Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rádi bysme doma vyměnili staré kohouty u radiátorů za termohlavice. Vyměnil by nám to starší soused topenář, ale ten prý neví jakou tam dát, že už se v tom nevyzná - máme si to koupit a on by to vyměnil.
Poradíte nám prosím někdo jaké hlavice, nebo jaké kolínko k nim koupit? Více nafotkách
Díky!
Nic složitého na tom není...
Koupíte si rohový ventil např.Heimeier DN15...a k němu termostatickou hlavici stejného výrobce.
Ventil třeba zde:
Hlavice zde:
Samozřejmě že můžete použít i jiného a levnějšího výrobce pokud se Vám cena Heimeieru zdá vysoká.
doplněno 09.01.13 15:08:P.S.: kolínka a další materiál by si měl koupit topenář, to mu jen zaplatíte...Jinak vždy bude něco chybět...nebo něco přebývat..
Koneckonců, topenář by si měl koupit sám i armatury a hlavice..
Na tuto pozici by konstrukčně patřil tento ventil. Co se týče stavebních rozměrů, ty by ten topenář musel upravit.
Ano, to je v podstatě stejné co má Ivar...i cena je velmi podobná.
Hlavice je tak jako tak M30x1,5...takže tam by problém nebyl.
Zdá se že ano. A otázka zda mít přednastavení to nechám na odbornících. Já se jen domnívám, že je to dobré mít a že se s tím nechají zregulovat průtokové poměry v soustavě pokud se s tím někdo bude zabývat. Mně se na to odborná firma vybodla.
doplněno 09.01.13 16:53:Jinat těch hlavic Heimeier mám asi 15 zahálejících. Byly je krátce použité. Došlo k demolici nedávno reknstruovaného objektu.
Zdravím . V prvé řadě záleží na tom jaký máte topný systém . Samotížný a nebo s nuceným oběhem .- (s čerpadlem. ) Potom vybírat ventily i podle velikosti . Tzn. změřit si délku ventilu , aby jste nemuseli upravovat délku potrubí a výměna byla co nejjednodužší - levnější. Podle fotografie to vypadá , že by se tam mohl hodit ten co navrhuje martincakl a to heimaier. Myslím , že to je u nás nejrozšiřenější ventil. Já je nakupuji rohový za 259,- a hlavice za 236,- . Neznačkové hlavice za 125,- Pokud máte samotížku musíte koupit ventil vhodný na tento systém . Myslím že je heimaier také vyrábí.
A pokud Vám někdo poradí aby jste ventil vyměnil za termostatický fyzicky ve stejném provedení jako ten zobrazený, tak to není topenéř.
Pokud myslíte žeby přívod v případě RV měl být upraven aby byl zezadu...a hlavice nikoliv svisle jak je na fotografii ale klasicky vodorovně...Ev. předělat přívod na přímý ventil pak souhlasím..ale o tom tady otázka nebyla.
Jinak Vaši připomínku nechápu.
To je přece to nejzásadnější aby hlavice byla vodorovně. Jinak to nemá smysl. Rohák jde "otočit" ale pak je "proti vodě" taky špatně. No a roháky u nichž je hlavice vodorovně existují, dost špatně se shánějí. Jeden jsem taky potřeboval.
A nevím který to je výrobce snad Giacomo ten dělal ventily "natahovací" takže se nechaly přizpůsobit.
A používat "hlavici" s kapilárou když to nejde jinak instalovat, jistě jde, ale zase se to prodraží.
doplněno 09.01.13 16:33:A jen tak pro zajímavost sousedka vyměňovala taky ventily za termostaické a topenář melouchář je namontoval přesně jak na obrázku. Né jeden. Všechny.
doplněno 09.01.13 16:35:Jo a chápu že otázka zněla jinak, ale když se řeší A musí se taky myslet na B. Třeba nakoupí a pak co s tím.
Ivar má v sortimentu úhlový termostatický ventil VCD 2162/2166 (v pravém i levém provedení)...ten by pak šel v tomto případě použít i bez větších úprav..
Díky moc za potřebné o dpovědi! Už je mi to jasnější. Zkrátka nebudeme shánět jen to "kroutítko", ale ventil a k němu samotnou hlavici.
Ventil tedy podle popisu na starém bude mít dole DN15 ale jaké označení bude na té druhé straně kde je ta matice z radiátoru? Jak se tomu nadává?
Hlavici tedy potřebujeme vystrčit kolmo ke zdi aby ji neohřívaly samotné trubky a nekecala.
Jestě jsem nepochopil to s tím přednastavením. Je to okruh s plyn. kotlem a čerpadlem v jednom patře a zrovna v místonsti kde ta hlavice bude tak máme dost přetopeno než voda dojde i do zadních topení a rukama to regulovat, to bysme se ukroutili...
Zkrátka co je to to přednastavení? Nějakej "šroubek" kterým nastavím že maximální průtok ventilem bude třeba na úrovni 1/2 plně otevřeného stávajícího, aby mi voda došla i do zadních radiátorů? Chápu správně?
