Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dimenzování překladu

Od: briketa007* odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

neporadil by mně někdo jak provést překlad trámu. Potřebuji odříznout část nosného trámu ve stropě, který nese váhu max 1tuny v celé své délce (pro výpočet jsem použil celou nepodepřenou plochu =4,05m2 (2,7m x 1,5m 10cm betonu) ... jako oporu mu místo zakotvení v jedné nosné zdi chci vytvořit ocelový překlad ve 3/4délky trámu. Otázka je jaký nosník nebo trám je pro toto potřeba a jak ho ukotvit do souběžných zdí (jedna má 15cm druhá 10cm). Když to spadne, tak nikdo nezemře, prosím tedy o radu :-D

... že existuje statik vím, jestli by to někdo za rozumné peníze spočítal, tak se ozvěte :)

Díky.

Honza

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robo*
hodnocení

0x

Zdravim

1.nekotvit do stien budu to asi priecky (pri 10cm sirke a vyske odhadujem min 2400mm to nieje velmi dobra podpera)

2. tipujem ze je to nejaky stary tramovy strop, tram min 200x200 potom pouzit ako preklad rovnaky profil a kotvit to cez kovou patku do vedlajsich tramov ( take ocelove L ko s bocnymi stenami z pasoviny 4mm priskrutkovane do vedlajsich tramov , skrutky niekde v strede vysky tramu do ktoreho sa to bude kotvit ,-do tejto ocelovej kapsz vlozi priecny preklad- dreveny tram)

-ale radsej nech sa vam na to niekto pozrie je to takto velmi teoreticka rada :)

hodnocení

0x

uložit trám resp. podle Vás překlad do zdí tl. 10 nebo 15 je chujovina.Min. tl je 30cm a tomusí být plné zdivo na cementovou maltu. Zdi jsou tenké a vysoké a při sebemenším pohybu do stran nebo vibraci se to vše zhroutí. Vy vůbec nechápete, že nejde o ten překlad, ten může mít dimenzi stejnou jako Váš trám, ale nemá jej co držet ve vzduchu a to je zásadní.Jak kdyby ste jěřábkem z merkura chtěl zvedat 30kg závaží = nesmysl. Doufám, že to chápete. O statice něco vím.

briketa007*

Zdravím Miro,

je to chujovina. Ale vemte si, že pokud je celej barak stavenej chujem v roce 69 tak to jednou 30 na 30 zdí nespasím :). Je jesný že novej barák bych takhle nestavěl. :). Spíš jde o to jestli ta 15cm zeď by byla byť špatnou tak alespoň dostačující podporou.(kdybych tu 10cm zboural a postavil stejnou 15-ku.

Honza

robin1*
hodnocení

0x

Pokud jde o to, že chceš prakticky zkrátit stropní trám na jednom konci, tak k tomuto účelu se používá tzv. výměna tedy krátký trám opatřený na konci čepy které se zasunou do dlabů vytvořených v sousedních trámech. Pochopitelně onen zkrácený trám je pak opatřen čepem, který se zasune do dlabu ve výměně.

Další možností je tebou zvažované podchycení překladem, které by bylo reálné za předpokladu, že by se u stávajících příček postavili nosné pilířky (30 x 30 cm plná cihla na cementovou maltu), případně by mohly být pilířky z estetických důvodů postaveny za příčkami ( a trverza by procházela příčkou a byla položena na pilířek)

briketa007*

Ahoj, díky za radu. Problém je, že je to trám u schodiště, takže napojení na sousední trám není možné. Mezi tou příčkou 15 a 10 je asi 80cm a jsou to schody dolů do sklepa. Trám o kterém se bavíme vede zhruba středem schodiště do sklepa. Nad tou 15cm příčkou vede jedna strana schodiště (nevím jestli je tam nosník nebo jsou stupně opřeny o tu zeď ) tam mohu dozdít, ale jenom pod schodištěm, takže tam nedosáhnu potřebné výšky pro překlad. 15cm stěna je z voštinových cihel. Schody jsou postaveny na stejném 15cm základě (je to dům z roku 69) :), myslel jsem, že v nejhorším zbourám 10cm příčku a místo ní postavím stejnou 15cm zeď - nějaké voštinové cihly ještě mám. Aby se síly rozložily udělal bych ne jeden překlad na konci ale 2-3 překlady z 20x20 trámu po 1m.

Nebo pak jedině vysekat kapsy do zdí pro C-profily a nahoru přes to dát Ičko. Toleto ale už nemůžu dělat sám, což byl původní záměr.

Obrázky jsou tady: forum.tzb-info.cz/...

co třeba výměnu řešit tak že se udělá svařenec z traverz kde bude jedna horizontální pod trámem ke zkrácení a ve zdech tl. 15 cm bude svislá ocelová stojina a v podlaze by se to uzavřelo vodorovnou traverzou. TAkový ocelový rám unese hodně, něco jej ale musí držet ve svislé poloze.

briketa007*
hodnocení

Asi to bude moje jediná šance, je dostatečné použití profilů T?.. do zdi bych vyříznul drážky, aby profily koukaly do místnosti jen svojí plochou stranou a nahoře by mi na to svářeč navařil I profil. Poradil byste mi jakým způsobem to zakončit ve zdi na zákl. desce jestli navařit něajké patky a jaký profil by byl dostatečný?

Díky.

fakt si nejsem jistý, alej ak koukám do toho nákresu půdorysu, tak se mi jeví,že ze sklepa by šel vyzdít ten sloupek z cihel 30x30 pod ten trámek, kde ho potřebujete uříznout.

doplněno 26.07.12 20:22:

obr

Dimenzování překladu
briketa007*
hodnocení

Ten trám vede spíš prostředkem - ...šlo by to vyzdít z úrovně skelpa, ale nikdo by tam už neprošel...

Přikloním k zasekání iček do zdí.

Můžete se prosím podívat jestli tohle řešení je už staticky bezbečné?

Vysekám kapsy do zdí. V úrovni podlahy udělám raději nové - 20cm hluboké patky z betonu B20, do kterých zabetonuju šrouby pro přichycení Iček. Nechám připravit dvě Ička 180 s navařenejma patkama z 1cm plechu dole s přesahem 5cm do stran kvůli uchycení šroubama a nahoře ičko "uzavřu" 1cm plechem proto, že ičko z prostorových důvodů dám do zdi naplacato a to nahoře by by se opíralo jenom uprostřed. Nahoře na to nechám navařit druhé ičko. Pak asi budu mít problém s podepřením toho trámu ... tam mám přes klíny nacpat dřevo v odp. šířce nebo jak se toto řeší?

Díky.

bez výkresů a výpočtu . . . nemůžu a nejsem spisovatel. Jidiný správný postup je obrátit se na projektanta a udělat aspoň projektík těch traverz.

doplněno 27.07.12 12:46:

. . . . howgh

robin1*

Já bych takto jak to říkáš souhlasil a to včetně těch klínů. Pouze poznámka - klíny táhlé dva proti sobě (například 40 cm střešní latě říznu po úhlopříčce)

robin1*

Taku bych to asi řešil takto, na základ železnou desku z 10 mm plechu, podmáznout cementovou malto aby to zplna leželo a přikotvit třeba dvěma závitovkama 12 mm do základu, nahoře navařit kus íčka a uklínovat do trámu.

s tím bych ai souhlasil. Záleží co je za těmi zídkami 10 a 15cm

doplněno 26.07.12 13:08:

... pro robin1

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]