Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr termohlavice

Od: 365 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

rádi bysme doma vyměnili staré kohouty u radiátorů za termohlavice. Vyměnil by nám to starší soused topenář, ale ten prý neví jakou tam dát, že už se v tom nevyzná - máme si to koupit a on by to vyměnil.

Poradíte nám prosím někdo jaké hlavice, nebo jaké kolínko k nim koupit? Více nafotkách

Díky!

Výběr termohlavice

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nic složitého na tom není...

Koupíte si rohový ventil např.Heimeier DN15...a k němu termostatickou hlavici stejného výrobce.

Ventil třeba zde:

thermotrade.cz/...

Hlavice zde:

thermotrade.cz/...

Samozřejmě že můžete použít i jiného a levnějšího výrobce pokud se Vám cena Heimeieru zdá vysoká.

doplněno 09.01.13 15:08:

P.S.: kolínka a další materiál by si měl koupit topenář, to mu jen zaplatíte...Jinak vždy bude něco chybět...nebo něco přebývat..

Koneckonců, topenář by si měl koupit sám i armatury a hlavice..

hodnocení

3x

Na tuto pozici by konstrukčně patřil tento ventil. Co se týče stavebních rozměrů, ty by ten topenář musel upravit.

akoupelnyatopeni.cz/...

Výběr termohlavice #2

Ano, to je v podstatě stejné co má Ivar...i cena je velmi podobná.

Hlavice je tak jako tak M30x1,5...takže tam by problém nebyl.

jirbar*

Zdá se že ano. A otázka zda mít přednastavení to nechám na odbornících. Já se jen domnívám, že je to dobré mít a že se s tím nechají zregulovat průtokové poměry v soustavě pokud se s tím někdo bude zabývat. Mně se na to odborná firma vybodla.

doplněno 09.01.13 16:53:

Jinat těch hlavic Heimeier mám asi 15 zahálejících. Byly je krátce použité. Došlo k demolici nedávno reknstruovaného objektu.

Ano, rozhodně ventily dvojregulační...jinou možnost bych ani nepřipustil.

Vyregulování armatur dle výpočtu v PD je dokonce ceníková položka...nicméně to že tuto činnost dělá velmi málo topenářů je věc druhá..

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . V prvé řadě záleží na tom jaký máte topný systém . Samotížný a nebo s nuceným oběhem .- (s čerpadlem. ) Potom vybírat ventily i podle velikosti . Tzn. změřit si délku ventilu , aby jste nemuseli upravovat délku potrubí a výměna byla co nejjednodužší - levnější. Podle fotografie to vypadá , že by se tam mohl hodit ten co navrhuje martincakl a to heimaier. Myslím , že to je u nás nejrozšiřenější ventil. Já je nakupuji rohový za 259,- a hlavice za 236,- . Neznačkové hlavice za 125,- Pokud máte samotížku musíte koupit ventil vhodný na tento systém . Myslím že je heimaier také vyrábí.

jirbar*
hodnocení

0x

A pokud Vám někdo poradí aby jste ventil vyměnil za termostatický fyzicky ve stejném provedení jako ten zobrazený, tak to není topenéř.

Pokud myslíte žeby přívod v případě RV měl být upraven aby byl zezadu...a hlavice nikoliv svisle jak je na fotografii ale klasicky vodorovně...Ev. předělat přívod na přímý ventil pak souhlasím..ale o tom tady otázka nebyla.

Jinak Vaši připomínku nechápu.

jirbar*

To je přece to nejzásadnější aby hlavice byla vodorovně. Jinak to nemá smysl. Rohák jde "otočit" ale pak je "proti vodě" taky špatně. No a roháky u nichž je hlavice vodorovně existují, dost špatně se shánějí. Jeden jsem taky potřeboval.

A nevím který to je výrobce snad Giacomo ten dělal ventily "natahovací" takže se nechaly přizpůsobit.

