Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena pronájmu orné půdy

Od: heterak® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

kamarád vlastní pozemek respektive je majitelem části orné půdy z celkové plochy cca 10 ha

Jeho plocha je 0,1919 ha. Pole je rozděleno na několik desítek části a každá plocha má svého majitele.

Jelikož se jedná o velké pole,tak pozemky nejsou logicky nijak ohraničeny. Všichni tyto pozemky včetně jeho je pronajímají "ZEMĚDĚLSKÉMU DRUŽSTVU VLASTNÍKU" .

Nevím jak ostatní ostatní,ale on má ve smlouvě napsáno,že cena pronájmu je 80 kč za rok.

Kdo určuje cenu pronájmu? On a nebo snad družstvo či katastrální úřad? Je to dost směšná částka.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

0x

Chápu to správně tak, že pozemek je 10ha a kamarád vlastní podíl na tomto pozemku, tj. je víc majitelů? Pakliže ano, nelze jednoznačně definovat, které metry jsou čí, ale kamarád má prostě cca 1/50 pozemku. To se stává například u dědictví po desítkách let... V tomto případě je prostor pro vyjednávání malý...

Jiná situace nastává, kdyby parcela patřila celá kamarádovi - tj. na LV by byl veden jen on sám.

80Kč za rok za necelé 2000m2 není velká částka, sám mám cca 3x tolik. Cenu pozemku určuje KÚ, ale pouze pro účely platby daně z nemovitosti, v případě soukromého vlastnictví je cena prodeje (i pronájmu) smluvní a záleží na dohodě mezi oběma stranami. Takže může kamarád vyrukovat s tím, že chce za rok třeba 1000Kč. Možná mu to družstvo dá (pořád se mu to vyplatí a nebude parcelu objíždět) nebo naopak řeknou, že se jim to nevyplatí. A potom je na kamarádovi, jak se s tím popere. Ze zákona musí pozemek udržovat, takže to může dopadnout tak, že si koupí velkou sekačku a bude sekat a sekat... nezapomeňte, že v případě, že je pozemek digitalizovaný odvádí nájemce i daň z nemovitosti, což je další aspekt. Další problém je třeba přístup ke "svému" pozemku... Jinými slovy, 80Kč za rok je málo, ale někdy to může být dobré řešení...

hodnocení

On vlastní 0,1919 ha . V listu vlastní má jen tuto část pole. Stejně tak jako ostatní co vlastní zbylé pole. Každý má určitou "přesně vyměřenou" část ,kterou má zapsanou v katastru.

Ve smlouvě je ještě uvedeno že dan z nemovitosti platí nájemce.

cepagis*

Pakliže má parcelu ve svém výlučném vlastnictví, je to jednodušší. Ale jak jsem psal, s nemovitostmi jsou starosti a v případě pole to platí dvojnásob. Nechci aby to vyznělo tak, že může být rád, že to vůbec někdo obdělává, ale dnes prostě není zemědělství na špici, takže pokud bude mít přehnané nároky, družstvo od obdělávání může upustit a pak je to průšvih. Osobně si myslím, že by třeba stovka dvě navíc šly uhádat, ale má to smysl?

hodnocení

Tak k vůli pár stovkám to určitě smysl nemá. A to se cena pronájmů orné půdy o ploše 2000 m2 opravdu pohybuje řádově kolem pár stovek korun za rok? To se mi ani nechce věřit..

cepagis*

Ano, pohybuje. Jak jsme říkal, já mám za 6.000m2 asi osm stovek ročně, daň z nemovitosti platí nájemce. A co jsem zkoumal v okolí, jsem na tom ještě dobře. Někdo to nechává obdělávat bezúplatně, jiný dostane na podzim čtyři pytle brambor. Prostě je to o dohodě. Ale vemte to z jiné strany: 2000m2 jsou krásná stavební parcela, ale z pohledu lánu je to nepodstatná část...

hodnocení

Možná by nebylo od věci to prodat,ale jestli na to vůbec přistoupí. Přemýšlel jste o tom také? A nevíte jaká by asi byla cena? Je to v okolí Blanenska.