Můj názor. Bytový termostat by měl být v referenční místnosti která svým způsobem je nejméně vytápěná (výkon lze snížit přednastavením) a teplotu řídí bytový termostat. Ostatní místnosti relativně teplejší tam teplotu řídí termostatická hlavice. Teoreticky v místnosti kde je bytový termostat nemá být hlavice osazena. Osazena má být vždy vodorovně a tak aby nebyla ovlivnňována. Třeba souběžně s topným přívodem, průvanem, sluncem či jiným tepelným zdrojem, sporák a pod., ale i zakrytím závěsem. Pokud toto nelze zajistit tak použít "hlavici" na zeď která uzavírá ventil přes kapiláru.
Aby hlavice (s vnitřním čidlem) regulovala správnou teplotu, nesmí být v proudu stoupajícího teplého vzduchu od armatury ventilu i přívodní trubky.
Vliv to má zcela zásadní - v praxi prověřeno.
ferda 60 - s tím začátkem bych souhlasil , ale proud stoupajícího vzduchu není ostře ohraničen . A střed hlavice se tím posune asi jenom o 4 cm . Pokud bych vzal v úvahu radiátory VK , kde termohlavice je daleko blíže k radiátoru se střed termohlavice posune asi jenom o 2 cm k pomyslnému proudu stupajícího vzduchu. Není to nic jiného než teploměr , tak že když dám teploměr místo vodorovné hlavice a potom místo svislé , tak naměřím rozdíl kolik? Termohlavice je funkční ve všech polohách. Samozřejmě respektuji nařízení výrobce . Praxe je ale taková , že už skoro žádný s topenářů nemá autogen. Prostě se to finančně nevyplatí. A jak to udělat u kovových potrubí tak aby to vypadalo a zákazník to byl schopen zaplatit. V praxi ověřeno , že to vliv nemá skoro žádný nebo jinak řečeno pro normálního uživatele neměřitelný. Nemluvěo v dnešní době tak používaných nízkoteplotních rozvodů . Normální uživatel si nastavuje termohlavici né podle stupňů , ale podle toho jak je mu teplo.
Pokud to jenom trochu jde montuji termohlavice samozřejmě vodorovně. Pokud ne vysvětlím zákazníkovi všechny pro a proti a respektuji přání investora.
instalater:
asi znám špatné topenáře...ale autogen mají běžně (ti co znám)...
koneckonců, ocelové potrubí se stále dost používá...a často i ve velkých dimenzích..
Možná někteří topenáří autogen nemají, ale pak nechápu jak mohou dělat svou práci..(tedy alespoň ne v "komplexním" slova
smyslu.., protože pak musí větší zakázky odmítat..
Pro živnostníky se to nevyplatí držet . Aspoň né za těch podmínek co nám nastavili. Z asi 9 topenářů co znám má autogen pouze jeden a ten už také uvažuje o tom že ho dá pryč . Já jsem ho za asi 15 let praxe skoro nepotřeboval. U ocelových potrubí jsem to vyřešil buď vyřezáním závitu a nebo gebem a přechodem na měď nebo Pex al pex. V nutných případech - kotel na tuhá paliva a navaření příruby jsem to vařil elektrikou -invertorem. U nás už i malé firmy kde býval autegen běžně na údržbě ho dali pryč . Ty podmínky si už přesně nepamatuji ale platilo se tam obalové konto a pokud se flašky nevyměnily za určitou dobu ( myslí 1/4 roku) tak se platily pokuty . Přezkoušení atd. Větší zakázky dostávají větší firmy , které si mohou dovolit pustit nějakej bakšiš. Z ocelového potrubí už u nás nikdo nedělá vyjma plynu a ten už se také dělá v mědi lisováním. Tož tak.
Jo jo firma. Taky jsem připravil výstup i vstup na připojení bojleru k uhelnému kotli na 3/4" ocelovou trubku. Bojler měl takový vstup. Jenže ani se neptali a narvali tam ten drahý nerez krk 1/2". Autogen měli. Né že by to s čerpadlem vodu neohřívalo, jenže já se vždy sychroval na výpadek proudu.
A poznámka jak si to přeje zákazník. Bohužel OZ tvrdí něco jiného. Když si zákazník přeje nesmysl v rozporu s normou či jinak a je mu vyhověno a pak se začne soudit tak to vyhraje. Zákazník není odborník a jeho neodborným požadavkům nesmí být vyhověno.
jirbar - tu poznámku samozřejmě chápu. Taky se stalo , že jsem od nějakých zakázek šel raději pryč. Podlahové topení v PPR a pod. V některých případech u novostaveb se udělá zápis do stavebního deníku , v některých poznámka do faktury. 100% řemeslník nikdy není krytej , ale zatím jsem neměl nikdy žádné větší problémy a práce mám tolik že musím odříkat. Vůči zákazníkovi se ale snažím být vždycky lidský. Jsou to jeho peníze. Samozřejmě také zvažuji svoje riziko a nejdu do všeho.
Jinak nerez krky nepoužívám a pancéřkám se také vyhýbám . Ten bojler bych připojil mědí.
Tak asi máme vybráno...
Jen pro jistotu sem dám odkaz, kdyby to taky někdo hledal.
Koupíme tento ventil pravý: ivarcs.cz/...
a k němu hlavici IVAR T 5000.
Do ostatních místností se pak bude lišit jen ventil podle tvaru připojení k radiátoru.
Ještě jednou děkuju za trpělivost a vstřícnost Vašich rad!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.