Zdar Normu 74 3305 jsem si pročetl, ale nenarazil jsem na informaci k průhybu zábradlí. Vyrábím zábradlí, kde investor požadoval kopii stávajícího zábradlí a takto se cenilo. Stavební dozor ale při poslední schůzce poukázal na průhyb zábradlí, kdy uprostřed zábradlí uchopil a začal lomcovat dopředu a dozadu a zábradlí se na každou stranu prohýbalo cca 30mm. Dodal že podobný průhyb je nepřípustný. Jedná se o zábradlí o délce 3350mm a ukotveno pouze na bocích, takže pružení je samozřejmé. Řešení je: - Ukotvit v polovině spodní konzolou - Přidat nahoru madlo z nějakého silnějšího jeklu Zda bude stačit jen jedna věc, případně kombinace obou, to nevíme. Udělali jsme jedno vzorové a uchytili, aby jsme si potvrdili, že průhyb bude i u nového zábradlí (a samozřejmě je). Takže k dotazu: Je někde specifikována limita průhybu zábradlí? V normě ČSN 74 3305 jsem nic takového nenašel, takže můj další postup bude, že vyrábíme tak jak bylo zamýšleno v cenové poptávce a protože specifikace průhybu není nikde specifikována, můžeme vyrábět s prvky, které průhybu zamezí, ale už se bavíme o vícepracech, takže ať si rozmyslí zda chtějí zábradlí nechat tak jak je, nebo zda chtěji upravit za cenu zvýšených nákladů.
s tím názorm dozora se stotožním.Zábradlí by mělo vykazovat jen minimální průhyby, tohle jsou mega průhyby. Opravte to,tohle není zábradlí ale trampolína. Stavební konstrukce nejsou od toho aby se zvlášť prohýbaly, ale držely na místě. (pracuji ve stvebnictví). Limitu nevím jestli najdete,podle mě je obecně předpokládáno, že se prohýbat nebude stejně jako jaká koli podobná konstrukce.
gooo*
Nemyslím, že zábradlí necháme ve stavu, v jakém je nyní a takhle nebyl dotaz postaven. Jde o to, že súpravou budou spojeny další náklady a já hledám podklady k tomu, aby jsme dokázali určit, kdo a jakou měrou se bude podílet na oněch nákladech.
V případě že naleznu normu, která na tuhle situaci pamatuje a řeší a bude v můj neprospěch, nebudu situaci s investorem dále řešit, chybu připíšu na vrub mému riziku a tahle zkušenost mě bude stát docela slušné peníze.
Na druhou stranu, neexistuje-li nikde informace, kolik se může zábradlí prohýbat, použiji tuto informaci při jednání, protože zábradlí vyrábíme podle projektové dokumentace investora, kde o těchto úpravách není zmínka. Myslím že je to férové.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.