Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odstupné za byt resp. nájemní smlouvu

Od: fidlla* odpovědí: 17 změna:

V roce 1999 jsem koupila nájemní smlouvu od majitele domu na byt.V budoucnu bych se chtěla z tohoto bytu odstěhovat z duvodu vysokého néjemného.Obávám se,že majitel mi peníze zpět nevrátí,poradí někdo ze své zkušenosti co stím? Děkuji

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luciedlouha*
hodnocení

1x

Tak hlavně tohleto "kupování" nájemních smluv není moc legální, dělá se vždycky z ručky do ručky, nejde na to vystavit papír a nese to příslušné riziko. Přece jste věděla, že deregulace jednou přijde.

Ani nevidím důvod, proč tu někteří říkají, že Vás majitel "natáhl". Kšeftování s regulovanými nájmy je prostě šedá ekonomika, vy jste mu předplatila rozdíl nájmu. Pokud bydlíte skoro 10 let, spočítejte si, jak velký ten rozdíl je a pravděpodobně se Vám to vyplatilo, pokud jste mu nedala nějakou opravdu nesmyslnou částku.

lidka*

Nazvala jsem to tak, jak jsem uvedla. Ale v žádném případě se nezastávám ani jedné strany, protože informace máme pouze od jedné strany. Ale opět se ukazuje, jak lidi jednají nezodpovědně při smluvním vztahu a rozdávají peníze bez dokladu. I když nemají finanční znalosti, prostě se musí s někým poradit, než něco podepíši a už vůbec, než předají peníze. Proto fandím této bezplatné poradně. Je zde hodně moudrých lidí se všeobecným rozhledem a ochotných pomoci.*klik*

Regulované nájemné je skoro zločin, který měl být řešen už dávno. No a pan ministr Čunek naopak chce lhůtu deregulace ještě posunout.

technikjirik*

S tím regulovaným nájemným je o těžké už jen proto, že spousta majitelů nájemních domů prostě okamžitě nadhodnotí bonitu bydlení v jeho domě a tím pádem bude sposta lidí bez bydlení. Český trh prostě ještě není připraven tyto regulace uvolnit. Třžní mechanismus by v tomto případě zlikvidoval spoustu existencí. Představte si sociálně slabší rodinu bydlící ve dva jedna mizerné kategorie a sotva to utáhne. Majitel po deregulaci se rozhodne že tento nájemník mu nesedí a nasadí mu nájem dvakrát tak vysoké. A když to tak udělá víc takových tak co se stane? rázem tu bude spousta žalob a exekucí na dlužníky a spoustu rodin bez střechy nad hlavou. Než majtel domu zjistí že to přehnal tak tu beme národ bezdomovců. Nejdřív se musí nastavit a zavést mechanismus který toto ošetří...

Ted k základní otázce ... nikdo vám nic nedá a je to dobře... má te si dávat pozor na to komu platíte a za co...

To technikjirik:

Zkuste se na to podivat ocima druhe strany. Tedy majitele. On ma nejaky majetek, ale stat mu regulaci najmu brani v uzivani podle sve svobodne volby. Majitel musi z neceho take hradit opravy domu, strechy, rozvodu plynu, elektriky, a milion dalsich veci. To se samo nezaplati.

Vetsinou se jedna o domy vracene v restitucich a proto jsou tam regulovane najmy u smluv, ktere trvaji z drivejsi doby (to jen aby nejaky chytrak nepsal, ze majitel nemusel tu regulovanou smlouvu podepisovat).

technikjirik*

to máte jistě pravdu, z něčeho se to platit musí všechny ty opravy, a to je zase důvod proč se dívat po evropských fondech. Pro majitele nájemních domů je několik možností jak přijít k financím. Určitě jsou některé nájmy celkem nízké a to až neúměrně, ale na druhou stranu je potřeba se ptát co za ty peníze nájmeník dostane, v jakém prostředí bydlí. Byt v domě ve kterém chybí chybí výtah do pátého podlaží a ve 20 ze Třiceti bytů bydlí npřizpůsobivý cigáni, oknama do byu táhne, bych se osobně styděl říct si o průměrný nájem. Ten výpočet nájmu je opravdu směšně postaven...

dusatka*

Naprostý souhlas. Na tomto případě je jasně vidět, že regulace v podstatě škodí všem. Vždyť ta paní dala peníze bokem, bez papíru, jinak neměla šanci nájem dostat - nebylo by i pro ni lepší, kdyby raději zaplatila vyšší nájem, na který by měla všechny doklady a vše probíhalo legálně?

technikjirik*

Jenže to mluvíte o získání nájemní smlouvy, ale co lidé kteří jsou dlouhodobí nájemníci?

