Nejste přihlášen/a.
Po pročtení několika diskuzí jsem chtěl požádat místní odobrníky o radu,
Jedná se mi o zateplení dřev. stropu z pohledovými trámy, které chci zapteplit 26 cm vatou. V současné době je na trámech záklop z fošen 3 cm tl.. Na tyto chci použít parozábranu a tep. izolaci tl. 28 cm. Bohužel, ale není zatím zateplená fasáda, tak jsem se chtěl zeptat jestli v tomto případě nebude problém se zhlavím trámů? Jestilže ano jak to řešit, zateplení fasády plánuji až tak za 2 -3 roky..
Děkuji za rady...
Jakub
Je to věcí názoru ale podle mne tam ten problém bude. Prostě pokud tam je potřeba parotěsná zábrana, tak logicky ona pára půjde tou cestou kde ji nebude parotěs překážet (ono zhlaví trámů). A pokud někdo argumentuje tím, že zase tam tolik páry není, tak proč parotěs? (proč se dává je nám jasné).
Já se toho obával právě také, ale jaké je tedy řešení? Nepoužít parotěs mi nepříjde úplně vhodné... a na zeteplení fasády zatím není...
s parotesem u starych chalup opatrne,aby vam nekde mezi parou a tramem nekondenzovala voda.ja bych ji tam sai nedal,uz jsem videl za svoji praxi dost plesnivych tramovych konstrukci.
Se právě obavám že pokud jí tam nedám tak bude někde uvnitř izolace kondezovat voda a násedně hnít strop a vzhledem k tomu že je pohledový i záklop (fošny) tak by to nebylo to pravé, ale aspon vzhledem k pohledovému stropu pujde rychle poznat jestli kondenzace probíhá.. spíše mě trápi to zhlaví...
Můj menšinový názor, je parozábranu u staré chalupy nedávat.
Tlouštka izolace musí být taková aby byla vyvážená bilance vodních par (to co teoreticky zkondenzuje se vzápětí stihne odpařit).
Já osobně mám skladbu stropu také bez parotěsu (rákos, prkna, trámy,krajiny, hlína a někde hozenej rockwoll různé tlouštky prostě rozdělané) a ani v největších mrazech mi nic nekondenzuje.
Konečně pak právě ten tvůj dotaz (a co zhlaví trámů, případně a co pozednice bo já mám strop třeba na pozednici) je vždy mým úspěšným argumentem proč parotěs neee.
To, že svým spůsobem topím do půdy je otázka jiná. Já chtěl pouze na mém případě demonstrovat, že za určitých okolností není parotěsu potřeba. Já mám doopravdy nad některou místností, krom původní 150 let staré skladby (rákos,prkna, trámy, krajiny , hlína) jenom 8 cm vaty, nad jinou 16, a někde jsou prostě naskládány celé balíky.
Jedním z důvodů, proč to takto mám, krom absence času a mé lenosti, je právě tvrzení, že to bude bez parotěsu fungovat pouze s masivní (25 cm a víc) tepelnou izolací. Tak jsem to prostě vyzkoušel, a v zimě když jsem šel čistit jednou měsíčně komín, jsem tu a tam do vaty ruku zavrtal, abych se ubezpečil o bezpečnosti dané skladby.
Jinak tam kde mám původní skladbu (rákos, prkna, trámy, krajiny zamazané hlínou) doplněnou o 16 cm vaty, bych o topení do půdy nemluvil.
Výše uvedené však nic nemění na původní otázce tazatele " pokud bude instalována parotěsná zábrana, jaký to bude mít vliv na zhlaví trámů, není-li objekt zvenku zateplen?"
Tak mi tady z téhle debaty v podstate vypývá, že když nepoužiji paozábranu tak je vše vyřešeno... Mám celkem strach ji uplně vypustit
Skutečně při tlouštce izolace 28 cm může být klidný a nebát se kondenzace nad stropem?
Samozřejmě je varianty bez PZ lákavá a méně pracná, ale obava s výsledku tady je...
Pokud nepoužiješ parozábranu, pak je vyřešena odpověď na tvůj původní dotaz týkající se zhlaví trámů.
Ještě před rokem, jsem byl se svým názorem - bez parozábrany, tak ojedinělý, že jsem se pomalu bál ho někam napsat.
Se divím, že tu není nikdo kdo by měl opačný názor. Ono řešení jak použít parozábranu a zároveň vyřešit detail zhlaví trámů či pozednice by mě také zajímalo, byť mám za to, že neexistuje. Pokud pominu blbosti typu dotěsnění parozábrany ke zdi atp.
no,nevim presne jak to mate,ale zahlavi tramu by melo byt venku,pokud vam pujde teplo pres zaklop,tak vam urcite zkondenzuje mezi parou a zaklopem,tam staci i maly teplotni rozdil,na vasem miste bych zrejme pouzil netkanou textili,nebo geotextilii na zaklop,momentalne stavime roubenku a tuhle skladbu tam budu mit,drevo musi dychat a pripadna vlhkost ma sanci uniku,s parou nikoliv,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.