Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

RK- výpověď

Od: itan71* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,má někdo zkušenosti s realitkou.*cert*Prodáváme RD od října 2011 přes realitku ovšem zjistili jsme že nic pořádně nedělá.Na webových stránkách dané realitky sice inzeruje ten RD ale ve smlouvě je psáno že bude nabízet na min.12 dalších webovkách než jen u sebe.Realitka nemá ani klíče od objektu protože jsme museli v PROSINCI 2011 vyměnit zámky.Od té doby máme jistotu že realitka v RD nebyla a tudiž ani nenabízí.*bzum*Sehnali jsme si kupce, ovšem jeden menší detail na který jsme opoměli*plac*.Aby jsme mohli uskutečnit prodej mimo RK musíme jim dát výpověď.Problém je v tom že je 3měs.a na dobu neurčitou*ee*.Proto prosím o dobré rady jak URYCHLIT výpověď bez sankcí.*plac*Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já teda nevím, ale nedali jste té realitce "exluzivitu"? Pokud ano, musíte se podívat, na jak dlouhou dobu jste se upsali Ďáblu. V případě exluzivity, nemůžete svůj majetek prodat, i kdybyste našli kupce. Tedy vlastně můžete, ale stejně budete muset zaplatit realitce její procenta z prodeje, i když by ona kupce nenašla. Nelíbí se mi ve Vašem případě ta "klausule" , doby neurčité... Asi jste naletěli. Ale možná někdo poradí, jak z toho ven. Podle mého selského rozumu, se zřejmě nevyhnete tahanicím a nakonec budete muset platit. Ale pokud tam není ta Exluzivita, a to je důležité, tak se na ně můžete vybodnout. Přečtěte si znova smluvu, kterou jste s realitkou podepsali.

itan71*
hodnocení

Máme smlovu cituji VÝHRADNÍ ZPROSTŘEDSKOVATELSKÁ SMLOUVA UZAVŘENÁ PODLE §774 A NÁSL.OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU.

Doba trvání smlouvy se uzavírá od ...a to na dobu neurčitou s tříměsiční výpovědní lhůtou.

karjala*

Jesliže máte výhradní zprostředkovatelskou smlouvu, tak s tím bohužel nic neuděláte. Musíte ji vypovědět, jinak budou chtít provizi i přesto, že nic nedělají. Pokud je v té smlouvě napsáno, že budou inzerovat na více serverech, pak si to nechte doložit, kde skutečně inzerují. A pokud to nedokáží, pak šlo možná vypovědět rychleji pro neplnění smlouvy. Ale obávám se, že to tam mít nebudou. Ideálně vypovězte co nejdřív, aby to nebyla tříměsíční lhůta začínající od 1. následujícího měsíce.

Pokud vám mezitím kupec uteče, tak zkuste sami inzerovat např. na idnes.cz, bezrealitky.cz. A nebo pokud se nepoučíte a znovu kývnete realitce, tak nepodepisujte exkluzivitu nebo výhradní zastoupení.

karjala*

Nebo pokud vám je ochotný kupec počkat, tak s ním podepište smlouvu o smlouvě budoucí kupní smlouvě s tím, že za 3 měsíce podepíšete kupní. Protistrana si stihne vyběhat hypotéku a vy podepíšete kupku, až budete mimo smlouvu s realitkou.

Problém může nastat, když

- se to realitka dozví, nebude to uplně "košer"

- když realitka sežene za ty poslední 3 měsíce vážného zájemce (to sml. o budoucí byste měli pamatovat, že tento případ může nastat)

No a nejjednodušší řešení je nechat si zaplatit od kupce cenu včetně provize a realitce tu provizi zaplatit. Ale oni by za to zase měli zajistit právní služby, katastr nemovitostí, převody daní, ...

Ale přečtěte si (nejen) tady názory na realitky, oni to moc neumí...