Ale otázkou je jestli na to vůbec přistoupí. Ono platit 80 kč měsíčně je možná pro ně výhodnější.

doplněno 01.08.12 17:38:

Za pár desítek let se tam budou třeba stavět baráky a to by potom bylo škoda to prodávat. Jelikož potom bych to mohl prodat jako stavební parcelu že? To bych se potom asi mlátil do hlavy :)

doplněno 01.08.12 17:39:

OPRAVA:ted by to bylo škoda prodávat

cepagis*

Což o to, třeba by o odprodej zájem měli, mě nedávno takto kontaktovali a nabídli skoro 60tis. Kč, což vychází cca 10Kč/m2. A opět je to cena obvyklá (zemědělská půda v Polabí). Problémem dnešní doby je, že zemědělská půda je šíleně podhodnocená. Právě proto ji také většinou zahraniční investoři ve velkém skupují. Je pravdou, že ty peníze by potěšily, ale zase tak je nepotřebuji a prodat to můžu vždycky a pozemek mít menší hodnotu nebude, tedy neprodělám. 10Kč za metr - to bych se mlátil do hlavy už teď. O té změně uzemního plánu jsem uvažoval také, ale tohle je spíše sci-fi (i když je to na kraji vesnice, má napojení na zpevněnou komunikaci a vedle vede železniční trať).

Těch 80Kč je mesíčně nebo ročně? Pokaždé píšete něco jiného. Jestli měsíčně, tzn. 1000Kč za rok, je to cena za pronájem velmi dobrá...

hodnocení

Pardon,sem se přepsal. Cena je 80 kč ročně.

Tak sem zjístil BPEJ daného pozemku a cena je 4,97kč/m2 .

1. Pokud by se to prodávalo je potřeba nějaký odhadce?

2. farmy.cz/... na těchto stránkách úplně dole sem zjístil,že je přirážka k ceně 40procent. Tzn.že k ceně dle BPEJ což je 9500kč se ještě připočte 3800kč?

cepagis*

Ad 1) odhad se u prodeje nemovitosti dělá za účelem výpočtu daně z převodu nemovitosti, což zde je dle mého názoru zbytečné - parcela má známou hodnotu z BPEJ,

Ad 2) na těch samých stránkách se píše, že tržní hodnota může být i vyšší či nižší než uvedená BPEJ. Záleží hlavně na tom, zda má nájemník o odkup zájem, případně zda se třeba přihlásí více zájemců. Jenže jak to udělat, aukcí, inzerátem?

Každopádně BPEJ vcelku věrohodně vyjadřuje hodnotu, za kterou jsou nájemníci ochotni pole koupit. U Vás je to na samé spodní hranici, i kdyby Vám dali 10Kč za metr (čemuž nevěřím), oni v čase vydělají, Vy proděláte.

Pozemek je dnes nejlepší investicí, osobně bych se jej nezbavoval, pokud s ním nejsou vyloženě starosti. Dnes za 15tis. prodáte, ale už sotva kdy koupíte. Je jen na Vás, zda ty peníze potřebujete. Také jsem to políčko zdědil (dokonce v dodatečném řízení), citový vztah k nemu nemám, ale mám jej spíš jako pojistku, prodat mohu vždycky...

nemej
hodnocení

0x

máme 1,2% z průměrné ceny půdy v daném k.ú, výpovědní lhůta 10 let

vůbec jsem nezjišťoval, kolik to vlastně je - protože jsem rád, že se o pole někdo stará

hodnocení

Ještě jedna hypotetická otázka.

Kdybych jim nabídl,že chci za pozemek 100 000kč jinak jim vypovím smlouvu a oni to odmítli,tak co pak dál?

V prosředku pole bych si svojí část oplotil a kombajn by to musel objíždět? A pokud bych se chtěl na svou část pole dostat,tak bych musel jít přes cizí,třeba již kukuřicí zarostlé pole. Je toto nějak ošetřeno,mohu vůbec chodit přes cizí pozemek?

doplněno 02.08.12 08:15:

A bylo by vůbec mojí povinností to oplotit? Pokud ne,tak kombajnér těžko pozná,co je "cizí pole".

cepagis*

Pokud není nájemní smlouva na dobu určitou třeba na deset let, můžete to tak udělat. Takže nájemní smlouvu vypovězte a nabídněte jim odkup třeba za 2,000.000,00, což oni logicky odmítnou.

