Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsechny, pres velkou realitku kupuji byt 1+1 do OV. Byt je zatizen Zastavnim pravem smluvnim, jez vyplyva z hypotecniho uveru soucasneho majitele.Navzdory puvodnimu ujednani a predbeznym navrhum kupni smlouvy, kde mela byt kupni cena bytu zaplacena primo do Hypotecni banky, byla memu zplnomocnenemu zastupci nakonec postrcena k podpisu a jim podepsana Kupni smlouva, v niz je uvedena povinnost zaplatit cenu bytu na zvlastni ucet realitni kancelare. Toto je, jak znamo, nespravny a pro mne jako kupujiciho i riskantni postup. Rovnez napr. Vklad vlastnictvi (na mne jako noveho majitele) do katastru nemovitosti se RK dle podepsane verze Kupni smlouvy zavazuje provest az do 5 dnu od zaplaceni plne kupni ceny, ac v puvodni dohode to melo byt vazano uz na podpis kupni smlouvy apod. Jedna se o M&M Reality. Nemohl by mne nekdo z vas poradit, co bych mohl uciniit, abych prip. neprisel o penize nebo byt? Mnohokrat dekuji za odpovedi. R.Kordas
Peníze uložte k advokátovi, na rozdíl od notáře, když se s ním něco stane, vám uvolní peníze někdo jiný z advokátní kanceláře. Ve smlouvě o úložce uveďte, že peníze na vyplacení hypotéky budou zaplaceny přímo na účet banky, kde je stávající hypo.
Peníze zaplaťte před podpisem KS, aby měl prodávající jistotu, že tam budou, a stanovte, že budou vyplaceni až po zápisu vlastnického práva do KN. Ideálně tam i uved´te, že část ceny bude vyplacena na účet finančního úřadu, abyste pak za prodávajícího nemusel jako ručitel platit dAň z převodu. Jakmile bude předložen nový list vlastnictví, pak budou uvolněny peníze prodávajícímu, stávající úvěrující bance i fin. úřadu.
doplněno 02.08.12 12:51:Uložení peněz u realitky je nebezpečné, protože realitka z podstaty své funkce není oprávněna přijímat vklady a není pojištěna, pokud by se s nimi něco stalo.
Kde kupujete byt? V Praze jsem měla úschovu na 2 mil. za 4 tisíce Kč. Ani má úvěrující banka neměla problém s uložením peněz k advokátovi.
doplněno 02.08.12 12:53:A ještě od stávající úvěrující banky požadujte prohlášení o výši stávajícho dluhu včetně příslušenství a o tom, že po zaplacení příslušné částky vymaže své zástavní právo.
Ahoj Vydro, to je klasika, všechny realitky se oháněj tímhle běžným postupem. Mně na tom nic běžnýho nepřipadá. Nám realitka předložila obdobnou smlouvu, zhádali jsme se do krve a potom jsme se dohodli na tom co přišlo které straně dostatečně důvěryhodné. U nás bylo výhodou to, že jsme z důvodů nevýhodné rezervační smlouvy nesložili rezervaci, takže jsme měli volné ruce a mohli jsme "nekoupit". Nám se zdála úschova u RK nedůvěryhodná, u právníka spolupracujícího s RK jakbysmet, chtěli jsme notářskou úschovu a pak jsme se přes bankovní úschovu dostali k úschově u mého právníka. Čerpání až po přepsání v KN.
Pokud jste ale podepsali rezervační smlouvu, v které je určitě dohodnuto do kdy musíte byt koupit, tak jste na háku. Realitka si dá na čas a až Vám půjde o propadnutí rezervace, tak se určitě stanete objetí " běžné realitná praxe ".
