Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová podlaha do staré chalupy

Od: my1212sak odpovědí: 24 změna:

Dobrý den všem, dal jsem se do rekonstrukce podlahy ve stoleté chalupě. Před cca 20-ti lety tam předchozí majitel dal na hliněný podklad igelit a naplácal vrstvu betonu 3-15 cm. Beton jsem vykopal. Chtěl bych dát vrstvu štěrku, dále mi byl raděn polystyren a vrstva betonu.Nevím jak velké vrstvy, jaký polystyren, nějaké rady jsem dostal, ale docela se rozcházejí. Díky Michal

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Michale i zde se budou názory rozcházet a je to normální. Páč nikdo nevidíme Vaše místo a podle toho se bude i radit...

Proč jste dával pryš ten beton, 3-15cm?

jak je hutný podklad?

my1212sak
hodnocení

Beton musel pryč z více důvodů. Voda, odpady topení- nic zde nebylo a bude se budovat. Všechna vlkost z pod podlahy šla po igelitech do zdí, igelity všude na krajích čouhaly do místností. Také kvalita betonu byla rozdílná, nemluvě o ohromných nerovnostech. Podklad je zem.

mowla*
hodnocení

0x

Pokud nemá stavba hydroizolaci, vždy bude vlhkost z hlíny (v případě uzavření igelitem, betonem - nebo čímkoli jiným) vzlínat do zdí... Pokud stěny proti zemní vlhkosti izolovány jsou, je nutné izolaci podlahy napojit na izolaci stěn. Pak podle dalších požadavků (ne)zateplit atd.

Pokud hydroizolace není, není vhodné izolovat ani podlahu - je sice možné dát pod podlahu (izolaci) drenážní štěrkovou vrstvu, ale ani ta (obvykle) nezabrání ´tlačení´ vody do stěn. Doporučil bych dusaný štěrk, písek a na to dlažbu uloženou do písko-vápenného lože (písek smíchaný se suchým vápnem, které postupně absorbuje vlhkost a spolu s pískem vytvoří relativně pevný podklad), podlaha může dýchat a případnou vlhkost ´transportuje´ z podloží do místnosti.

doplněno 06.08.12 20:35:

Odvětrávání prodním vzduchu fungovat může/nemusí - záleží na jeho konstrukci a ´množství´ vlhkosti - to je potřeba prověřit na místě...

my1212sak
hodnocení

Hydroizolace není, bylo mi doporučováno odvlhčovací potrubí s vyůstěním ven... (děrované žluté trubky)

rrrr

Udělal bych odvětrávanou podlahu, ideálně tvarovky igloo, solido atd., nebo něco podobného levnějšího (bedňáky řízlé na půl a otočené dnem nahoru atd.) Dolu štěrk, na to tvarovky které udělají systém dutin, na ně pak klasika betonová podlaha s izolací. Dutina se odvětrává sací trubkou zvenku dole, výfuková trubka je vyvedená nahoru ven (např. falešný okapový svod pod střechu)Drenážní trubky určitě ne - ty mají malou plochu děr pro odvětrání.

rrrr. ale cíte jak solná to bude skladba podlahy? I s tepelnou izolací?

to se nedoplatí...

jen by mě zajímalo, jak funguje "bedňáky řízlé na půl a otočené dnem nahoru atd." co myslíte benáky? Jako ztracené bednění?

Díky za vysvětlení...

my1212sak
hodnocení

Já jako absolutní laik jsem nepochopil skoro vůbec nic...

asdf*

jj, ztracené bednění. Nedoplatí - zas tak hrozně bych to neviděl, jde to udělat i relativně levně. Hlavně je to řešení které funguje.

