Nejste přihlášen/a.
Vážení, hledám odpověď na otázku, zda se můžu nějak bránit v této situaci: jsem novým nájemníkem v obecním bytě a zjistil jsem, že na půdě, která je součástí bytu mám umístěný vysílač na internet. Na půdu je přístup pouze z mého bytu, nikdo jiný ji nemůže využívat. Vysílač sice není napájen ode mně, ale přesto se mi nelíbí, že v prostorách za které já platím nájem mám umístěné zařízení soukromé firmy, využívané ke komerčním účelům. V nájemní smlouvě o tomto vysílači není žádná zmínka. Můžu toto zařízení sám odpojit, pokud se s firmou nedohodnu?
Předem díky za rady.
A proč po zjištění jste ihned nešel za vlastníkem budovy a neřešil to s ním? Raději se zde ptát zda to mohu odpojit.
Ten vysílač mi ani nevadí. Mě to spíš zajímalo jako problém, jak to je po právní stránce. Kdo na co má nebo nemá právo. Ale tady stejně žádný právník nejspíš neradí...
Určitě bych žádné zařízení neodpojoval! - když už pominu, že zařízení není vaše, nemáte (tedy - předpokládám) potřebnou kvalifikaci...
Spíše bych si pronajímatelem (tedy patřičným úředníkem obce) zkusil domluvit nějakou kompenzaci za umístění takového zařízení v pronajatých prostorách (slevu na nájemném, net za výhodnějších podmínek apod.)...
doplněno 13.08.12 14:31: Jo jo - a firma, která dané zařízení vlastní a provozuje vám posléze vyčíslí náklady na znovuzapojení zařízení do provozu a škody způsobené jeho odstavením...
Odborně vytáhnu LAN konektor, přes který je krabice napájena. A vysílač odborně zhasne. hihi
Zařízení není Vaše, takže veškerá neodborná manipulace a případné škody jde za Vámi.
Druhou věcí je, že nemáte v nájemní smlouvě ani čárku o zařízení a případném přístupu k němu. Jediné co můžete udělat, je dohodnout se s pronajímatelem bytu na podmínkách přístupu, a na případné slevě(nebo jiné kompenzaci) za obtěžování. Zeptejte se pronajímatele, jestli o zařízení ví, a jestli je tam vůbec legálně. Pokud ne, je vytaženi LAN konektoru jedinou možnosti jak zjistit načerno nainstalované AP(on se někdo ozve).
Pokud by Vám zařízení až tak vadilo, asi by nebyl problém z tohoto důvodu okamžitě skončit nájemní smlouvu.
Omezuje Vás ten vysílač v něčem? Nemůžete kvůli němu tu půdu užívat, věšet na ní prádlo?
Jak sám píšete, napájen není od Vás a byt není Váš, máte jej jen v pronájmu... zařízení není Vaše, tak jej nechte na pokoji. V případě poškození to zacvakáte. A klidně se může stát, že Vás majitel vysílače bude žalovat o ušlý zisk (např.). Soud by sice vypadal zajímavě, ale kdo by o to stál.
Co můžete max. udělat je, že si o tom promluvíte s majitelem domu o případné kompenzaci. Pokud ale máte v nájemní smlouvě něco ve smyslu, že jste byl se stavem bytu a příslušenství seznámen (případně že jej přebíráte tak jak je) a podpisem to stvrdil, tak máte smůlu.
Zkusím se zeptat ještě jednou, trošku jinak. Mám povinnost pustit do bytu firmu, která má u mě na půdě v obecním bytě vysílač na internet? Na půdu je přístup pouze z mého bytu a nebo ze střechy vikýřem (ale kdyby tam někdo lezl ze střechy, tak bych to asi ohlásil na policii jako vloupačku). V nájemní smlouvě není o vysílači žádná zmínka. V občanském zákoníku se říká, že nájemník je povinen umožnit přístup k dalším technickým zařízením, pokud jsou součástí bytu a patří pronajímateli (§ 692 odst. 3 ObčZ). Ten vysílač ale pronajímateli nepatří (i když s provozovatel vysílače možná má smlouvu, to nevím).
Mám v případě nějakého výpadku vysílače povinnost pustit tu firmu na půdu k jejich zařízení? Jedná se mi o to, že bych od téhle firmy chtěl zvýhodněnou cenovou nabídku na připojení k internetu a jako argument chci použít, že jim naoplátku za to umožním přístup k jejich zařízení. V opačném případě neumožním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.