Nejste přihlášen/a.
Obracím se na Vás se žádostí o pomoc.
Přítel si zajišťuje hypotéku u Hypoteční banky...potřebuje doložit příjmy.
Problém je v tom, že mzda je mu "atypicky" vyplácena každý týden na ruku.
Jaké doklady banka bude potřebovat? Slyšeli jsme něco o mzdovém listu či výplatní pásce,
to by nebyl problém, ale prý dokonce i důchodový výměr ze sociálky nebo tak něco...
...je to možné? A je to opravdu nutné? Neudělá to banka i bez toho? Nebo je to buď a nebo?
Předem děkujeme za reakce, už máme z celé koupi bytu hlavu jako balón, nikdo nám neřekne všechno a každý něco jiného.
Tak to bude ještě jinak. Je-li Vašemu příteli vyplácena odměna (!) "každý týden na ruku", není Váš přítel zaměstnán (= pracuje na černo).
Bez pracovní smlouvy není v pracovním poměru a nemá nárok na mzdu. Nemá tedy co bance doložit.
Pochybuji, že by jeho "zaměstnavatel" vedl Vašemu příteli mzdový list.
Doporučila bych příteli, aby si ověřil u své zdravotní pojišťovny, jak to má s pojištěním (tipuji, že dluží za celou dobu, po kterou pro tohoto "zaměstnavatele" pracuje). A vzhledem k tomu, že nejde o zaměstnání, není ani důchodově ani nemocensky pojištěn.
doplněno 09.08.12 18:13:Vím, že se ptáte na něco jiného, ale bez pracovní smlouvy Váš přítel hypotéku nejspíše nezíská, protože banka potřebuje záruku, že se jí půjčené prostředky vrátí. Bez zaměstnání přítel bohužel takovou záruku neposkytuje.
Napadá mne jedině možnost ručit jinou nemovitostí, na které by nebyl žádný závazek.
doplněno 09.08.12 19:07:Nejde o koupi družstevního bytu, nýbrž o převod členského podílu z člena bytového družstva na Vašeho přítele za úplatu. Součástí členského podílu je i právo bydlet v příslušném družstevním bytě. Ovšem vlastníkem bytu bude nadále bytové družstvo. Kdyby přítel např. chtěl v budoucnu byt pronajmout, musel by si vyžádat souhlas družstva.
___ Má-li přítel pracovní smlouvu, neměl by být problém s doležením příjmů. Zaměstnavatel jistě vystavuje výplatní pásky (je jeho povinností mzdu zaměstnancům řádně vyúčtovat) a vede mzdové listy. Vyzvedněte si v bance formulář, vyplňte jej a dejte potvrdit zaměstnavateli (mzdové účtárně).
___ PS: Nemovitost jsem zmínila jenom pro případ, že by přítel nemohl doložit pracovní poměr a příjmy.
doplněno 09.08.12 20:42:Napadlo mne, jestli by pro Vás nebylo lepší si hypotéku s bankou vyřídit sami. Já finanční poradcům nevěřím a pokud si Vaše poradkyně dokonce plete i pojmy...
Děkuji za promptní odpověď. Přítel samozřejmě pracovní smlouvu má, řádně se mu strhává SP a ZP, pracuje tam již více let.
Každopádně co se týče ručení jinou nemovitostí, tak je to náš případ, vzhledem k tomu, že kupuje družstevní byt.
Zajímá mne proto spíše opravdu nyní tento konkrétní postup - způsob doložení příjmů při výplatě v hotovosti konkrétně v Hypoteční bance...vše nám zrprostředkovává finanční poradkyně, ale nebylo by to poprvé, co si spletla údaje...budeme vděční, pokud někdo konkrétní odpověď opravdu zná.
konkretni odpoved by mohla a mela vedet ta vase slavna financni poradkyne. Ale ta asi mysli jen a pouze na sebe a na svuj zisk. Starosti prenechava na vas.