Tak Briketo 007, Vam to nastesti vyslo, snad jen trochu otravovani se, ale obvykla praxe je opravdu takova, ze RK tvrde pozaduje penize na drevo hned pri podpisu rezervacni smlouvy, jinak pres to nejede vlak.Mne uz ted jde fakt "o kejhak", protoze vyhrozuji smluvni pokutou atd. Penize mam, jen se o ne bojim, co se s nimi u RK muze stat. Ptal jsem se nezavisleho pravnika, radi mi, abych v teto chvili ty penize zaplatil, snad to dopadne dobre (nemeli by mit zajem mne napalit, jinak realitka je velka, zkrachovat by v dohledne dobe snad nemela). Navic, pokud by se opozdili se splacenim uveru, poskodili by evidentne spise prodavajiciho nez mne. Uvazoval jsem o poslani penez primo na ten hypouverovy ucet, ale zdraham se. Asi bych se nevyhnul vysoke smluvni pokute, ktera je ve smlouve v pripade nespravne platby. Kdybych to tottiz poslal v bankou urceny den splatnosti, prosvihl bych nejzazsi lhutu stanovenou ve smlouve, pokud v ramci teto lhuty, vyvodila by banka sankci vuci prodavajicmu, ten by mohl odstoupit od smlouvy apod. Krom toho, rikam si, ze v krajnim pripade, ze RK me penize nejak zasantroci, snad bych se mohl nejak ucinne hajit v obcanskem soudnim sporu, nebo se mylim? Mohu prece dolozit jak podepsanou kupni smlouvu, tak i financni transakci...Pravo je preci na me strane, i kdyz vim, ze RK nepostupuje spravne, ale ja jako slabsi subjekt se musim takrikajic podridit...V tomhle state se porusuje zakon jako na bezicim pasu, ani to nikdo neresi, ale nekdo na tom muze skarede zahucet. Achjo. Dik za pripadnou odpoved. Vydra
Případů, kdy by RK stopila peníze jsou ojedinělé. Jak říkáte, pokud by RK stopila peníze, tak je to určitě právně vymahatelné, otázka je spíš z čeho peníze vymáhat ... Udělejte k čemu jste se zavázal a zbytečně neriskujte ať Vás to nesemele. Přeju Vám, ať je to co nejrychleji za Vámi a už máte radost z nového bytu.
Všem ostatním, realitky jsou naprosto arogantní hajzlové! Ač se ohání standartními postupy nenechte se odbít a trvejte na vyrovnaných smlouvách, ikdyž je to někdy o nervy. ... věřím, že v naprosté většině případů zvítězí touha RK prodat a nakonec se přizpůsobí.
Pokud jste již podepsal smlouvu, nezbývá Vám než ji dodržet. Pro případ, že by jste ji nechtěl dodržet, budou ve smlouvě určitě sankce. Záleží na tom, kdo a co podepsal.
Dik za prispevky. Ano, po delsim dohadovani v realitce byla rezervacka podepsana, penize bohuzel slozeny hotove primo v kancelari, jednalo se o maly 1+1 v Sumperku a rezervacni zaloha delala dobre celych 10% sjednane ceny -provize RK za nic. Ovsem predbezna verze kupni smlouvy odsouhlasena nezaavislym pravnikem.Nicmene konecna verze kupni smlouvy nerespektovala predchozi ujednani. Mozna bych to prekousl, pokud by nebyla na bytu nesplacena zastava ve vysi temer vyse kupni ceny bytu 470 tisic.Krom toho neuveritelny diletantismus a neprofesionalita maklerky. Jak mohu takove realitce slozit svoje uspory? Ale uz se neda nic delat,. nebot dle ujednani Smlouvy, pokud se opozdim v platbe po uplynuti 10dnu od data splatnosti, budou vymahat smluvni pokutu a hrozi odstoupeni od smlouvy. Diky.
Překvapuje mne, že jednáte s realitkou, jež Vám nevyhovuje (negativních hodnocení "M&M Reality"jsem už potkala více).
Přestože jste v kupní smlouvě podepsali převod peněz na účet realitky, složila bych je u advokáta, kterého bych si sama vybrala (viz výše Briketa007® ). Případný postih za nedodržení smlouvy mi přijde jako menší riziko.
