Nejste přihlášen/a.
Máme na zahradě bazén na cca 12m3, protože je v noci zima, už se v něm nedá koupat, protože je i ve slunečný den voda studená. Uvažuji o koupi něčeho na ohřev ze sluneční energie. Potřebuji radu zda má někdo zkušenost s tzv. PYRAMIDOU, nebo je lepší solární plachta? Díky za odpovědi!
nadka,
osobní zkušenost..
na střechu jsem natáhl 600metrů černé trubky 1"". bohužel to byla špatná rada. Problém s velikostí čerpadla. Pak jsem udělal výměník na teplou vodu s nerezovou trubkou 1/2" a délka 12m. To bylo lepší, páč jsem zatopil v kotli a bazén s 12 kubíky ohřál minulý víken na 31°C. Jen při opouštění bazénu byla zima..
Mám ale připraven lepší výměník, 1,5 kubíku akumulační nádrž, kde je 50 metrů Cu trubky. Bude to určitě lepší, jen musím zastřešit zakrýt bazén. Hodně pomáhá i to, že mám bazén zabalen do černé folii. Když se přitisknu na stěnu kam svítí sluce, tak to hřeje do zad...
Uvidíme jak dlouho vydrží koupání...
Letos jsem řešil též ohřev bazénu, pyramidu jsem vyloučil ta se hodí na menší bazének. Máme bazén cca 35 m³ zakrytý. Vzhledem k nevhodné situaci střechy k světovým stranám nutnosti sklonu 45°solárních panelů a vcelku vysokým finančním nákladům jsem použil absorbér, který byl předveden v receptáři. Cenově je určitě nejvhodnější(14.500Kč včetně propojovacích hadice a prvků) máme jej na zemi je 6m dlouhý opřený o drátěný plot . Pokud je slunečno pohybuje se teplota vody od 26 do 30°C. V dubnu až květnu kdy jsou venkovní teploty pod 20°C jsem rozhodnut dokoupit přídavný absorbér délky 4m aby se zvýšil výkon a ohřev vody též na 28-30°C. Na této adrese najdete veškeré bližší informace.: eshop.neosolar.cz/... Pokud budete mít nějaký dotaz rád odpovím.
doplněno 14.08.12 19:59:Obsah bazénu je 35m ³
doplněno 14.08.12 20:01:Omlouvám se správně má být 35 m ³ ( kubíků)
Většina tepelných ztrát je odpařováním z povrchu bazénu, takže solární plachta, nebo kryt. Pro solární ohřev je rozhodující velikost černé plochy, levná výprodejová cena je na eva.cz/...
Osobní zkušenost s tímto nemám, používám přebytky ze solárního ohřevu vody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.