Pro laika - jde o soustavu tunelů pod celou plochou podlahy, je tam mírné proudění vzduchu a tím se odvětrává vlhkost z podloží pod podlahou. Hledejte Igloo nabo Solido, tam najdete víc info.

asdf*

Popis i s nákresem jak to vypadá je např. tady: Tvarovky nemusí být originál, může to být prakticky z čehokoliv, jde použít i různý odpad.. V podstatě jde o ztracené bednění pro vytvoření dutin a nosný je beton kterým se to zalije..

aquaservis-mk.cz/...

my1212sak
hodnocení

Zajímavé, finančně ale náročnější, nevím, budu to konzultovat a počítat, díky..

pak ještě zjistěte, jak studený vzduch Vám bude proudit pod podlahou, ochlazovat i stěny, kolik polyše musíte dát na podlahu...

rrrr

Podloží má 8-10° to taky moc nehřeje ;) Na podlahu je ideální obvykle 10 - 15 cm polystyrenu bez ohledu jestli je odvětrávaná nebo ne... Ohledně suché podlahy je kromě kvalitní izolace (podříznutí) odvětrávaná podlaha nejlepší řešení.

jabraka*
hodnocení

0x

I když moje rada bude vypadat jako příliš experimentální,mám ji na chalupě vyzkoušenou.Použil jsem na vyrovnání a provětrání pod podlahami skleněné lahve.Ty mají vynikající vlastnosti,pevnost,nenasákavost a hlavně jsou zdarma.Na vrstvu lahví se pak vybetonuje nášlapná vrstva s karisítí.Já na ni postavil dokonce i komín.

JABRAKA

my1212sak
hodnocení

nápad s lahvemi je zajímavý, ale realizovat jej určitě nebudu, dle mého názoru to není moc vhodné na provětrání

jabraka*

To musím oponovat,je to větratelné lépe než IGLů folie.

JB

ann*

Pokud ale zalijete lahve přímo betonem, tak to bude mít efekt mafimálně tepelný?! Nějak mi to nehraje, pokud by to mělo odvětrávat nemusela by skladba vypadat jinak?

my1212sak
hodnocení

jak lahve použít aby to fungovalo? v leže, na stojáka nebo jak? nevím, porad'te díky

libav

Zaujal mě váš nápad se skleněnými lahvemi - můžete mi to blíže popsat?

petrvesely*

Ja se taky pridam, zajima mne to

elektrikar*
hodnocení

0x

Na jedné stavbě klenutý dum 600 let starý. Proti vzlínání vody podříznot nešel. Tak kolem zdí vyzdili vzduchový tunel,40 x 40 cm který zapojili na nepoužívaný komín proudění vzduchu odebíralo vlhkost z podlahy. Konec tunelu osadily dvířky kde se pruchod vzduchu dal regulovat v závislosti na počasí. Po zakrytí kanálu panely PZD byla udělaná vrstva keramzitu, a klasická podlaha z izolací z ipy a cc 10 cm vrstva podlahy zpevněná kari sítí.

chalupa*
hodnocení

0x

Dobrý den,

řeším podlahu v kuchyni ve vesnickém domku, který je obýván pouze od dubna do listopadu. Část podlahy je dřevěná, ale již opotřebovaná. Část beton se značnými nerovnostmi, pokrytý PVC podlahovinou. Není žádná izolace podlahy ani zdí, zdi do výšky cca 1 m kámen. Zdi jsou na pohled suché, podlaha pod PVC v jedné části však v loňském roce začala plesnivět. Dokud byl domek obýván celoročně, problém s vlhkostí nebyl. Po likvidaci plísně a nechání části betonu bez pokrytí, vlhkost již viditelná není. Izolaci provádět nechci, i když je mi jasné, že by bylo po problému.

Dřevěná podlaha by sice dýchala, ale co by s ní udělalo zimní období bez topení? Zaujal mne nápad od MOWLA, v jaké vrstvě štěrk, písek? Podlaha by sice byla studená, ale vzhledem k pobytu pouze v teplejším období ... nějaký jiný nápad? Děkuji.

Pokud nechcete hydroizolaci, musíte odstranit vše, co nepustí vlhkost do ovzduší. Lino pryč, žádné OSB desky jen prkna.

Klidně dřevěný rošt na beton, na něj dřevěnou podlahu z prken. Dobré by bylo odvětrání prostoru mezi betonem a prknem.

kat®

Dobrý den, mám na chalupě betonové podlahy a na nich lino, chci dělat podlahy z prken. Jaký rošt zvolit a jak provést odvětrání? Je třeba použít na rošt nebo pod něj izolaci? Díky moc.

Podle síly prken bude i vzdálenost a síla roštu.

Pak ještě dle zatížení podlahy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]