Mate docela pravdu, reference a zkusenosti z jednani s RK byly vystrahou, ale ja jsem byl v casovem presu, na rozhodnuti tlacila i RK a to neni dobre klima pro vyvazene rozhodovani...Nejhorsi je, ze ja zaplatim cely byt a s vedomim, ze na nej je stale zastava, ktera se vztahuje na hypotecni uver soucasneho vlastnika, ktery tam ma navic vlastne i vecne bremeno uzivani (ma tam dosud v neodhlaseny trvaly pobyt), realitka zasim nedava navrh na vklad vlastnickeho prava atd.Pokud jde o formu ulozeni, byla to asi iniciativa prodavajiciho, ktery je klientem RK na zaklade exkluzivni smlouvy, ze si na posledni chvili vyminil zaslani kupni ceny do RK, namisto abych je poslal k pokryti jeho uveru v bankou presne urceny den na uverovy ucet. Vzivam se do situace prodavajiciho, ktery ma vylucnou smlouvu s RK, ze asi vic duveruje teto RK nezli mne, ze radne a v presne urceny den zaplatim ty penize uveru tak, aby v pripade drivejsi splatky nemel od banky vysokou penalizaci. No asi nejhorsi je, ze mi ted maklerka RK vyhrozuje, ze jsem podle zneni KS mel zaplatit kupni cenu do 30.7. a ze budu muset zaplatit vysokou smluvni pokutu za kazdy den prodleni. Pritom v ustanoveni Zajisteni zavazku je v KS uvedeno, ze pokud neni zaplacena cena do sjednaneho dne splatnosti (30.7.) ani v dalsi lhute 10 pracovnich dnu po marnem uplynuti teto lhuty, bude muset byt placena pokuta, Vaham se splatkou prave pro nedostatek kredibility v tuto instituci. Tak ted nevim, jsem-li idiot ja nebo ta maklerka. to je fakt skoro na "masli"..dekuji za dalsi pripadne cenne namety. Vydra.
Vám nehrozí jen to riziko že krachne realitka, ale i to pokud by se s prodávajícím, jakož to majitelem nemovitosti něco stalo, těch rizik je tu hodně. Když už to máte takhle, trval bych u realitky na advokátní úschově. Realitky hrozně rády používají peněz klientů, aby ony samy neměli žádná rizika, ale pouze své nemalé provize! Banka než vymaže z listu vlastnictví zástavu, to bude trvat min 2 měsíce, ale zažil jsem případ že i 5 měsíců jsem čekal, a to je hodně dlouhá doba nato mít nemalé peníze na tenkém ledě.
doplněno 03.08.12 16:01:a postih (pokuta) kterou Vám vyhrožují, toho bych se nebál, ať Vám písemně dají že nechtějí peníze do advokátní úschovy a uvidíte.
Dalle, myslite to dobre a mate pravdu, ale v tomhle specifickem pripade, kdy ty penize maji byt uz 26.8.bezpodminecne na konkretnim uverovem uctu na pokryti hypouveru soucasneho majitele (aby nebyl sankcionovan) a ja je musim dle ujednani s realitkou do RK poslat nejdele do 13.8., tak na preklenuti tech sotva 14 dni by se mi zdala advokatni, potazmo notarska uschova dost neprakticka... jak byste to videl Vy? Spis bych asi uvazoval tak, jak to bylo v puvodni domluve a navrhu, ze bych poslal ty penize primo do Hypotecni banky k uhrade toho uveru prodavajiciho, rozumite mi? Tim by proste zastava skoncila a ja bych mel o to cistejsi hlavu nez ted, kdy defacto kupuji byt se zastavnim pravem i vecnym bremenem soucasneho majitele...Bylo by to cele prirozenejsi, byt by byl bez dluhu a usetril bych i dalsi tisice za uschovu...I kdyz ty realitky si tuto sluzbu )radna uschova) asi skryte tez zapocitavaji do sve provize - aniz by to tak ale jednoznacne praktikovaly - aspon jsem to tak slysel... Nevim, jsem jiz starsi clovek po padesatce, ale jeste nikdy jsem nic takoveho vetsiho nekupoval...Navic, jsem v soucasne dobe skoro dva tisice kilometru od domova, tak asi tezko co vyridim, i kdyz mam ve veci plne zastoupeni...Take mne mrzi, ze asi ani v internetovem bankovnictvi patrne neexistuje sluzba dalsiho pripojisteni vetsich peneznich transakci nebo aspon potvrzeni o tom, ze prijemce penize dostal na svuj ucet. Alespon moje banka to nedela. Poskytnou Vam jen potvrzeni, ze penize odepsaly a zaslali na ten ucet (mesicni nebo mimoradny vypis). dekuji za sebemensi reakci. Vydra
doplněno 04.08.12 00:33:Krom toho si myslim, ze i kdyz poslu penize do realitky, tak mam stale moznost e o ne soudit, pokud by byly ohrozeny - rozhodci dolozku ve smlouve -pokud je mi znamo - nemam.
