Nejste přihlášen/a.
Jak vyrobit zábradlí o rozměru 3500x1100 (Nyní je uvažováno jednoduchý rám z jeklu 40x40x2 a do něj vyvařeny šprušle v rozestupu 100mm), aby se uprostřed neprohýbalo dopředu a dozadu? Jedno zábradlí je již vyrobeno, ale uprostřed se prohýbá o cca 3cm dopředu a dozadu při zatlačení.
Ukotvení spodní konzoly je sice v případě nutnosti možné, ale nerad bych se do toho pouštěl, protože tam jsou kachličky a jakékoli narušení zábran znaméná protékání a stejně bych vyřešil jen spodní část zábradlí. Udělat madlo ze silnějšího materiálu jsem také moc nechtěl, protože délky profilů jsou 6m a já spotřebuji 3,5m a zbytek musím navařovat, což pod komaxitem nebude moc hezké.
Napadá někoho jiný způsob? Neexistuje nějaký nástroj, který by mi ony průhyby uměl vypočítat, případně namodeloval a ze kterého bych třeba vyčetl, že ke snížení průhybu stačí například přidání jedné stojky a podobně.
Vypočítat průhyb jde, ale jednodušší bude udělat reálnou zkoušku.
Rozhodně bych použil jekl s obdélníkovým průřezem. Taky by bolo možné položit dva obdélníkové jekly na sebe a svařit je. Tím by se průhyb zase zmenšil.
Takže zkus vybrat nějaký profil a ve vzdálenosti 3,5m vytvoř dvě podpory. Potom na jekl v prostředku zmáčkni a zjistíš průhyb.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.