Povinnost oplotit svůj pozemek nemáte, to je pouze Vaše právo. Takže si jej nechte na své náklady zaměřit a vykolíkovat. Kombajn nic objíždět nebude, protože logicky ani nic nezasejí. Pakliže mylíte letošní úrodu, tam je pustit musíte, protože je jejich.

No a Vy si pak koupíte lištovou sekačku a budete pravidelně svých 2.000m2 sekat. Když to neuděláte, mohou Vás popotahovat. No a jestliže nemáte přístupovou cestu, kupte si k té lištovce ještě vrtulník...

Nějak mi uniká, o co Vám vlastně jde...

hodnocení

Jde mi jen o to,když vlastním nějaký pozemek,abych na tom co nejvíce vydělal. (což je logické). K vůli 80kč ročně ani nemá cenu chodit na poštu.

Takový pozemek,z které nemám žádný užitek je mi vlastně na nic. A to že cena za 1 m2 jde nahorů je sice pěkné,ale do té doby dokud to neprodám,tak z toho zkrátka žádný užitek nemám. A pokud bude člověk prodej stále protahovat,tak se taky může stát,že do té doby zemře.

doplněno 02.08.12 11:16:

Ale chápu vás,že pokud člověk peníze nepotřebuje,tak za to těch 15000kč nestojí. Vydělají na tom až možná mojí potomci. :)

cepagis*

Nějak mi uniká proč chodit každý rok na poštu - prostě uděláte smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou třeba jeden rok, dáte k dispozici své číslo účtu a těch 80Kč Vám každý rok přijde na účet... Ještě by šla udělat inflační doložka, ale u 80Kč to nemá smysl řešit.

Jasně, máte pravdu, nic z toho TEĎ nemáte. Ale zase Vám v tom neleží tolik peněz, aby to mělo cenu řešit: Mně prostě taková částka nevytrhne, proto teď neprodám. Zemědělská půda je u nás v dnešní době šíleně podhodnocená a nejsem ten typ člověka, "prodat" za každou cenu. Krom toho - právě půda je tou nejlepší investicí: starožitnosti a umělecká díla musíte mít kde skladovat a mít pojištěné, cenné papíry jsou rizikové, pakliže tomu nerozumíte, investovat do drahých kovů má smysl až při vyšším objemu financí, nemovitosti (stavby) se musejí udžovat... Ale samozřejmě je to jen a jen na Vás. Já prostě vím, že by se mi těch 60tis. za políčko rozkutálelo...

Nějak mi uniká, o co Vám vlastně jde...

*hej**palec*

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Taťka taky vlastní kus pole a pronajímá mísnímu "JZD". A u něj taky daň z nemovitosti mírně převyšuje ten nájem, který je opravdu pár korun. Zatím to nechává být, nemá rád úřadování... Třeba se na něj usměje štěstí, na poli se postaví průmyslová zóna a táta ten kousek prodá za několik desítek tisíc. Nebo taky ne. ;)

hodnocení

0x

heteraku, je to o ceně, ktero si kamoš vyjedná. Já mám se sestrou stejný díl, který jsme každý zvlášť pronajali stejnému zemědělci. Já mám roční nájem 4000Kč za hektar, sestra jen 3000Kč.

Takže cenu za pronájem určuje jedině trh a dohoda dvou subjektů. Dokonce manželka pronajímá pole firmě, která to pronajímá jiné, (nechtěli dát tu cenu co jsme chtěli...)

Stačí takto?

Podle platby daně, pozemek není ještě digitalizován, proto platí nájem nájemnce...

cepagis*

"Podle platby daně, pozemek není ještě digitalizován, proto platí nájem nájemnce..."

Nájem vždycky platí nájemce (od toho to je nájem) Milan jistě myslel daň z nemovitosti. Ae jinak souhlas...

cepagis, no máte pravdu, omlouvám se.

Jedná se o překlep, omlouvám se.

Věta měla znít "pozemek není ještě digitalizován, proto MŮŽE platít DAŇ JAK nájemnce, tak i pronajímatel. U digitalizovaném pozemku jedině pronajímatel."

doplněno 02.08.12 19:06:

dobře, omlouvám se všem, mimo cepagise.

:)

cepagis*

Mně se neomlouvejte, já to pochopil hned, že jde o přepis... a sám kolikrát napíšu takovou kravinu, že se nestačím divit:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]