přeji všem hezký den
Nedoporucuji.
Nastudujte si neco o selektivite zapojeni. V byte mate skoro stoprocentne hlavni jistic pred elektromerem s charakteristikou B.
V pripade jakekoliv zkratove situace, kdy by bezne vybavil 16A jistic vam bude padat hlavni jistic a tedy i veskera elektrika v byte.
Ani byste nemel projit revizi.
Děkuji za info.Pokud jsem to správně pochopil, tím že nainstaluji jističe typu C a přívodní jistič na chodbě je 25A B, tak bych si v případě zkratu vyhodil celý byt. Jističe typu C mají tedy delší čas na vybavení a tím pádem spadne jako první ten na chodbě, který má charakteristiku B. Je to nějak tak,že jističe typu B mají čas 2 - 5 vteřin a jističe typu C mají vybavovací čas 5 - 10 vteřin? No pokud pominu to, že si v případě zkratu vypnu hlavní přívod do bytu, který je na chodbě, ohrozil bych montáží jističů typu C nějak i sebe? Když se tak nad tím zamyslím, proč se vlastně dává na chodbě jako přívod do bytu 25A a v rozvaděči v bytě jako přívodní jistič také 25A? Tady potom také není žádná selektivita a jaký jistič mi vypne jako první ten v bytě nebo ten na chodbě? Vypne ten, který už je starší a opotřebovanější?
Díky za info
Dobrý den,
teoreticky to nejspíš lze, ale prakticky by mohlo nastat několik problémů.
1/ do bytové rozvodnice se hlavní jistič dávat nemusí a popravdě řečeno je to skoro nesmysl - nejde náhodou jen o vypínač s jmenovitým proudem 25A? Vypadá na první pohled stejě, jako jistič. I tak, v takové bytové rozvodnici, hlavní vypínač být nemusí.
2/ Jističe s charakteristikou "B", vybavují při 3-5 násobku jmenovitého proudu, jističe "C" při 5-10 násobku jmen. proudu, takže s časem vypnutí to nesouvisí. Ve všech případech musí jistič vybavit do 0,4 s. Ovšem dá se laicky říci, že jističe "C" si nechají víc líbit.
3/ Problém by mohl nastat se selektivitou jištění, jak už tu bylo řečeno, čili, že se Vám bude jistič na chodbě vypínat dříve, než jistič na chodbě. Pak by také mohl nastat problém s dodržením hodnot impedančních smyček, za jističi char. "C". Ve velice nepříznivých podmínkách by mohla nastat situace, kdy jističe nebudou vlastně vůbec schopny vypnout, což je nebezpečný jev. Ovšem tento předpoklad by musel prověřit někdo s měřákem impedance.
Chápu Vás, že je Vám líto jističe nepoužít, ale obecně bych to nedoporučoval.
doplněno 15.08.12 11:50:*jistič na chodbě se bude vypínat dříve, než jističe v bytové rozvodnici.
omlouvám se za překlep
Není to zas takový problém. Norma to nezakazuje, impedance vyhoví v 99% případů. Pokud vám vypadne 16C neboB, stejně hlavní jistič 25/B vypadne taky. Výrobci jističů malých hodnot stejně přiznávají, že nějaká selektivita moc nefunguje. Na zkrat letí B nebo C stejně rychle a na přetížení pokud máte CY 2,5 je to jedno..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.