Nejste přihlášen/a.
prosím o radu , chci na chatě v kuch. koutě vybudovat sprchový kout.Jaký bych měla volit tip ohřívače vody, přes léto je nás tam tak 2- 3 lidi, zároven potřebuji teplou vodu na mytí nádobí. Ale budu muset nechat vyměnit jistit který ten bojlér utáhne? je tam 16 tiw.ted když zapnu dvou plotýnkový vařič , remosku a rychl. konvici tak to vyhodím a v létě je zapnutá vysoká lednice s mražákem. díky za odbornou radu. korina
Záleží na mnoha faktorech které jste nenapsala..
Pokud bude zásobníkový ohřívač nahříván 1x za den, pak bude potřeba cca 100l objem.
Pokud trvale (nemáte tzv. noční proud resp.HDO), pak by při střídmém používání mohl stačit 80 a možná i 50l ohřívač..
Tyto ohřívače mají zpravidla příkon 2kW/230V což znamená 8,7A..Záleží jak to bude zapojeno, pokud na samostatné jištění, pak
stačí 10A jistič.
Lednice nevadí..ta má pár Watů...Ostatní spotřebiče s velkým příkonem musí být zapojeny zvlášť..
Ale to už je věc elektrikáře, který by Vám měl říct co je a není u Vás možné.
Martine děkuji za odpověd, budu se informovat u elektrikáře. nevím ještě kam ten ohřívač umístit je tam málo místa, nad dřezem je okno a v místě sprchy je jedna strana skosená nad ní jsou schody nahoru do pokoje. ale sprcha je nutná , abych nemusela jezdit domu se koupat. hezký den Korina
Není zač..
50l ohřívač má rozměry cca 63cm na výšku a 53cm průměr..
80l ohřívač má rozměry 74cm na výšku...průměr 53cm
100l ohřívač má rozměr 89cm na výšku a průměr opět 53cm
Zvažte tedy jednak volbu dle místa které je k dispozici (musíte k daným rozměrům ještě přičíst prostor na montáž a přívodní a
výstupní potrubí), plus se k zapojení musí vyjádřit elektrikář...co je a co není možné..
doplněno 14.12.12 13:56:P.S:: rozměrově a technicky je zajímavá i řada ohřívačů Ariston Velis 50,80,100..
50l ohřívač tohoto typu je poměrně plochý..jeho hloubka je 27cm..a šířka 49cm...
Zkuste se na něj podívat..
To bych opravdu nedoporučoval...
Použití průtokového elektrického ohřívače pro sprchu je "nejzoufalejší" řešení..
Potřebujete minimálně 4,5kW příkon...a to se téměř neosprchujete..spíš "omočíte"..(jištění 19A)
Nebo výkonnější typ..cca 6,5kW..3f a 2x16A..
Jenže co pak ještě s tou kuchyní...další ohřívač?
Příkonově i komfortem je to nesmysl...
Před lety jsem toto dilema řešil na chalupě, na té dnes již bydlíme trvale s paní, tedy ve dvou lidech a občasné návštěvy. Původně jsem zvažoval větší bojler cca 80 lt. Nakonec jsem se rozhodl pro 35 lt. malý bojler z Dražic a do kuchyně nad linku ještě menší na 15 lt. ani nevím jaké značky, italský koupený v Makru.
Do sprchy jsem namontoval temostatickou baterii. vzhledem k tomu, že je bojler hned vedle sprcháče, teče namixovaná teplá voda okamžitě. Bojler zapínáme až večer a po koupaní kolečkem na bojleru vypneme.
A pokud pani chce umývat nádobí, zapně malý ohřívač a voda je za chvíli připravená. Zapíná se jen když paní kutá v kuchyni.
Máme to tak zhruba pátý rok a i kdybych dělal znovu, udělám stejně.
V systému mám navíc již připravenou přípojku abych mohl přivádět předehřátou vodu, v létě ze zásobníku nad solárním panelem a v zimě předehřátou výměníkem v otopné soustavě.
bojler kolem 80 litrů by mohl stačit, hlavně se vyhněte italským a jiným podobným bojlerům a berte českou značku DRAŽICE, proč zrovna DRAŽICE? jiný plech a jiná tloušťka materiálu prostě poctivější robota než ty italské a jiné šmejdy totť můj názor.
dívala jsem se na výrobky Ariston a nevím který by byl ten pravý . nemusím se rozhodnout hned , do jara je ještě daleko ale chci se zeptat , jsou tam tři druhy malý, střední a velký . NEvím jestli volit ten malý nebo střední. JEště se poradím , ale dva ohřívače nechci není na to místo a zbytečne velká spotřeba. MOžná by stačil ten malý , pokud se voda v něm ohřeje po debrání opakovaně.NOční proud tam taky není , jedná se o rekreační objekt . moc děkuji za rady KOrina
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.