Nejste přihlášen/a.
V roce 1999 jsem koupila nájemní smlouvu od majitele domu na byt.V budoucnu bych se chtěla z tohoto bytu odstěhovat z duvodu vysokého néjemného.Obávám se,že majitel mi peníze zpět nevrátí,poradí někdo ze své zkušenosti co stím? Děkuji
Tak hlavně tohleto "kupování" nájemních smluv není moc legální, dělá se vždycky z ručky do ručky, nejde na to vystavit papír a nese to příslušné riziko. Přece jste věděla, že deregulace jednou přijde.
Ani nevidím důvod, proč tu někteří říkají, že Vás majitel "natáhl". Kšeftování s regulovanými nájmy je prostě šedá ekonomika, vy jste mu předplatila rozdíl nájmu. Pokud bydlíte skoro 10 let, spočítejte si, jak velký ten rozdíl je a pravděpodobně se Vám to vyplatilo, pokud jste mu nedala nějakou opravdu nesmyslnou částku.
Nazvala jsem to tak, jak jsem uvedla. Ale v žádném případě se nezastávám ani jedné strany, protože informace máme pouze od jedné strany. Ale opět se ukazuje, jak lidi jednají nezodpovědně při smluvním vztahu a rozdávají peníze bez dokladu. I když nemají finanční znalosti, prostě se musí s někým poradit, než něco podepíši a už vůbec, než předají peníze. Proto fandím této bezplatné poradně. Je zde hodně moudrých lidí se všeobecným rozhledem a ochotných pomoci.
Regulované nájemné je skoro zločin, který měl být řešen už dávno. No a pan ministr Čunek naopak chce lhůtu deregulace ještě posunout.
S tím regulovaným nájemným je o těžké už jen proto, že spousta majitelů nájemních domů prostě okamžitě nadhodnotí bonitu bydlení v jeho domě a tím pádem bude sposta lidí bez bydlení. Český trh prostě ještě není připraven tyto regulace uvolnit. Třžní mechanismus by v tomto případě zlikvidoval spoustu existencí. Představte si sociálně slabší rodinu bydlící ve dva jedna mizerné kategorie a sotva to utáhne. Majitel po deregulaci se rozhodne že tento nájemník mu nesedí a nasadí mu nájem dvakrát tak vysoké. A když to tak udělá víc takových tak co se stane? rázem tu bude spousta žalob a exekucí na dlužníky a spoustu rodin bez střechy nad hlavou. Než majtel domu zjistí že to přehnal tak tu beme národ bezdomovců. Nejdřív se musí nastavit a zavést mechanismus který toto ošetří...
Ted k základní otázce ... nikdo vám nic nedá a je to dobře... má te si dávat pozor na to komu platíte a za co...
To technikjirik:
Zkuste se na to podivat ocima druhe strany. Tedy majitele. On ma nejaky majetek, ale stat mu regulaci najmu brani v uzivani podle sve svobodne volby. Majitel musi z neceho take hradit opravy domu, strechy, rozvodu plynu, elektriky, a milion dalsich veci. To se samo nezaplati.
Vetsinou se jedna o domy vracene v restitucich a proto jsou tam regulovane najmy u smluv, ktere trvaji z drivejsi doby (to jen aby nejaky chytrak nepsal, ze majitel nemusel tu regulovanou smlouvu podepisovat).
to máte jistě pravdu, z něčeho se to platit musí všechny ty opravy, a to je zase důvod proč se dívat po evropských fondech. Pro majitele nájemních domů je několik možností jak přijít k financím. Určitě jsou některé nájmy celkem nízké a to až neúměrně, ale na druhou stranu je potřeba se ptát co za ty peníze nájmeník dostane, v jakém prostředí bydlí. Byt v domě ve kterém chybí chybí výtah do pátého podlaží a ve 20 ze Třiceti bytů bydlí npřizpůsobivý cigáni, oknama do byu táhne, bych se osobně styděl říct si o průměrný nájem. Ten výpočet nájmu je opravdu směšně postaven...
