Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jakou vybrat vnitřní sádrovou omítku na Ytong lambda. (Rozhodl jsem se, že než uzavřít stěny lepidlem - perlinkou -lepidlem, tak radějí ať zeď z vnitřní strany dýchá.) V rubrice píšete Rigips - Rimat 100DLP či Baumit - Ratio Slim, chtěl bych vědět kdo má zkušenost s Hasit 150, přeci jen je cenově dostupnější. Díky za odpověď
Stěna nemá plíce a tak nemůže dýchat. Popravdě nevidím jediný důvod proč bych měl chtít aby stěny dýchaly. To s tím dýcháním stěn někdo kdysi vymyslel aby mohl prodávat dražší chemii. Lepidlo + perlinka je naprosto v pohode.
To máte sice pravdu, "dýchání" jsem použil jako slovní obrat, omlouvám se, ale na druhou stranu Ytong má téměř totožný difúzní odpor jako sádrová omítka, takže nevytváří žádnou překážku odpaření zbytkové vlhkosti z výroby tvárnice. Po jedné topné sezóně se vlhkost zdiva stabilizuje kolem cca 3% a Ytong se dostane na optimální tepelně izolační vlastnosti. V případě, že provedu vnitřní omítku způsobem lepidlo _ perlinka _ lepidlo -štuk, uzavřu zbytkovou vlhkost ve zdivu. Navíc v dalším provozu RD sádrová omítka s ytongem vyrovnává relativní vlhkost v interiéru a např. při zahájení topné sezóny zmírní pokles vlhkosti vzduchu a tím zabrání suchému "panelákovému kašli". Stejně tak díky hladkosti povrchu snižují množství alergenů a vytváří zdravější prostředí. Celkové pohodě v domě přispívají i pocitem tepla při kontaktu s povrchem stěny. Jinak co se týče perlinky, počítám s tím, že ji dám do přechodů různých materiálů (překlad/zdivo atd.) a pro jistotu ji dám do příček tl.10cm. Se sádrovou omítkou počítám o tl.5mm.
Suhlasím,dychání je sice slovní obrat.Ale zásadní rozdíl je v ptom že porobeton se sadrovou omitkou vlhkost příjíma a pak ji zas vypouští zpátky do interieru.Lepidlo je jako beton nepusti nic ven ani do vnitr, když nějaká vlhkost vznikne vysráží se na zdi a vznikají v ni plisně a mikroorganismy,atd .Co se týče omítky,tak jsem ďál s ratio slim, ta stací v tloušťce 4mm .Natahoval jsem ji ve dvou krocích a pak zatočil pražovým hladítkem aby vypadala jako štuk.Z dlouhodobe ho užívaní zkušenosti nemám.Ale dělá se s ní dobře a je cenově dostupná.
zeptám se tady , abych nemusel zakládat nové téma . Mam špalety z polystyrenu a chci na to dát sádrovou omítku ,ale ve stavebninách mi bylo řečeno , že omítka nebude držet na polystyrénu . |poradí někdo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.