8976*
hodnocení

1x

nechci prudit, ale znám plno nájemníků kteří žijí v nájemních bytech a nyní jsou v šoku,když si ho za hubičku koupili, že májí platit do fondu oprav a mají si vzít úvěr na okna...atd. Celý život každý rok k moři, v zimě na lyže , každý 3 rok nové auto, a tedˇse diví že se musí starat o byt a aby jim panelák nespadl na hlavu...takže tržní nájemné a pokud jste v nájmu platťe. Zastání snad najdou jen u trefeného Křečka . hezký den

lidka*

Pod tento příspěvek se také ráda podepíši. Protože přesně tak to fungovalo a ještě mnohdy funguje. Vím o čem mluvím, protože jsem měla každoročně podrobný přehled o výši nájemného a výdajích na provoz a údržbu bytového fondu. Takže nyní, pokud se stali vlastníky, si konečně uvědomí hodnotu bydlení. A údržba bytového fondu není žádná sranda, to majitelé dobře vědí. A je vidět, když se pozorně koukáte kolem sebe, že se většina z nich dobře stará.

technikjirik*

něco jiného je byt v osobním vlastnictví a něco jiného je být v nájmu jako takovém. Nepřijde mi to jako rozumná argumentace ukazovat na to že někdo jezdí na dovolenou a jak jinak tráví volný čas a přitom platí menší nájem... Jen proto že majitel domu chce za byt víc než kolik je skutečná bonita, tak nájemník má jako nejíst a kulturně nežít? Tím se nechci dotknout majitelů kteří se mají jinou kulturu a přístup

Také nechci prudit, ale máte alespoň představu, kolik se platí za m2 regulovaného nájmu(pochopitelně, že je to v každém městě, nebo městské části jinak). Možná byste se divil, že to zase tak málo není. Nehledětě na to, že vám toho v bytě stejně moc neudělají, barák je kolikrát starý a sousedé občas také nic moc. Když si chcete např. zrekonstruovat koupelnu můžete, ale za své (což je vpořádku), ale v podstatě to opravujete městu, nebo majiteli, protože v případě, že byt opouštíte, vyhodili jste prachy a nikdo vám za to nic nedá!

lidka*
hodnocení

0x

Neznám výraz "koupě nájemní smlouvy"? Nebyla to složená kauce, například ve výši trojnásobku nájemného? To si někdy majitel domu žádá na případnou úhradu dlužného nájemného a nebo při ukončení nájmu na úhradu případných škod v bytě. Pokud by to skutečně byla kauce, tu si prakticky můžete odbydlet, t.j. třeba po dobu výpovědní smlouvy neplatit nájemné. Ale vše by mělo být ošetřeno v nájemní smlouvě a podle toho postupovat.

fidlla*
hodnocení

Žádnou kauci jsem majiteli nedávala ale dost velké peníze abych mohla vubec bydlet.Já mu dala peníze a on mi vystavil nájemní smlouvu s regulovanym nájmem.Takže legálně bydlím toje v pořádku.Ale ty peníze co jsem mu dala z ruky do ruky to nikdo neviděl a nikdo mi to nemuže ani dosvědčit.Vím,že jsem udělala chybu ale majitel tvrdil že by to musel zdanit a to on nechtěl a já na to přistoupila.Takže to vydím bledě že ty peníze dostanu zpátky.

Tak to vidite naprosto spravne. Zadnej papir, zadny penize.
A proc by vam je take mel vracet, i kdybi o tom nejaky zaznam existova? On vam nabidl smlouvu za penize, vy jste to prijmula a zaplatila. Ze ji uz nyni nechcete neni problem majitele. Proc by vam mel cokoli vracet? Neco ste si koupila, pouzivala a ted se toho holt zbavite...

lidka*
hodnocení

0x

Tím jste mu asi doplatila na určitý čas rozdíl mezi regulovaným a tržním nájemným na dobu předpokládaného užívání. Při prodeji z obecního majetku mohl mít doložku, že zachová stávající výši nájemného a tak to řešil tímto způsobem. A nebo vás prostě "natáhnul" *plac*, ale myslím si, že Vám jenom zbydou oči pro pláč.

hodnocení

0x

Jen si dovolím položit otázku komukoliv. Proč majitel napsal smlouvu s regulovaným nájmem? Proč, když mohl uzavřít smlouvu s cenou jakou chtěl?

Regulované nájemné a chce odejít protože má vysoké nájemné? Vůbec tomu nerozumím.

Proto se jen ptám abych rozuměl.

Proč?

fidlla*
hodnocení

Proč?Protože za 5 let jdu do duchodu a na tak vysoky nájem prostě nebudu mít peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]