Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ráda bych vytápěla 3 místnosti etážovým způsobem se samotížným oběhem. Zjistila jsem, že v dnešní moderní době je to problém. Poraďte mi prosííím... Kamna, topenáře, možnosti, jiné mořžnosti... Děkuji nastotisícrát. Egret Zimomřivá Vděčná
V dnešní době je to už zastaralé.Čerpadlo navíc už je dnes levné, a i spotřeba proudu je nepatrná. Rozvod bude muset být ze silnějších trubek, a než se to pak všechno seřídí a doladí, přijde to dráž, než čerpadlo, jehož nákup si ušetříte.
Děkuji za odpověď. Můj důvod není finanční, ale chtěla jsem topení zcela nezávislé na elektrice (čerpadlo). Silné trubky už tam jsou a připojení radiátorů se může řešit redukcemi. Důležité je, která kamna by byla vhodná. Prý snad adria II, ale to je jen z doslechu. Fakt o tu samotíž stojím, jinak si snad dám obyčejná kamna a otevřu dveře ).
Mají vaše místnosti,nějaké rozměry?Víte,že moderní radiátory netopí bez čerpadla?A aby to rad.vyhřály,tak musí být klasické škaredé článkové?
Rozměry: 3 místností po 70 krychlových, z toho kuchyň bude obsahovat ta kamna. Že radiátory be čerpadla odmítají topit? To nevím. Hm, zásadní vada. Těch radiátorů samozřejmě ). Na škaredost jsem zvyklá, mám v koupelně zrcadlo.
To neni zadny problem, staci velikost radiatoru spocitat podle vykonu a aby topily, tak se musi osadit ventily pro samotiz, v prodejnach pro topenare se bezne sezenou, ale musi se zduraznit, ze jde opravdu o samotiz.
doplněno 12.08.12 23:35:kotel by mel stacit s vykonem kolem 12 kw, ale nevime presne dalsi dulezite udaje pro vypocet.
Pane Pečenka moc děkuju za vstřícné myšlení. Budu se snažit najít někoho, kdo bude myslet podobně plus bude schopen to provést. Zatím nikoho takového nemám, ale nevzdám se
erget,
již máte pana Pečenku, ten ví o čem píše.
Jsem přesvědčen, že pokud oslovíte staršího topenáře ten na místě vše zkontroluje a najde řešení...
Neznám slovo NEJDE.
Pan Pečenka se mi líbí. Mohl byste nás představit, Možná, že bych mohla oslovit i cukráře, co se minul s povoláním
Vaše motto je i mým. Kamna budou stát v Nymburku...? Srdečné Aloha Egret.
desi,mistnost 5,5 x 5 x 2,55 neni zase tak velka jako skola, na tu uplne staci obycejny RADIKY
Dobrý den, nejlepší je Sporák s výměníkem KVS 9100
Také to tak budu dělat.Navíc při topení lze uvařit ,i v troubě upéci a ještě mít k dispozici teplou vodu v kombinovaném boileru.
S pozdravem Dvořák F.
Souhlasím s názorem že samotíž jde i s deskovými radiátory,na objednávku vám je vyrobí s 3/4" připojením v kombinaci s kohouty na samotíž by to fungovalo.Nejlépe by bylo oslovit projektanta,nebo když tam trubky máte tak to určitě běhalo,kotel je třeba spočítat dle tepelných ztrát může být jakýkoli o vhodném výkonu.Samotíži zdar.
Pokud je dobre udelany samotizny rozvod, tak nejsou potreba zadne specielni radiatory, ale to je uz dano topenarem, ktery to bude delat. Pokud to neumi, tak to nebude topit na zadne radiatory, pokud umi u prace premyslet, bude to v pohode s kazdym radiatorem s potrebnym vykonem pro danou mistnost.
Tak ty kamna ADRIA II se mi na hlavni topeni nelibi a navic maji pravdepodobne i maly vykon zbozi.cz/...
doplněno 16.08.12 23:16:Volil bych jeden z techto kotlu
Budu mít dotaz, koupili jsme dům ve kterém je rozvod samotíží (silné trubky, kotel ve sklepě). vzhledem k tomu, že je v domě krb a přívod horkovodu a kotel je již nějaký rok odpojen (teče) přemýšlíme o výměně starých rozvodů za nové s vytápěním horkovodem. Je to nějaký velký problém, potrubí bude v mědi asi jiného průžeřu a radiátory jsou litinové mohou zůstat? Děkuji
Dobrý den paní Zimomřivá,poduď máte zájem o topení samotíží není to opravdu žádný problém,tak jak správně uvádí
kolega pečenkav,je jasné,že ví o čen je řeč.Samotíž má nekteré nevýhody,ale také jednu velkou výhodu.Mezi nevýhody-
-trubky musí mít větší průměry,musí být vytvořen výškový rozdíl mezi radiátory a zdrojem tepla(kotel,sporák atd.),v nej-
vyším místě musí být otevřená expansní nádoba,pokuď bude na půdě musí být tepelně isolována proti zamrznutí,nádoba mívá přepad ,ale nemusí být když se dobře vypočte obsah vody po zahřátí-měl by spočítat topenář.Když není půda může
být umístněna npř. v kuchyni ve skříňce.Ostatní uvedl již kolega.
Velikou výhodou je nezávislost na dodávce el.energie ,při přerušení se musí u nuceného oběhu(čerpadlo) rychle
uhasit oheň v kotli,nebo kamnech a někdy je to velký problém.
Jinak velice orientačně se uvažuje,že na 1 m^3 je potřeba 50-60 kcal/hod,záleží na regionu(hory,nížina atd),
orientaci místností(sever-jih) a další.Tepelné ztráty Vám vypočte projektant,nebo šikovný topenář.
S pozdravem fero
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.