Naprostý souhlas. Na tomto případě je jasně vidět, že regulace v podstatě škodí všem. Vždyť ta paní dala peníze bokem, bez papíru, jinak neměla šanci nájem dostat - nebylo by i pro ni lepší, kdyby raději zaplatila vyšší nájem, na který by měla všechny doklady a vše probíhalo legálně?
nechci prudit, ale znám plno nájemníků kteří žijí v nájemních bytech a nyní jsou v šoku,když si ho za hubičku koupili, že májí platit do fondu oprav a mají si vzít úvěr na okna...atd. Celý život každý rok k moři, v zimě na lyže , každý 3 rok nové auto, a tedˇse diví že se musí starat o byt a aby jim panelák nespadl na hlavu...takže tržní nájemné a pokud jste v nájmu platťe. Zastání snad najdou jen u trefeného Křečka . hezký den
Pod tento příspěvek se také ráda podepíši. Protože přesně tak to fungovalo a ještě mnohdy funguje. Vím o čem mluvím, protože jsem měla každoročně podrobný přehled o výši nájemného a výdajích na provoz a údržbu bytového fondu. Takže nyní, pokud se stali vlastníky, si konečně uvědomí hodnotu bydlení. A údržba bytového fondu není žádná sranda, to majitelé dobře vědí. A je vidět, když se pozorně koukáte kolem sebe, že se většina z nich dobře stará.
něco jiného je byt v osobním vlastnictví a něco jiného je být v nájmu jako takovém. Nepřijde mi to jako rozumná argumentace ukazovat na to že někdo jezdí na dovolenou a jak jinak tráví volný čas a přitom platí menší nájem... Jen proto že majitel domu chce za byt víc než kolik je skutečná bonita, tak nájemník má jako nejíst a kulturně nežít? Tím se nechci dotknout majitelů kteří se mají jinou kulturu a přístup
Také nechci prudit, ale máte alespoň představu, kolik se platí za m2 regulovaného nájmu(pochopitelně, že je to v každém městě, nebo městské části jinak). Možná byste se divil, že to zase tak málo není. Nehledětě na to, že vám toho v bytě stejně moc neudělají, barák je kolikrát starý a sousedé občas také nic moc. Když si chcete např. zrekonstruovat koupelnu můžete, ale za své (což je vpořádku), ale v podstatě to opravujete městu, nebo majiteli, protože v případě, že byt opouštíte, vyhodili jste prachy a nikdo vám za to nic nedá!
Neznám výraz "koupě nájemní smlouvy"? Nebyla to složená kauce, například ve výši trojnásobku nájemného? To si někdy majitel domu žádá na případnou úhradu dlužného nájemného a nebo při ukončení nájmu na úhradu případných škod v bytě. Pokud by to skutečně byla kauce, tu si prakticky můžete odbydlet, t.j. třeba po dobu výpovědní smlouvy neplatit nájemné. Ale vše by mělo být ošetřeno v nájemní smlouvě a podle toho postupovat.
Žádnou kauci jsem majiteli nedávala ale dost velké peníze abych mohla vubec bydlet.Já mu dala peníze a on mi vystavil nájemní smlouvu s regulovanym nájmem.Takže legálně bydlím toje v pořádku.Ale ty peníze co jsem mu dala z ruky do ruky to nikdo neviděl a nikdo mi to nemuže ani dosvědčit.Vím,že jsem udělala chybu ale majitel tvrdil že by to musel zdanit a to on nechtěl a já na to přistoupila.Takže to vydím bledě že ty peníze dostanu zpátky.
Tím jste mu asi doplatila na určitý čas rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemným na dobu předpokládaného užívání. Při prodeji z obecního majetku mohl mít doložku, že zachová stávající výši nájemného a tak to řešil tímto způsobem. A nebo vás prostě "natáhnul" , ale myslím si, že Vám jenom zbydou oči pro pláč.
Jen si dovolím položit otázku komukoliv. Proč majitel napsal smlouvu s regulovaným nájmem? Proč, když mohl uzavřít smlouvu s cenou jakou chtěl?
Regulované nájemné a chce odejít protože má vysoké nájemné? Vůbec tomu nerozumím.
Proto se jen ptám abych rozuměl.
Proč?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.