A používat "hlavici" s kapilárou když to nejde jinak instalovat, jistě jde, ale zase se to prodraží.

doplněno 09.01.13 16:33:

A jen tak pro zajímavost sousedka vyměňovala taky ventily za termostaické a topenář melouchář je namontoval přesně jak na obrázku. Né jeden. Všechny.

doplněno 09.01.13 16:35:

Jo a chápu že otázka zněla jinak, ale když se řeší A musí se taky myslet na B. Třeba nakoupí a pak co s tím.

Ivar má v sortimentu úhlový termostatický ventil VCD 2162/2166 (v pravém i levém provedení)...ten by pak šel v tomto případě použít i bez větších úprav..

instalater*

jirbar - to že hlavice má být vodorovně a né kolmo nahoru o tom se nemá cenu přít. Výrobce to nařizuje a je to ostatně napsáno i v letáčku u hlavice. Můžete mi ale prosím napsat důvod proč tak tomu je? Děkuji.

365
hodnocení

Díky moc za potřebné o dpovědi! Už je mi to jasnější. Zkrátka nebudeme shánět jen to "kroutítko", ale ventil a k němu samotnou hlavici.

Ventil tedy podle popisu na starém bude mít dole DN15 ale jaké označení bude na té druhé straně kde je ta matice z radiátoru? Jak se tomu nadává?

Hlavici tedy potřebujeme vystrčit kolmo ke zdi aby ji neohřívaly samotné trubky a nekecala.

Jestě jsem nepochopil to s tím přednastavením. Je to okruh s plyn. kotlem a čerpadlem v jednom patře a zrovna v místonsti kde ta hlavice bude tak máme dost přetopeno než voda dojde i do zadních topení a rukama to regulovat, to bysme se ukroutili...

Zkrátka co je to to přednastavení? Nějakej "šroubek" kterým nastavím že maximální průtok ventilem bude třeba na úrovni 1/2 plně otevřeného stávajícího, aby mi voda došla i do zadních radiátorů? Chápu správně?

jirbar*

Můj názor. Bytový termostat by měl být v referenční místnosti která svým způsobem je nejméně vytápěná (výkon lze snížit přednastavením) a teplotu řídí bytový termostat. Ostatní místnosti relativně teplejší tam teplotu řídí termostatická hlavice. Teoreticky v místnosti kde je bytový termostat nemá být hlavice osazena. Osazena má být vždy vodorovně a tak aby nebyla ovlivnňována. Třeba souběžně s topným přívodem, průvanem, sluncem či jiným tepelným zdrojem, sporák a pod., ale i zakrytím závěsem. Pokud toto nelze zajistit tak použít "hlavici" na zeď která uzavírá ventil přes kapiláru.

instalater*

jirbar - to že hlavice má být vodorovně a né kolmo nahoru o tom se nemá cenu přít. Výrobce to nařizuje a je to ostatně napsáno i v letáčku u hlavice. Můžete mi ale prosím napsat důvod proč tak tomu je? Děkuji.
ferda60*

Aby hlavice (s vnitřním čidlem) regulovala správnou teplotu, nesmí být v proudu stoupajícího teplého vzduchu od armatury ventilu i přívodní trubky.

Vliv to má zcela zásadní - v praxi prověřeno.

instalater*

ferda 60 - s tím začátkem bych souhlasil , ale proud stoupajícího vzduchu není ostře ohraničen . A střed hlavice se tím posune asi jenom o 4 cm . Pokud bych vzal v úvahu radiátory VK , kde termohlavice je daleko blíže k radiátoru se střed termohlavice posune asi jenom o 2 cm k pomyslnému proudu stupajícího vzduchu. Není to nic jiného než teploměr , tak že když dám teploměr místo vodorovné hlavice a potom místo svislé , tak naměřím rozdíl kolik? Termohlavice je funkční ve všech polohách. Samozřejmě respektuji nařízení výrobce . Praxe je ale taková , že už skoro žádný s topenářů nemá autogen. Prostě se to finančně nevyplatí. A jak to udělat u kovových potrubí tak aby to vypadalo a zákazník to byl schopen zaplatit. V praxi ověřeno , že to vliv nemá skoro žádný nebo jinak řečeno pro normálního uživatele neměřitelný. Nemluvěo v dnešní době tak používaných nízkoteplotních rozvodů . Normální uživatel si nastavuje termohlavici né podle stupňů , ale podle toho jak je mu teplo.

