Nejste přihlášen/a.
Máme v komoře klasickou zásuvku,staré vedení fáze L a nulový vodič N,v zásuvce měřím metexem cca 80V,vadaskou nic,připojím kotel a funguje,nerozumím kde se vezme napětí když ve skutečnosti napětí nenaměřím žádné?
Pokud máte kotel na dřevo, tak bych to pochopil ...
Nepíšete, zda máte fázi v zásuvce (fázovka) a zda jste vadaskou měřil fázi ze zásuvky proti kovému plášti kotle...
Zkusím vysvětlit jak to může být:
K zásuvce máte pravděpodobně přívod pouze dvěma dráty, v zásuvce je zeleným drátem propojen kolík se zdířkou.
V přívodu k zásuvce je přerušený vodič PEN, tedy nulák a ochranný vodič zároveň, proto vadaskou nic nenaměříte, pokud není kotel v zásuvce. Citlivým multimetrem naměříte nějaký nesmysl, třeba napětí naindukované.
Kotel (elektrický i plynový) bývá pospojen díky kovovým trubkám (voda, plyn), tedy má svoje uzemnění nejen kvůli bezpečnosti.
Takže když zapojíte kotel do zásuvky, bere si pravděpodobně fázi ze zásuvky a nulák přes trubky.
Pokud je to tak, jak myslím, jde o docela nebezpečný stav, který si zaslouží urychlenou opravu, a to říkám naprosto vážně!
Máte pravdu,fáze je v pořádku ale nulák přerušen,neb jsem teď měřil vadaskou fázi proti kostře kotle a naměřil jsem plné napětí. Bohužel tento stav trvá delší dobu a objevil jsem ho náhodně v souvislosti s jiným problémem. Děkuji.
Je hlavně ve Vašem zájmu tento problém vyřešit - věřte mi, že to je časovaná bomba, až se (nedejbože) něco stane, bude pozdě litovat. Tohle opravdu zavání VELKÝM PRŮSEREM!
doplněno 13.08.12 23:31:A děkujte "PánuBohu", že se ZATÍM nikomu nic nestalo...
" Nulu " si to bere přes jiný spotřebič (do série) nebo přes trubky topení . Chybí tam prostě " nula ". Jak píše přede mnou přispivatel, JE TO FAKT NEBEZPEČNÝ! Jestli znáte elektrikáře v okolí za kafe nebo stovku (ideálně praxe 5 let) tak ho zavolejte.Lepší než vyhořet nebo platit doktory 100,-Kč za den pobytu v nemocnici...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.