Nejste přihlášen/a.
Ahoj, nemáte někdo přehled jak to zhruba vyjde, když porovnáte cenu za vytočenou vodu ze studny na m3 s cenou za vodu z vodovodu? Cena za vodu je u nás 30 Kč za m3.
RV, tabulka je pěkná výpočty v pohodě.Ovšem umí to každý takhle spočítat?Každý máme jiného dodavatele a každý jiný okres takže cena pravděpodobně nebude souhlasit.Není tam třeba amortizace náklady na údržbu atd.
Děkuji za hodnocení
já myslím, že to bude lehce nadhodnocený, protože já mám tlak 2 bary, ale podstata věci je vyřešena.
Nákady na provoz si myslím každý dovede představit.
No, berte tl. nádobu =8000, motor + čerpadlo 15 000, instalace 5000, celkem 28 000. 20 let to poběží = 1400/rok = 116/ měsíc.
Na osobu je prum. spotreba tak 3m3 mesicne. pri normalni 4clene rodine 12m3.
Takže je to 360Kč/měsíc z vodovodu vs 230 Kč z vodárny.
Pokud bysme to chtěli i se studnou tak je jasný že to nemůže vyjít...
tak to by bylo velmi hrube spočítáno...
to mate nejak moc drahy...
80L tlakova nadoba stoji 4000, tusim ze to bylo sakumprask s tvarovkama a tlakovym spinacem; kvalitni ponorne cerpadlo INOX stoji 9000 (nebo obycejne ceske silne cerpadlo Ruche(Malyš) stoji jen 3000)
To mame 13000Kc nebo jen cca 8000 Kc s levnejsim cerpadlem + prace
Docela zírám nad těmi výpočty, ALE:
pakliže máte vykopanou (vyvrtanou) studnu, pak Vás jak pořízení, tak údržba a vlastní provoz domácí vodárny vždy vyjde mnohem levněji než cena za vodu z vodovodního řadu.
Samozřejmě, platí to pro normální spotřebu v domě a třeba zalévání, ne pro někoho, kdo je na chalupě dva víkendy v roce.
A nesmíte kupovat čerpadlo za 28.000. K tomu když si přidáte rozvod ve zlatě a pozlacené kohoutky, jste na milionech
cepaqis ... nevím jestli mám ve sklepě vodárnu pro menší město ale mám dům kteýr má 2patra asi 200m2 v podstatě 2 bytové jednotky + zahradu 1000m2. Studna 12m hluboká a mám ... čerpadlo od sigmy.
dneska za 8 600 Kč.
Tlakovou nádobu 100l z roku 69, kdybych kupoval novou asi bych bral 150 l
za 7 710 Kč
no potom musíš dotáhnou trubky do studni, přivést trubky k vodovodnímu rozvodu. Udělat elektroinstalaci, napojit do rozvodní skříně ... pokud nejseš topenář - elektrikář - prodejce čerpdel tak za to min 5000 dáš.
Takže 21 300 Kč... pravda čerpadlo je už trošku levnější.
... by mě zajímalo jestli mám doma zbytečnost ...
Neuvádíte spotřebu vody. Domácí vodárna něco stojí, potřebuje energii a údržbu. Všechny tyto náklady odhadněte, sečtěte a podělte spotřebou vody za nějakých 10 let. Docela by mě zajímalo, kolik vám vyjde. Myslím si, že se pod 30 KČ za kubík nevejdete.
No naštěstí jsem koupil dům i s vodárnou, takže tohle nepočítám. Ale povím Vám, že v prodejně Sigmy se mi protáčely panenky při pohledu nad novou silnou vodárnou motor-čerpadlo-tl. nádoba... , kdybych si to měl nově zařizovat tak se to snad ani nemůže vyplatit...
Jde mi čistě o spotřebu elektřiny.
Nejak zmizela tabulka
tlaková výška m 50
účinnost čerpadla % 10
přečerpané množství m3 1
měrná hmotnost kg/m3 1000
Energie potřebná k přemístění vody A=F*s J 490332,5
Energie spotřebovaná čerpadlem J 4903325
Energie spotřebovaná čerpadlem kWh 1,362034722
cena elektřiny Kč/kWh 6
Cena za přečerpání vody Kč 8,17 Kč
Tady není celkem o čem diskutovat, vzhledem k tomu že voda půjde pořád cenově nahoru, tak vždy bude provoz vodárny proti vodovodu mnohem levnější a navíc se nemusíte ohlížet na spotřebu vody.. Jinak můj výpočet: ponorné čerpadlo WILO má příkon 900 W a 100 l. tlakovou nádobu když sepne tak nejede ani minutu, samozdřejmě nenaplní 100 l., ale i kdyby 50 l. tak mi vychází m3 asi na 2 kč jen el. energie.
Mam patrovy dum. Studna tu uz byla a jako vodarnu jsem koupil automat od firmy al-ko za 4400kc .
Nasi maji prakticky stejnou vodarnu jako ja uz skoro 10 let a zatim nepotrebovala nic opravit nebo podobne.
Nezabira skoro zadne misto jako ta stara s tlakovou nadrzi a je mene hlucna. A ma porad stejny tlak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.