Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojkřídlé nebo trojkřídlé okno?

Od: karel00007* odpovědí: 4 změna:

Oknař od jedné firmy nám nabídl, že z důvodu prosvětlení místností, by bylo lepší nahradit dvě trojkřídlá okna za dvojkřídlá. Rozhodli jsme se pro dřevěná okna.

Do družstva jsem přistoupila nedávno.Na první schůzi jsem přišla s návrhem výměny oken v našem bytě. Schůze dopadla fiaskem. Předsedu družstva vůbec nezajímali okna, že mají jiné závažnější problémy. Ve výpisu z první schůze není o oknech ani zmínka. Na první schůzi jsem byla zpucována, jako žák první třídy. Musela jsem na první schůzi a kreslit jim okna, jak to bude vypadat.

Druhá schůze zase nic. Předseda o oknech se vůbec nevyjadřoval. Čekali jsme tedy se synem až na konec, pak jsem zase mluvila o oknech. To už o tom věděli. To po mě chtěli cenový rozdíl mezi dvojkřídlým a trojkřídlým oknem plastovým. Oknař na to odvětil, že by musel sám s nimi mluvit a nechápal, proč já mám za něj zjisťovat cenové rozdíly. Jde vlastně o to, že mě naschvál zdržují už tři měsíce. V zápise z druhé schůze není zase žádná zmínka o oknech.

Po tom jsme si začali dopisovat po e-mailu, protože jsem chtěla nějakou schůzi, aby se to už nějak rozhodlo. Některým vlastníkům se to líbilo, některým ne (Hlavně těm ve výboru, o tom nechtějí slyšet.) Předseda nechtěl svolat schůzi, možná v září možná v říjnu atd. Najednou výbor bude dělat okna. Chtějí si udělat úvěr na družstvo, a výběrové řízení na okna, kde hlavním parametrem bude cena, já s tím nesouhlasím. Já už mám vybrané okna a já čekám na souhlas s tvarem okna, (jenom barva okna prošla) abych mohla dát dřevěná okna do výroby, které si zaplatíme sami.

Po tom začalo neuvěřitelné e-maily od předsedy družstva. Kde hází vinu na mě. Podle něj se nikdy nic ohledně tvaru oken neřešilo. Přitom tam bylo hodně vlastníků. Zapisovatelkou je jeho matka, ta nic nepíše. Tam se píše, co chce předseda. Chybí tam některá hlasování. Předseda se zaštituje paragrafy , protože je studentem (druhý ročník) vysoké školy právnické. Soudíme to podle toho, že jeho matka tvrdí, že je poloviční právník.

Hlavním problémem je, že výbor má strašně moc hlasů, někteří vlastníci tam nechodí a dávají mu plné moci, a vůbec neví, co se tam děje. On hlasuje za ně ve všem a o některých věcech Ti vlastníci ani neví, za co hlasovali. Např: Na schůzi někdo navrhne nějaký návrh, předseda řekne hlasujme a je to odsouhlasené. A ve výpise ze schůze o tom hlasování není ani zmínka.

Nakonec jsem si oběhla všechny vlastníky bytu, i jsem jim to oznámila po e- mailu. A dopadlo to tak, že někteří nechtěli hlasovat, někteří byli na dovolené. Z těch co hlasovali to dopadlo 5 pro mě dva proti z 16 vlastníků i se mnou. Teď nevím, co mám dělat dál.

Při řešení problému s okny jsme začali kontrolovat jeho práci a strefili jsme se do jeho slabiny a začal nás urážet, vymývat nám mozek a zdržuje nás, aby jsme se nevěnovali podstatnému. Takže nám prosím poraďte, co máme dělat. Vy, co jste déle vlastníky bytů, do toho budete asi více vidět než my. Něco tušíme, budeme rádi za každý názor a radu. Děkujeme.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Podle textu,který je velmi rozsáhlý,ale nedozvíme se přesně,zda jsou byty družstevní,nebo v os.vlastnictví.Pokud chcete vyměnit okna,můžete si je vyměnit i bez souhlasu společenství,ale musí být ve tvaru a barvě,jako ostatní okna v domě.Zažádáte si ovšem o stavební povolení na stavebním odboru obce,kde bude dost nároků,které vám půjdou proti srsti.Především městký architekt.Jediná možnost,jak mít dvojkřídlá okna,je to,že si je nechají vyměnit všichni v domě,nebo aspoň na frontě ,kde se nacházejí vaše.

JABRAKA

karel00007*
hodnocení

V osobním vlastnictví. Děkuji za radu.

ferda60*
hodnocení

2x

Váš dotaz jsem pročetl, místy trochu letmo, a odpověď bych rozdělil do dvou částí.

U nás v domě tomu bylo tak, že ten kdo chtěl sám nová okna (plast), si je nechal instalovat a zaplatil si je ze svého. Když se pak v ostatních bytech měnila okna za plastová, byla mu investovaná částka proplacena dodatečně (o tom se hlasovalo).

A dále bych se věnoval technické stránce věci, první co na Vašem dotazu upoutá je to, že chcete místnost prosvětlit. A v tom případě je potřeba zvažovat věci velmi obezřetně.

Pokud pominu administrativní stránku věci a podařilo by se Vám získat nová okna dvoudílná, jak by se světelné poměry mohly změnit? Zmizel by jeden "sloupek" a to je ale bohužel všechno, co se dá očekávat a dál už následují samé nedostatky. Nová okna totiž, plastová určitě a dřevěná pravděpodobně, používají citelně větší konstrukční šířku rámů než většina oken, která nahrazují. Může se tak stát, že to co ušetříte na jednom "sloupku" zase ztratíte jinde a plocha prosklení tak může zůstat stejná, popř. může být horší. Zkuste tedy změřit stávající okno a porovnat zasklenou plochu s návrhem, abyste měli v tomto ohledu předem jasno.

A ani to ale není bohužel ještě všechno. další stinná stránka je moderní zasklívání termoizolačními skly. Ta propouští do interiéru menší část světla než původní, téměř zcela čirá. Takže jejich univerzální používání úplně všude, bez zohlednění světelných poměrů daného okna je stinnou stránkou dnešního stavebnictví. Dejte tedy zároveň pozor i na to, čím bude nové okno zaskleno.

Popravdě jsem odpovídal trochu mimo Váš původní dotaz, ale onen požadavek na prosvětlení místnosti mne natolik zaujal, že mi nedalo se k dané problematice nevyjádřit. Jestli můžete, udělejte si takový pokus, jak slunce osvětluje záclony přímo a přes sklo okna. Pro příklad porovnejte s tím, co dovedou termoizolační trojskla (viz obrázek). Jestli chcete nová okna skutečně jen kvůli světlu, tak jejich výměnu ještě zvažte.

Dvojkřídlé nebo trojkřídlé okno?

syfrig*
hodnocení

0x

Dobry den, myslim si ja,ze kdyz mate 3-dilne okna je lepsi 1velka tabule+mala-take kvuli prosvetleni o.k.*palec* ty 2-dilne se hodi do mensiho r.domku-muj nazor-pekny den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]