Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará klenba

Od: frony® odpovědí: 4 změna:

Chtěl bych se zeptat na řešení mého problému s podlahou. Nad kamennou klenbou tvořím koupelnu a podlaha není roznešena do klenby, ale jsou zasekány trámy do zdi. Mám strach využívat síly klenby a odstranit trámy a udělat čistě suchou podlahu na podsyp. Tím pádem ale problém s výškou podlahy. Na stávajících trámcích jsou 1" prkna. A nemohu se dostat vlastně vůbec výše, max. pár mm. Co jsem zde pročítal, tak nejsem moc moudrý. Nemohu použít rošt a zvýšit podlahu, tj. mám dát napřímo na trámky vrstu z OSB (1x 22, 2x 12) a na to finální povrch (vzhledem k výšce asi PVC)? Pokud ne, co dál? Pokud napřímo OSB, tak jako plovoucí, nebo natvrdo přišroubovat?

Nenapadá mě zatím jiné řešení. Nebo pouze podlahové palubky? Ale stále problém - není rošt, není prkenný záklop. Záklop je vlastně hned podlahou...:(*zed*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

3x

1) lze použít tzv. zapuštěný záklop, tedy záklop, který není na vršku trámů, ale je třeba v 1/3 trámů.

2) lze posudit stav klenby, a po zjištění, že tam není žádný problém, trámy odstranit. Únosnost klenebních KCÍ je zpravidla mnohem větší než je u bytových prostor potřeba.

hodnocení

v případě varianty c.1, tak osb/rigips jako plovouci podlahu, nebo prisroubovat natvrdo?
robin1*

Defakto, zapuštěný záklop, je skladbou úplně schodný s normálním záklopem, tedy třeba prkna, kročejová izolace, 2xOSB. Akorát že se část skladby jakoby přeruší v místě těch trámů. Takže, je vcelku třeba jenom poslední OSB a vše ostatní je přerušeno trámy. Odpověď tedy zní jako plovoucí podlahu.

Tak nějak, pokud je klenba v pořádku, neseženeš nic pevnějšího. Pokud to vydrží, všechno dřevo na podlaze (obvzláště v koupelně) bych vykopal a šel do klasický konstrukce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]