Co se tyce dolozeni prijmu: Zajit si do banky kde si budete pujcovat a vyzadat si podklady co vse budete potrebovat a oni po vas pozadovat k zalozeni hypoteky. Standartne chteji POTVRZENI o vysi prijmu, to vyplnuje zamestnavatel. ( dokladaji se i posledni tri vyplatnice) na potvrzeni o vysi se vyplnuji tri take posledni tri mesice + rocni prijem.
Děkuji, snad to tedy také tak bude a výplatní doklady budou stačit, právěže nás zarazily i ty výpisy ohledně důchodového pojištění, to slyšíme poprvé a přijde nám to už zbytečné, když ty příjmy doložené budeme mít.
to slyším také poprvé, ale pravděpodobně se jedná o ověření z druhého zdroje, jestli potvrzení o příjmu není padělané nebo "upravené", možná s tím má banka svoje zkušenosti
Pokud finančních poradců se týče, mám zcela opačnou zkušenost, resp. doporučení. Ne nevěřit finančním poradcům, ale ideálně se sejít rovnou s několika z nich nezávisle na sobě (od různých společností, ale klidně i s několika poradci o té stejné společnosti; divili byste se, jak se jejich doporučení mohou lišit). Dobré zkušenosti mám i s online porovnávacími nástroji (hypotecnikalkulacka.cz a jiné), přinejmenším pro prvotní uvedení do problematiky je to ideální.
Hypotéka je dluh jako každý jiný a banka bude chtít záruky, že ji dokážete splatit. Systém nefunguje tak, že se přihlásíte a dostanete o co si řeknete. Vy se sice přihlásíte, ale budete muset splnit všechny podmínky, co vám banka uloží. Jestli je nesplníte, pak vám hypotéku nedají nebo vám ji pokrátí. Jasná věc, budete muset doložit příjem. Taky je dobrá věc co nejlépe vylepšit svůj vlastní obraz. Chce to ukázat životní a úrazovou pojistku (tu váš přítel asi tak jako tak bude muset mít), důchodové spoření, výpisy z ukončených stavebních spoření a podobně. Hned se na vás dívají jinak. Například jestli bance dokážete, že jste šetřili 5000 měsíčně a teď si jdete pro hypotéku se splátkou 5000, pak ji pravděpodobně dostanete. Jestli jste nešetřili, nemáte na pojištění a nedoložíte legální příjem, pak šance rapidně klesají.
tech parametru je mnoho jak si klienta "proklepou" a dnes je to prisnejsi, kdyz to porovnam s rokem 2008 a ted, kdyz jsem si bral hypo. To co popisujete na konci.. zalezi za si pujcuje 100% hypo nebo třebas jen 80% a ma vlastni zdroje, to hlavne taky posuzuje banka a dle toho nastavuje parametry hypo.
Dobrý den.
Mzdu může dostávat na ruku třeba každý týden, pokud to zaměstnavateli vyhovuje. Ještě jsem se s tím ale nesetkala. Důležitá je existence pracovní smlouvy. Tu přítel má, tak je vše v pořádku. Předložte zaměstnavateli(mzdové účtárně) k vyplnění formulář Potvrzení příjmů a není podle mě problém ho vyplnit. Stejně tak lze doložit výplatní listiny a mzdový list. Zaměstnavatel je povinen mzdu řádně zúčtovat. Evidenční list důchodového pojištění předkládat je nesmysl, je tam uveden vyměřovací základ a ne čistý příjem, který banka potřebuje.
doplněno 10.08.12 12:49:Formulář Porvrzení příjmů dostanete přímo v bance. Každá banka má svůj vlastní.
Banka posuzuje vše individuálně. Jinak jsme měli obdobnou situaci. Já mám vše ofiko na účet, tak mně nezkoumali dával jsem potvrzení z práce a výpis z účtu. Přítelkyni to nechodilo na účet a na účet to vkládala sama, tak chtěli výpis z účtu s obraty, výpl. pásky, ev. duchodoveho pojistění - tím si banka ověří jestli za vás zaměstnavatel platí daně.
Na druhou stranu není se čemu divit. Představte si jak by jinak bylo jednoduché obelstít banku, známý Vám potvrdí, že jste zaměstnáni, necháte si protékat "nějaké" peníze z účtu na účet ... a můžete si půjčit co chcete...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.