Pokud je to takhle, pak trvejte na tom, aby peníze zaslala Vaše banka nebo Vy přímo na účet stávající hypotéční banky (tj. jestli tomu dobře rozumím původní domluva). Pokud by pak nepřešlo vlastnické právo na Vás, pak by se tento převod peněz označil za neoprávněnou transakci a banka by peníze musela vrátit.
Můžete říct, že na přímém převodu trvá Vaše banka.
Na druhou stranu, pokud už jste podepsal v kupní smlouvě, že to pošlete do realitky, tak už s tím nic neuděláte. Budete muset doufat, že se v příštích 14 dnech nepoloží.. Což by snad neměla...
A ještě k tomu věcnému břemenu - věcné břemeno není trvalý pobyt a je to údaj, který je zapsaný v katastru nemovistostí. Jestliže je zapsáno v KN věcné břemeno užívání a vy nemáte v kupní smlouvě ošetřeno, že se tohoto břemena vzdává, pak bude moci užívat tento byt i po změně vlastníka. Neboli v podstatě kupujete byt s nájemníkem. Tak si to ještě ověřte a případně oželte 10 %, které možná i vysoudíte zpátky, a od smlouvy odstupte.
A k mým předchozím odpovědím - jsou trochu chaotické, protože mi není uplně jasné, co máte podepsané. Pokud pouze rezervační smlouvu a kupní ne, pak trvejte na přímé platbě ze svojí banky do stávající úvěrující banky. Pokud máte podepsanou už i kupní, pak musíte postupovat v souladu s kupní smlouvou.
Ano, kupni smlouva uz byla podepsana mym poverenym zastupcem a notarsky overena, takze je pro mne zavazne odeslani penez do realitky. To take udelam, ale z taktickych duvodu ponechavam do posledni chvile prodavajiciho i RK v napeti, jestli je nakonec neodeslu do uverujici banky.Dekuji kazdopadne za dosle odpovedi.
Vydro, ještě, nemyslete si, že pokud má RK podepsánou rezervačku i smlouvu, tak že se nechá nějak "vycukat" že nezaplatíte, pokud nedáte peníze na účet, který je ve smlouvě uveden v den D, schrábnou Vaši provizi a budou prodávat znovu, což je pro ně šance jak si vydělat 2x tolik. Nehledě na to, pokud již na Vás vytvářejí nátlak teď ... Realitky většinou vlastní "pěkně vypečení" právníci, kteří rozhodně nejsou lidumilové!
No,teď už nic,teď už jedině zaslat tam,kde požadují a doufat.Já měl obdobný případ,kdy si paní půjčila u lichváře a na bytě byla zástava.Rozdíl byl v tom,že mne realitka dala rovnou rezervační a předkupní smlouvu sepsanou tak,že moje peníze jsou do právní úschovy jedné velké právní kanceláře a ten je po podpisu smluv zašle lichváří,realitce a zbytek té paní.Lichvář se tím zavázal stáhnout zástavu atd.Překvapilo mě,že RK ,jako MM nedělá něco podobného.U notáře nebo v právní kanceláři je to pro všechny strany nejvýhodnější.Přeju,ať Vám to dobře dopadne...
Tak se modlim, aby to vyslo...Naznacil jsem realitni maklerce, ze bych mohl ignorovat ucet K a poslat penize primo na vyplatu zastavy (uverovy ucet je mi znam), ale rozcilena zacala nepokryte vyhrozovat smluvni pokutou a dokonce soudem pro poruseni smlouvy. O nejake advokatni, notarske ci bankovni uschove nechteli ani slyset, ze by to bylo poruseni smlouvy, i kdyz si myslim, ze tyto vydaje patrne pokryva primo jejich dosti tucna provize (v mem pripade 50tis.Kc). Ja bych takovou smlouvu nepodepsal a pokusil se vydupat si lepsi podminky, ale byl jsem u podpisu zastoupen svym pomerne duverivym pribuznym. Pouceni pro mne: jiz nikdy realitka, radeji se bez ni obejit, zaplatit pravnikovi ci notari a vse si vyridit sam - ale musi byt na to cas a ten ja bohuzel nemam.V podobne situaci budte vsichni obezretni, nenechte se napalit. Dekuji vsem za Vase prispevky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.