Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dodělat bojler aby šel ohřívat elektrikou

Od: davidm* odpovědí: 6 změna:

Mám starší bojler (r.v.2000) Dražice OKC 125, ohřívám teplou vodu plynovým kotlem, nicméně chtěl bych mít možnost ohřívat bojler i topnou jednotkou. Co jsem zjistil, tak se dá sehnat např. zde: elny.cz/...

nicméně pro správnou funkčnost je třeba těch věcí trochu více.. nemáte s tím někdo zkušenosti, co je všechno třeba koupit a dodělat a jestli to vůbec má cenu?

Díky za každou radu! :)

DM

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zakus*
hodnocení

1x

Jestliže máte OKC 125 je pro správnou funkci je potřeba několik věcí:

1. Provozní termostat

2. Havarijní termostat (tepelná pojistka)

3. Topné těleso

dzd.cz/...

a v neposllední řadě také přívod 230V.

davidm*
hodnocení

takže stačí koupit topnou přírubu zde:
dzd.cz/...
TPK 168_8
2,2kW cena 1 801,- Kč a pokud se nemýlím, tak to je vše, co je třeba koupit? Není třeba žádné dodatečné těsnění? Nevíte?

davidm*
hodnocení

ohřívám samozřejmě studenou vodu :) Však víte, jak to myslím ...

jirbar*
hodnocení

0x

Snad pokud bojler není od samého počátku jako kombinovaný tak se s tím nedá dělat nic.

hodnocení

0x

Já bych zkusit toto.

Zkuste někde na šrotišti (ve sběrných surovinách) sehnat podobný elektrický bojler. Potom ten bojler rozřízněte a podívejte se, co všechno je uvnitř a tak zjistíte jaké jsou nutné úpravy.

Já sám bych se šel napřed zeptat, kolik stojí takový nový bojler s kombinovaným ohřevem vody.

Úprava stávajícího bojleru znamená vyrobit otvor pro topné těleso, navařit do vhodného místa nějaké šroubení pro uchycení termostatu. Pak byste měl provést tlakovou zkoušku, jestli svary těsní. Taky na bojleru určitě musí být zemnící šroub a připojený zemnící vodič. Jak se řeší tepelná pojistka vůbec netuším. Pak je ještě někde stykač, který zapíná nebo vypíná topné těleso podle termostatu. Vůbec nevím jak jste na to se svařováním, ale dnešní bojlery nejsou stavěné na domácí úpravy a opravy. Krom toho nevíte co je to za materiál a co je potřeba k jeho svařování. Takže do úpravy bych se já nepouštěl.

hodnocení

0x

*sok*Co Vás vede k podobným nápadům? 12 let starý bojler je pomalu zralý na výměnu a takovéhle poměrně náročné úpravy se Vám těžko vyplatí. Navíc byste měl mít nějaké znalosti o elektrice (což zřejmě nemáte), jinak si můžete vyrobit životu nebezpečné zařízení. Já bych se do toho nepouštěl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]