Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topit plynem, elektřinou nebo infra?

Od: nydeckycz* odpovědí: 16 změna:

Zdravím,

pořizujeme si byt v cihlovém domě (asi 300 let starý, silné zdi, nemožnost zateplení ani plastových oken kvůli památkářům).

Nyní jsou v bytě wafky (plyn). Od "známých" se nám doneslo, že topí nějakými infra tělesy. Že prý mají malou spotřebu a dobře to topí.

Byt (1+1) má 47m2. Z toho největší místnost asi 32m2.

Co byste doporučovali k vytápění z hlediska výkonu, ceny a stavebních úprav?

Nechci jít k plynaři a elektrikáři. Je mi jasné, že každý bude prosazovat to své.

Jo a ohřev vody na plyn nebo elektřinu? Spíše plánujeme sprchový kout. 2 osoby.

Předem díky za případné názory a odpovědi.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Čím topit to neporadím, do toho nevidím. Ale rozhodně bych vyměnil okna. Když tam máš pravděpodobně špaletový okna tak je nech udělat nový, třeba by památkáři skousli dát do venkovních křídel dvojsklo. Do vnitřních křídel dej jedno sklo a řádně je utěsni a máš okna, kterým sebelepší plastáky nasahají ani po kotníky.

nydeckycz*
hodnocení

Špaletová okna tam nejsou, ale stejně se budou měnit za nová. Dřevěná. V to dvojsklo pevně doufám, že povolí.

Díky za příspěvek.

jendad

Zkuste se podívat na klimatizaci - ta topí a má třeba cop 3

aukro.cz/...

Elektřina je nejdražší topení .A jestli je to klasický přímotop , nebo infra je jedno .Do objektu musíte dodat určité množství Kw .Fyziku neobalatíme.

Plyn samozřejmě bude nejlacinější , ale taky započítejte dan z hodin a je tam velké množství sazeb. Znamý mě ukazoval vyučtování a nebyl jsem se v tom schopný vyznat .Dohledat ceny atd.

nydeckycz*
hodnocení

Když před pár týdny byla vedra, tak jsem v OBI procházel kolem klimatizace. Parádně chladila (byl to vystavený kus na prodej). Taky mě napadlo, že by se to dalo použít.

Přiznám se ale, že jsem to podrobně přestal zkoumat po té, co jsem se dočetl, že klimatizace jsou spíš na chlazení a že topí tak do -5°C (možná mě předčasně odradil první článek). Ale klimatizaci a její parametry z Vašeho odkazu rozhodně prozkoumám. Díky za něj!

S vyúčtováním máte pravdu. V některých fakturách se nedá absolutně vyznat. A to nejen u plynu.

nydeckycz*
hodnocení

Koukám, že tam dokonce uvádí nějaký výhřev při -15°C. Dám teda klimatizaci ještě šanci a víc to prozkoumám :)

Ještě jednou děkuju za nápad.

doplněno 03.08.12 21:22:

A kruci. Koukám do montážního manuálu té klimatizace a co nevidím - "outdoor unit".

To mě teda hodně mrzí. Tu venkovní jednotku bych neměl kam dát :( Takže z klimatizace asi nic nebude...Už jsem v ní začínal vidět naději.

jendad

Samozřejmě klimatizace funguje jako lednička . Má dvě jednotky (vyměníky ) a mezi němi se předává teplota .

nazeleno.cz/...

Jedna krabice je venku s kompresorem a druhá s vyměníkem vevnitř.

no nevím jestli máte dům ze začátku 18tého století, to se mi fakt nezdá. Ale řešte ty okna, rámy zatěsnit pěnou nebo silikonovým těsněním by snad šlo a sklo vyměnit nejlépe za dvojsko nebo trojsklo by Vám snad mohli povolit. Není to nejlevnější ale, řeší to Váš problém.

nydeckycz*
hodnocení

Ano, okna rozhodně řešit budeme. Snad nám to bude schváleno. Ale topit stejně něčím musíme :)

Na domě je jinak pamětní deska, že se tam roku 1714 narodil nějaký český matematik. Jak jsem říkal, je to v historickém centru a kvůli tomu máme potíže s památkáři. Resp. nejen my, ale celé centrum (HK). Zejména co se oken týče.

janab*
hodnocení

0x

Topíme infrapanely (v kombinaci s krbem na dřevo). Spotřeba energie je docela slušná, navíc je elektřina levnější díky výhodnému tarifu přímotop.

