Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny.
Dostalo se mi příležitosti zakoupit použité třífazové oběhové čerpadlo Grundfos UPS 40-3/... za zhruba 400kč. Podle dostupných informací cena nového se pohybuje kolem 12 tisíc Kč - což se mi zdá cenou nesmyslnou...
Ale zpátky k otázce. Jaký je vás názor - udělal jsem chybu, či dobrý kup? Nejde mi o těch pár stovek, ale o pozdější možné využití.
Za případné názory děkuji.
Toto čerpadlo jako nové, stojí opravdu cca 12-14tis Kč.
Určitě jste si zjistil, že toto čerpadlo je charakteristikou vhodné do soustav s výkonem cca 100-175kW, takže předpokládám, že
bydlíte v dost velkém "domečku"...nebo chcete toto čerpadlo dále prodat jiné osobě..Jinak nechápu smysl jeho nákupu fyzickou
osobou..
Mám již pár let zcela nové nepoužité čerpadlo Grundfous ale myslím že stálo něco přes 2000,- Kč. Bude to asi slabší typ ke kotli v rodinném domku. Myslím připojení 1".
No asi ho použiji na "nucenou" cirkulaci v bojleru Dražice 80 litrů protože té vody se moc neohřeje, když bojler využívám při spalování dřevního odpadu ze zahrady starým uhelným kotlem (topím plynem)
Znáte termín tepelný spád? Tepelný spád je rozdíl teplot na výstupu z kotle a na vstupu vratné trubky do kotle.
Kotlem musí proudit předem spočítané množství vody, jinak neudržíte tepelný spád a kotel vám pojede v horším režimu. Právě podle tohoto množství vody a tepelného spádu se dimenzuje oběhové čerpadlo. Jestli ho předimenzujete, nic nezískáte. Leda tak hučící trubky ústředního topení.
Vaše čerpadlo má připojovací průměr DN 40 mm. Takový průměr má ústí vodního děla anebo topná trubka na hodně velkém baráku. Ale kup to mohl být dobrý. Jestli čerpadlo funguje, časem ho se ziskem prodáte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.