"Výhradní", znamená právě tu exluzivitu. Jde o jedno a to samé. Znamená to, že nemáte právo zadávat svůj majetek k prodeji jiné realitní kanceláři a nemáte právo ji prodat sám, aniž byste nezaplatil předem dohodnutou prémii, této kanceláři. Vy, i kdybyste kupce našel, musíte to nahlásit své realitce, a ona pak bude postupovat podle předem dohodnutého. Tudíž Vás oškube. Nedělají pro Vás nic proto, protože jste s nimi tuto smlouvu uzavřel a oni dobře vědí, že jim jejich zisk neuteče, tak co by se namáhali. Začnou se činit až v momentě, kdy se smlouva bude chýlit ke konci. A v tom momentě Vám nakecají, že mají vážného zájemce. Vy jim uvěříte a smlouva se tím prorodlouží na další dobu. Poté potencionální kupec samozřejmě zmizí z různých důvodů... A Vy v tom jedete zase dál. Já bych jim nevěřila, a pokud bych měla možnost od smlouvy odstoupit, tak bych to bez zaváhání udělala. Vím, o čem mluvím, věřte mi. Sice to nebylo v Čechách, ale metody jsou všude stejné. Češi se velice rychle učí a dokonce se odvážím i tvrdit, že jsou v lumpárnách dalako vynalézavější...

ptakohnivak
hodnocení

0x

Pro nečinnost realitní kanceláře můžete od smlouvy odstoupit, tam je lhůta kratší. Formulaci odstoupení by měl sepsat právník, aby to proběhlo právně v pořádku,...

Jenomže musíte opravdu dokázat, že jde o nečinnost. Podle mne to mají dobře ošetřené, a prokáží, že objekt nabízeli mnohonásobně, ale kupec se prozatím bohužel nenašel...Neměli podepisovat tu exluzivitu. V tom momentě se měli poradit s právníkem.

itan71*
hodnocení

Jak už jsem psal v objektu nemohli být protože nemají klíče a pochybuji že za víc jak 8měs. se nikdo neozval a neměl zájem.Loni v říjnu když se podepsala smlouva s tou paní z realitky(nebudu jmenovat) byl zájem i v objektu byly asi 6x.Od té doby co odešla(asi po měsíci) je klid.V prosinci jsme měnili fabku(bylo to nutné) a čekali jsme zda se ozvou až do června a nikdo nereagoval.od té doby pátráme na servrech zda se náš dům někde objeví.V červenci jsme zjistili že ani oni na vlastních webech ho neměli po upozornění ho tam obnovily.Po telefonátu reagovali že nebereme telefony a různé výmluvy že se nešlo na nás spojit atd.prostě jen výmluvy(mobily nevypínáme jen vyjmečně a to vždy příjde ztracené volání) Prosím má ještě někdo nějakou vlastní zkušenost?

SUZYMON zatím děkuji*plac*

briketa007*
hodnocení

0x

Asi jediné řešení je vypovědět smlouvu, ale radši si ji 4x prostudujte, aby tam někde nebyly nějaké sankce typu úhrady prokázaných nákladů za dosavadní činnost nebo rovnou "na tvrdo" nějaká sankce. Na druhou stranu když už něco takového podepíšete asi nemáte jinou možnost než to potom zaplatit.

Prokazování nečinnosti je asi závod na dlouhou trať.

itan71*
hodnocení

Vážení rádci, již jsme tento problém vyřešili a pomohla nám jiná RK a to v tomto znění.

Adresa naše xxxxxx

Adresa RK

Ve (obec) xxxxxxx datum

Odstoupeni od smlouvy v zákonné lhůtě
Já vyše jmenovaná odstupuji od smlouvy ze dne XXXXX 2011, podle $ 57 odst. 3 zákona č.
40/1964, Sb., občanský zákoník v platném znění.
Smlouva byla uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikáni a já jsem nebyla pisemně
upozorněna na zákonné právo odstoupit od smlouvy do čtrnácti dnů. Nebyla mi ani pisemně
podaná informace o tom, u jaké osoby a na jake adrese bych případně mohla toto právo
uplatnit.
Proto využívám svého zákonného práva podle $ 57 odst. 3 občanského zákoniku a v plném
rozsahu odstupuji od smlouvy do jednoho roku od jejiho uzavřeni.
S pozdravem a poděkovánim
xxxxxxxxx

Děkujeme všem kteří poskytly rady *palec**slunce**vtip*

doplněno 03.10.12 18:23:

Již nemůžu hodnotit limit na 24hod mám vyčerpán,nechce mě to pustit dál takže všem *palec**placni**palec**pivo*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]