Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdroj vody - řeka nebo studánka?

Od: aloisb® odpovědí: 6 změna:

Při dnešních cenách vody uvažuji o vybudování zdroje užitkové vody na chalupě, který by sloužil pro koupelnu a WC a to jen přes léto. Mám dvě možnosti. Hranici pozemku mi tvoří malá říčka, takže bych mohl koupit velkou plastovou nádrž a do ní čerpat vodu z říčky přes pískovou filtraci. Z nádrže by pak sál vodu malý darling s tlakovou nádobou.

Druhá možnost je vykopat studánku v místě, kde je velmi nízká hladina spodní vody. Soused má cca 5 m od toho místa vodoměrnou šachtu a tu má stále plnou křišťálově čisté vody. Z této studánky by opět sál darling umístěný venku u zdi koupelny a WC. Tady však nevím, jakým způsobem studánku vytvořit. Bylo by to ale bez té filtrace, takže levnější provoz.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

celp*
hodnocení

3x

Dobrý den.Možnost B je ta správná.Jen to nenazývejte studánkou,ale třeba sklípkem.

Pro jabraka.Na našem pozemku vyvěrá pramen a nemáme se správcem povodí ani se správou CHKO žádné potíže.

hodnocení

Takže vykopat čtvercovou díru a stěny zašalovat a vybetonovat obdobně, jak se dělá vodoměrná šachta, jen dno bude propustné. Dát na to stříšku a říkat tomu bohužel zatopený sklípek, který se neustále snažíme odčerpat :))

hodnocení

2x

dovolte mi, důležité také je, aby se čerpalo tzv. přiměřeně (čož se hůře specifikuje), ale jde o to,aby se moc nesnižovala hladina spodní vody. To stavbám v nejbližším okolí nedělá dobře. Pokud píšete o WC a pod., tak je obava nejspíš zbytečná.

Přesně tak, taková vodní jáma není nezávislý objekt a má vliv na hydrologii svého okolí.

doplněno 04.08.12 16:22:

Mimochodem výpočet vlivu takové odčerpávané jámy vede v matematice na kvazivariační nerovnosti (jde v podstatě o úlohu s neznámou hranicí, jejíž nalezení je součástí probléu.

hodnocení

Domníval jsem se, že když soused má ve zděném neizolovaném domku poměrně vlhko, tak bych mu odčerpáváním vody mohl jedině pomoci. Možná se mýlím :))

jabraka*
hodnocení

0x

Takové hospodaření s vodou ale neunikne pozornosti správce povodí.I vybudování studny podléhá stavebnímu řízení.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]