Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu tak zapojit topení?

Od: michaltopic* odpovědí: 11 změna:

Chystám se na výměnu radiátorů a jednou z možností by bylo vést trubky pod podlahou. Jak je ale napojit, když stávající potrubí vychází ze zdi a stoupačky jsou u souseda. Může se potrubí zapojit i tak, že vznikne "kapsa"? Jeden topenář mi řekl že ne, že se to nesmí a druhý tvrdí že ano, že to problém není. Kdo z nich má pravdu?

Mohu tak zapojit topení?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Nepíšeš, jestli máš samotíž nebo oběh. Pokud samotíž, nedoporučuju takovouto kapsu - sniží se oběh. Pokud máš čerpadlo, nevidím problém, čerpadlo to prožene. Odvzdušněný to bude spodek do radiátoru a levá část do stoupačky. Pozor, aby ta levá strana byla správně vyspádovaná.

michaltopic*
hodnocení

Neznám pojem samotíž nebo oběh, ale asi je to tedy s čerpadly nebo bez. Jedná se o 6ti poschoďový cihlový dům a včera mi topenář několikrát řekl, že jsou tam čerpadla. I když se nebyl podívat někam do sklepa, tak zněl, že to tak prostě je. Já jen potřebuji mít jistotu, protože první topenář říkal, že kapsy jsou nepřípustné a druhý tvrdí opak. Dnes ještě budu volat někam, kde nám topení měří a třeba mi řeknou s jistotou ... Díky za odpověď! M.T.

hop®
hodnocení

2x

Kapsa podle obrázku není problém, vzduch má kam (nahoru) uniknout.

doplněno 03.08.12 08:54:

Je pravda, že topení by mělo jít vypustit, ale v praxi tato potřeba nebývá...

michaltopic*
hodnocení

Copak vzduch, ale já pracuji jako projektant, kde zapojování potrubí dělám dost často a kapsy prostě neděláme, protože systém musí být vypustitelný beze zbytku. Tak mě to zařáží, že u topení to nevadí, když tam voda zůstane. Pravdou je, že málokdy nastane případ, kdy by tam měla ta voda stát nějak dlouho. Hlavní tedy bude odvzdušnění, což by v tomto případě neměl být tedy problém. Díky za odpověď. M.T.

sirbubak*

dle selskyho rozumu kapsa ne z duvodu nevypustitelnosti celeho systemu (jak ostatne pisete),ale to by vadilo jen v pripade,kdy by dum byl nechan v zime bez vytapeni (pokud by nebyl v radiatorech nalitej fridex,jako sme to meli na chate,to pak nezmrzne ani kdyby chtelo :) ) takze pokud dum uzivate a jak psal kolega pokud to systemu nevati ohledne prutoku,tak by problem byt nemel. a pokud jde o vypustitelnost systemu,mozna by slo vymyslet na tu kapsu vypustny ventily.

doplněno 03.08.12 09:05:

a pokud koukam na umisteni tech prichozich trubek a na pripojeni radiatoru,tak nic nez kapsa vam nevznikne i kdyz to pujde po zemi resp nad ni,jinak by radiator musel byt vys nez puvodni,ktery byl pripojen z boku

michaltopic*
hodnocení

Výpustný ventil ale neudělám, když bude nejnižší místo zabetonováno v podlaze ... Nemohu se teď dovolat do správy nemovitostí, pod kterou spadáme. Tam by mi měli dát kontakt na firmu, která provádí odečty tepla a ty by mi měli poradit víc co s tím můžu a nemůžu dělat. Tedy doufám.

ladaadal*

Když nejde udělat vypoušťák, tak se nedá nic dělat, v případě potřeby by se to muselo profouknout vzduchem nebo nalít nemrznoucí směs, ale předpokládám, že takový případ nastane jednou za 100 let.

michaltopic*
hodnocení

Je to 6ti poschoďový dům s padesátkou zdí. Tam by to zamrznout nemělo. Ještě sháním kontakt na někoho, kdo má konkrétně náš barák na starost a tam mi snad řeknou s jistotou všechno. Díky za odpovědi, zatím jste mě potěšili :) M.T.

michaltopic*
hodnocení

Potrubí půjde uplně pod podlahou, bude zalito spárkou. V podstatě na ty minimální výčnělky dám přechodový kus, kolínko a šup do země. To pak zakryju skříňkou, stolkem, sádrokartonovým falešným sloupem ... čímkoliv. Půjdu vpodlaze a vyjdu pod radiátorem. Takže to bude mít snad efekt. Už mi zbývá zavolat domovníka, protože prý má topení na starost on sám (dělá odečty a tak). A když mi to posvětí, tak hurá na to dřív, než se začne topit.

DĚKUJI VŠEM ZA REAKCE, přeji krásný víkend všem ... bez vyjímky :)

Já bych to tedy opravdu nedělal...esteticky si nic moc nepomůžete...a technicky už vůbec ne.

Jsem ze školy už hodně let, ale tohle se tam tedy opravdu neučí...(tedy teď už možná ano..ale za nás ne).

michaltopic*
hodnocení

No ta zeď, z které jdou od souseda trubky je vzdálená od místa, kde bude připojení na topení, asi metr a půl až dva. Takže mít přes půl místnosti dvě trubky je podle mne víc neestetické, než když půjdu pod podlahu (kterou budu vylívat novou a momentálně jí mam zcela rozebranou až na "škváru") a pak jít spodem do nového radiátoru. Bude to hezčí. Výstup z té zdi už zakryji o dost snadněji, než dvě trubky přes půl místnosti. Mě jde hlavně o to, jestli to jde nebo ne. Jestli ano, jdu do toho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]