Nejste přihlášen/a.
Ahoj,jeste letos budu delat fasadu domu. Je to novostavba stavena z cihel Porotherm Si 40cm. Mam dotaz,zda zateplit polystyrenem s lepidlem , perlinkou a probarvenou silikonovou omitkou? Nebo omitnout jen hrubou omitku,lepidlo s perlinkou a silikonovou probarvenou omitku. Co myslite? Diky za rady. M.
Můj osobní názor je zateplit.Může se stát že po pár letech a docela ještě mladé silikonové omítce,která není nejlevnější,ale je kvalitní,se rozhodnete že to přece jen zateplit chcete a budete to dělat a platit dvakrát.Já osobně bych zateplil,Pokud nechcete svépomocí,dejte si přes net poptávku a pak jen vybírejte firmu dle referencí a ceny a přístupu.Nevím odkud jste,Mohl bych Vám poslat do vnitřní pošty firmu co mi to dělala vloni na podzim,nechci dělat reklamu.Já jsem s nimi nadmíru spokojen.Jako jediní to chtěli před naceněním vidět a přijeli se domluvit na místo a pak už to šlo ráz na ráz.
Rozhodně zateplit a to aspoň 20cm polystyrenu. Klesne Vám tepelná ztráta zateplených zdí na méně než polovinu. Peníze uložené do zateplení je nejlepší investice. Zvažte ještě možnost zateplit půdní prostor!
Pokud je to nový dum je to na otázku pro projektanta .Ten to měl vypočítat.
Uvedu příklad - malý přízemní domek 10X10m .Na tzb.cz uváděli že na 10cm polystyrenu(R2,5) je potřeba za 1h při -12°c a 100m2 plochy 1kw.
To znamená pokud třeba máte zed s odporem R 5 . Tak podlaha 0,5kw , strop 0,5kw , zed 0,5kw . Dále okna 1-2kw a větrání 2 kw. Za 1h tedy máte asi při -12°c potřebu asi odhadem 5,5kw. Pokud dáte na stěnu 100m2(2,5 x 40m obvod domu) ještě dalších 20cm polystyrenu snížíte spotřebu o cca 0,25kw za h .Uvádím ale spotřebu při -12°c . A to je jen pár tydnu v roce.
Takže zde už se musíte zamyslet čím budete vytápět (cena) a už by to chtělo třeba rekuperaci . Tou při větrání ušetříte více .Ale jak jsem psal to už jsou vypočty pro projektanta a jaké máte záměry s domem.
Já jsem stavěl dřevostavbu a tam se jednoduše počítá pouze izolace . Ted jsem se díval na tepelny odpor těch cihel 40SI a ty mají R 3,5 . Je to taková hodnota nic - moc . Myslel jsem že budou mít aspon těch R 5 jako stěna u dřevodomku 20cm tlouštky.
Takže nevím Já osobně bych chtěl aspon těch R 5 . Takže pokud budete dělat lešení ,Tak bych tam dal ten polystyren 15cm . Jsou to teda docela blby cihly . Lepší by byla ta skladba užší a těch 20cm polyše .
Protože stavíte novostavbu podle plánů,není třeba nic zateplovat.Dle normy musí být zdi tepelně v pořádku a jakékoli zateplování je zbytečné.
doplněno 29.07.12 11:33:Pokud jste si to stavěl sám,víte do čeho jdete.Pokud jste to odflákli,zateplujte.
Podle planu to melo byt ze 40tky Phorothermu standartniho (ne Si) a bez zatepleni. Hrubou stavbu stavela firma a celkem dobre to vyzdili. Problem je ten,kdybych chtel dat polystyren treba 15cm tak mam problem s parapety a plechovanim balkonu,musely by byt vic vysunuty. Pocitalo se jen s klasickou omitkou
kdy by to byl mat. typu ytong tak bych napsal nezateplovat, ale u porotherm se bežně vyskytují chyby zdění jako svislé mezery mezi cihlami a pak se mezi nědostává vzduch resp. mráz. Kamarád to měl v domku tak, že místy (jen asi 3-4) bylo dokonce vidět ven . Pokud se rozhodnete zateplit, tak volteaspon 15cm. Návratnost však bude pomalá. Projektant měl udělat spíš 30tku plus 20 polyše.
Zateplení je asi jako si vzít na kožich ještě kabát.Samozřejmě se o něco zmenší prostup tepla,ale ztráty by měly být vyváženy náklady.Návratnost takové investice bude v desetiletích.
JABRAKA
souhlasím. Něštěstí je ještě zateplení platit hypotékou. Osobně vím o případu zateplení panelového domu, kde je roční úspora za teplo cca 8000,- ale díky financování úvěrem z banky, je úrok zhruba 6000,-. Tím vám vychází návratnost neskutečně dlouhá a kdo si mne ručičky a je vysmátý - banka, samozřejmě. Tak fungují dněšní programy zateplování. Teroretická proklamovaná pomoc lidem je neskutečným byznysem poskytovatelů úvěrů s masívní podporou státu. Promiňte to odskočení od tématu.
Když budete uvažovat o návratnosti zateplení, nedejte na obecné řeči vyplatí se / nevyplatí a nechejte si udělat cenovou nabídku na obě varianty fasády. Cenový rozdíl na m2 bude podle mě menší, než cena za m2 polystyrenu, který tam v případě zateplení bude navíc oproti variantě prostého nahození omítkou. To může dělat 100-150Kč/m2 ...
Jak se to dotkne půdorysu a detailů jako jsou třeby ta parapety, to už zvažte sama nebo nechejte posoudit stavaře, nebo autora projektu.
V podstatě je to celkem jednoduché...
V PD máte (nebo by sjte měl mít) hodnotu tepelných ztrát Vašeho domu v projektovaném stavu..., pokud provedete zateplení domu jak uvažujete, tepelné ztráty se sníží...Na jakou hodnotu to bude, lze samozřejmě spočítat..Z toho tedy vyjde nějaký menší či větší rozdíl...ku prospěchu věci.
Pak je otázka kolik Vás bude stát zateplení...to jistě víte, nebo si necháte spočítat..
A z těchto čísel poměrně snadno spočítáte zda je to investice návratná či nenávratná. Jistě, bude tam pár proměnných jako třeba úroky od banky (pokud na zateplení budete brát úvěr či půjčku), předpokládaný růst energie...atd. Ale plus mínus Vám musí vyjít poměrně přesné číslo..ať pro jednu či druhou variantu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.