Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit trifazový motor

Od: frantisek98 odpovědí: 10 změna:

Zdravim vás ,

Potřeboval bych vědet jak mám zapojit třifázový motor na cirkulárce, zapojil jsem ho ale několikrat mi to vyhodilo pojistky a jističe, zapojoval jsem podle návodu, elektrikáře se mi nechce volat, poradíte?

Díky moc.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

1x

1) motor je vadný,

2) motor je špatně zapojený,

3) motor je silný, přívod málo dimenzovaný.

Laicky (pokud tomu nerozumíte) je problém stěží řešitelný, takže zbývá ten elektrikář. Schémátko zapojení máte?

hodnocení

0x

Rada pro Vás -

vyfoťte nám štítek motoru a pak jeho svorkovnici, jak jí zapojujete, jinak nebudeme schopní poradit.

Chyb může být spousty.

hodnocení

0x

Nemá se náhodou třífázový motor spouštět trojuhelník-hvězda z důvodu počátečního velkého odběru?

Vlku, to není dogma.

Motor musí být na spouštění Y/D vhodný. Většinou to jsou až motory vyšších výkonů.

Menší motory běží na 400V ovykle do hvězdy.

technoman*

Abys mohl spouštět motor přepínačem Y/D, musí mít motor na štítku napsáno 3x380 (nebo 400)V /D nebo 3x380/660V nebo 3x 400/690V (D= trojúhelník)

hodnocení

0x

Motor může stát 3 - 5 000 Kč.

Je to maximálně 1/2 hodiny práce pro elektrikáře - to je max. 100 - 200 Kč.

Má cenu takto riskovat, když už pomineme bezpečnost?

buss

Servisman za 200 Kč/hod. i započatou?

kjanik112*
hodnocení

0x

Konkrétně: Má-li motor 4 kW a více a doma máte hodiny na 25 A, tak bez rozběhového spínače hvězda-trojúhelník nemáte šanci.

technoman*

strejc má na cirkule motor 4,7kW, jistič zásuvky ITV16A a nikdy nevypadl

doplněno 01.08.12 09:28:

spouští ho přímo na síť tahem zapni;)

hop®

Kvůli podobné cirkulárce nám kdysi měnili jistič na ITM16A,,,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]