Panely mají své výhody i nevýhody. Mezi výhody patří, že ohřívají zdi (ne vzduch), nevíří se tolik prach, mají velmi snadnou instalaci, vhodné jsou pro alergiky a astmatiky. Vlhké prostory (třeba koupelnu) dobře vysuší a pokud je umístěn panel na stropě, tak prohřeje i dlažbu na zemi. Ušetříte místo (dává se na strop nebo zeď) oproti wafkám nebo ústřednímu topení .

Nevýhody - někomu tento druh vytápění nemusí pocitově sedět. Za pevnými tělesy (např. nábytek mezi vámi a panelem) se tvoří teplotní stíny. My máme většinu panelů na stropě, tak je to minimální. Nejsem si jistá, zda-li lze dát panely do místnosti, kde je i linoleum.

U ohřevu vody bych zvážila i to, jak máte v bytě vlhko. Plyn může vlhkost zvýšit. Zase elektrický průtokáč by nemusely utáhnout staré a slabé rozvody elektřiny.

nydeckycz*
hodnocení

Byt momentálně kupujeme, takže ohledně vlhkosti nevím. Dosud se používal plynový průtokový ohřívač. Ale vzhledem k tomu, že dům není zateplen, tak může "dýchat" a s vlhkostí by snad problém být neměl. Elektřinu budeme dělat novou, takže na rozvodech by to neztroskotalo.

Krb si bohužel nemůžeme kvůli velikosti bytu a skladování dřeva dovolit. Ale přípojka na komín by byla :)

Infrapanely jsem nikdy na vlastní kůži nepocítil. Takže nevím, jak by mi to vyhovovalo. Jen mi to "infra" trochu nahání strach z ozáření :))

Jinak linoleum tam není. Jsou tam parkety, takže tam by problém nebyl.

Koukám, že čím víc se toho dozvídám, tím méně si jsem jistý, co vybrat :)

Každopádně děkuji za odpověď!

topic

Realita je taková, že infrapanel = přímotop, jen to má dobrou reklamu a vyšší cenu, a spousta lidí se na to nachytá - tepelné ztráty jsou dané a musí se do objektu dodat.

Infrazářiče např. do koupelny jsou něco jiného, tam úspora funguje, místnost se vytápí na nižší teplotu a jen na chvíli kdy tam někdo je tak se ohřívá infrazářičem.

Plyn bude určitě levnější.

jago

Infrazáření je tepelné záření, je to to, čím Slunce zahřívá tuto planetu. Je zcela přirozené a pro život nezbytné. Jak bylo výše řečeno, ohřívá nejprve pevná tělesa, od nich se ohřívá teprve vzduch, takže i když je teplota vzduchu nízká, např., cítíte teplo, jako v zimě na horách. Je naprosto ekologické, nevíří vzduch a tím prach, nešpiní zdu. Je snadno regulovatelné prostorovým termostatem.

jendad

Vše se odvíjí od celkové potřeby kw domu , bytu .Jestliže mám nezateplený stary byt , tak vytápět elektřinou muže byt dost drahé a to i třeba 30000 - 40000 za rok . A to máte myslím tu sníženou sazbu 2,5kč za kw a 300 měsíční plat .

tzb-info.cz/...

U plynu je to cca 1,30 a měsíční plat

tzb-info.cz/...

No a tou klimatizací jde vytápět i ve finsku a má to jako jediný topení

nydeckycz*
hodnocení

Na tzb-info.cz jsem právě narazil na vlákno o klimatizaci, kterou jste mi poslal v dřívějším příspěvku. Pročítal jsem to celý den. Pár lidí si klimatizaci nemohlo vynachválit (včetně prodejců) a naopak tam bylo několik odpůrců. Takže jsem se stále nerozhodl.

Koukal jsem, že na internetu jsou orientační kalkulačky na výpočet tepelných ztrát. Ale jelikož byt teprve kupujeme, potřebné údaje neznám. Byt je ale spojen s venkovním okolím pouze jednou stěnou (cca 12m2). Ve stěně jsou 2 okna (cca 145x180cm). Takže to asi není nejhorší.

U klimatizace bych viděl největší problém s tou venkovní jednotkou. Nejspíš budu muset kontaktovat prodejce ohledně podrobností...

hodnocení

0x

Zůstaňte u těch Wawek. Vysušují vzduch a provoz není tak drahý jako elektřina.

nydeckycz*
hodnocení

Děkuji za Váš názor.

Přes zimu jsem bydlel v rodinném domě, kde jsme wafkami topili. Při spaní mě ruší sebemenší hluk a wafky hučely docela dost. Proto bych je kvůli tomuto raději zrušil. Ale beru na vědomí, že plyn je levnější než elektřina. Možná by se dala ještě zvážit varianta nějakého menšího plynového kotle s ústředním ropením...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]