Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Půjde zapojit rozvod 400V

Od: lukyn007* odpovědí: 8 změna:

Předtím, než si pozvu elektrikáře se chci zkusit zeptat, zda půjde v garáži zapojit rozvod 400V.

V garáži je v současné době rozvod 230V a hlavní přívod do garáží je společný vždy pro 2 garáže. Hlavní přívod viz foto, poté jde do elektrokrabice, kde jsou hodiny a dále jde rozvod do garáže.

V současné chvíli mi jde o to, zda je vůbec technicky řešitelné do garáže přivést 400V.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Takhle - ´baj voko´ to vypadá na na svorkovnici přivedené tři fáze - ale s jistotou to zjistíš jen proměřením - mezi fázemi je napětí 400 V... Stačí voltmetr s patřičným rozsahem nebo i některé vadasky...

lukyn007*
hodnocení

Tak to raději pozvu někoho, kdo se v tom vyzná. O elektrice nevím téměř vůbec nic, takže nerad bych i při obyčejném měření udělal něco špatně a bůh ví jak by to dopadlo.

hop®

Lukyne, upřímně řečeno, do této krabice byste se neměl vůbec dostat, je to neměřená část před elektroměrem (pokud jsem dobře pochopil otázku) a tato svorkovnice by měla být pod plombou. Přívod je na 400V, to je na 99%, a neměl by být pro elektrikáře žádný problém z toho vytáhnout čtyřdrát k Vašemu novému elektroměru. Ale určitě se do toho nepouštějte sám, rozvodné závody dávají těžké pokuty za zásah do drátů PŘED elektroměrem... A rozvodné závody mají SVÉ revizáky, kteří do těchto částí smějí zasahovat. Nepíšete odkud jste, pokud byste potřeboval konkrétnější radu či pomoc, zkuste přes interní poštu...

lukyn007*
hodnocení

Plomba tam žádná nebyla a určitě se do ničeho pouštět sám nebudu. Známý je elektrikář a momentálně je na dovolené. Jakmile se vrátí, slíbil mi, že se na to podívá a řekne mi. Jenom jsem potřeboval vědět alespoň orientačně jestli by to bylo možné abych ho tam netahal zbytečně.

Ještě by mě zajímalo jak je to ohledně ceny? Platí se jako nové zapojení tedy cca 500/A? Hlavní důvod proč to řeším je ten, že chci do garáže pořídit svářečku a raději bych 3f, ale chci si dopředu udělat představu o tom, kolik to všechno zhruba bude stát jestli se mi to vůbec vyplatí nebo se musím smířit jen s 1f svářečkou.

hodnocení

0x

K otázce - s největší pravděpodobností jsou ve skříňce z fotky 3 fáze.

Je otázka, jestli má každá garáž své fakturační měřidlo od energetiky, nebo je to jenom nějaké měřidlo pro rozpočítávání hlavního elektroměru. Pokud by šlo o první variantu, celá záležitost nebude stát víc, než málo:)

U druhé varianty už by to bylo o něco dražší.

Trochu se podivuji nad tím, proč chcete v dnešní době do garáže 3f svářečku..tedy pokud nejste majitelem nějakého letitého stroje:)

Pokud nehodláte svařovat mosty, pro všechny kutilské účely Vám bohatě poslouží 1f svářečka, nejlépe invertorového typu.

lukyn007*
hodnocení

Jedná se o první variantu, tedy každá garáž má své měřidlo. O 3f uvažuji, protože preferuji COčko a tam je z hlediska klidnosti oblouku lepší 3f stroj. Pro můj účel (kasorařina) by samozřejmě stačila i 1f, ale z hlediska použitelnosti do budoucna je určitě 3f lepší volba.

A má každá garáž své fakturační měřidlo od energetiky?

Neboli - když tuto garáž vlastníte, chodí Vám faktiry od energetiky (PRE, EON, ČEZ?) nebo Vám jednou za rok pošle vyučtování někdo jiný?

doplněno 28.07.12 13:06:

Jen si nejsem jistý, jestli si dobře rozumíme.

lukyn007*
hodnocení

Ano, každá garáž má svoje měřidlo, tedy fakturu za energii dostávám od energetiky (konkrétně ČEZ).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]