Pokud to jenom trochu jde montuji termohlavice samozřejmě vodorovně. Pokud ne vysvětlím zákazníkovi všechny pro a proti a respektuji přání investora.

instalater:

asi znám špatné topenáře...ale autogen mají běžně (ti co znám)...

koneckonců, ocelové potrubí se stále dost používá...a často i ve velkých dimenzích..

Možná někteří topenáří autogen nemají, ale pak nechápu jak mohou dělat svou práci..(tedy alespoň ne v "komplexním" slova

smyslu.., protože pak musí větší zakázky odmítat..

instalater*

Pro živnostníky se to nevyplatí držet . Aspoň né za těch podmínek co nám nastavili. Z asi 9 topenářů co znám má autogen pouze jeden a ten už také uvažuje o tom že ho dá pryč . Já jsem ho za asi 15 let praxe skoro nepotřeboval. U ocelových potrubí jsem to vyřešil buď vyřezáním závitu a nebo gebem a přechodem na měď nebo Pex al pex. V nutných případech - kotel na tuhá paliva a navaření příruby jsem to vařil elektrikou -invertorem. U nás už i malé firmy kde býval autegen běžně na údržbě ho dali pryč . Ty podmínky si už přesně nepamatuji ale platilo se tam obalové konto a pokud se flašky nevyměnily za určitou dobu ( myslí 1/4 roku) tak se platily pokuty . Přezkoušení atd. Větší zakázky dostávají větší firmy , které si mohou dovolit pustit nějakej bakšiš. Z ocelového potrubí už u nás nikdo nedělá vyjma plynu a ten už se také dělá v mědi lisováním. Tož tak.

jirbar*

Jo jo firma. Taky jsem připravil výstup i vstup na připojení bojleru k uhelnému kotli na 3/4" ocelovou trubku. Bojler měl takový vstup. Jenže ani se neptali a narvali tam ten drahý nerez krk 1/2". Autogen měli. Né že by to s čerpadlem vodu neohřívalo, jenže já se vždy sychroval na výpadek proudu.

A poznámka jak si to přeje zákazník. Bohužel OZ tvrdí něco jiného. Když si zákazník přeje nesmysl v rozporu s normou či jinak a je mu vyhověno a pak se začne soudit tak to vyhraje. Zákazník není odborník a jeho neodborným požadavkům nesmí být vyhověno.

instalater*

jirbar - tu poznámku samozřejmě chápu. Taky se stalo , že jsem od nějakých zakázek šel raději pryč. Podlahové topení v PPR a pod. V některých případech u novostaveb se udělá zápis do stavebního deníku , v některých poznámka do faktury. 100% řemeslník nikdy není krytej , ale zatím jsem neměl nikdy žádné větší problémy a práce mám tolik že musím odříkat. Vůči zákazníkovi se ale snažím být vždycky lidský. Jsou to jeho peníze. Samozřejmě také zvažuji svoje riziko a nejdu do všeho.

Jinak nerez krky nepoužívám a pancéřkám se také vyhýbám . Ten bojler bych připojil mědí.

hop®

Přednastavení chápete v podstatě správně.

Výběr termohlavice #3

365
hodnocení

0x

Tak asi máme vybráno...

Jen pro jistotu sem dám odkaz, kdyby to taky někdo hledal.

Koupíme tento ventil pravý: ivarcs.cz/...

a k němu hlavici IVAR T 5000.

Do ostatních místností se pak bude lišit jen ventil podle tvaru připojení k radiátoru.

Ještě jednou děkuju za trpělivost a vstřícnost Vašich rad!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]