Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jaké zvolit vytápění patrového RD o celkové podlahové ploše 120m2 a tepelných ztrátách 6kw?na pozemku je plyn.přípojka.uvažoval jsem o TČ nebo el rohožích,je tam nízká sazba za el,ale nevím jestli se mi vyplatí pořizovací náklady na TČ nebo tahat plyn do baráku.
Opět jsme u otázky na první pohled jednoduché..., na kterou však není jednoduchá...natož jednoznačná odpověď.
Pokud na TČ máte...klidně si ho pořiďte...ale návratnost bude poměrně dlouhá..
Pokud na něj nemáte, klidně při těchto ztrátách topte elektřinou, zvláště pokud budete mít i elektrickou troubu, varnou desku, ohřev
vody...atd.
Při těchto parametrech RD co uvádíte, nebude rozdíl mezi topením plynem + spotřeba el.energie vs.dům čistě na el.energii nijak
extra výrazný.
doplněno 20.07.12 11:12:Tak jsem si to zhruba propočítal...
V tomto případě vychází elektřina vs.plyn ročně prakticky stejně...rozdíl je opravdu naprosto minimální.
Tepelné čerpadlo (a tarif pto TČ) by mohl ročně přinést úsporu až 14tis Kč, nicméně návratnost TČ v ceně 200tis Kč by byla cca
14-15 let...
dobrý den,prosím jaké by byly přibližně náklady na el rohože s termostaty pro uvedenou podlahovou plochu?
Zřejmě myslíte náklady pořizovací (protože provozní náklady budou prakticky stejné jako u el.topení pomocí elektrokotle s klasickým rozvodem).
Odhaduji na 80-100tis včetně regulace a DPH...
Nejsem ale projektant elektro, takže se mohu mírně plést v řádu pár procent "nahoru dolu"...
doplněno 20.07.12 12:06:P.S: zde máte fakturu za rok 2011 u podobného domu jako je Váš...(i když prý 8,8kW tepelné ztráty...), topení také topnými rohožemi.
dobrý den ,doporučil byste spíše rohože nebo elektrokotel?v přízemí chci určitě podlahové topení ,v patře by mohly být i radiátory kromě koupelny.
Již jsem zde několikrát prezentoval názor, že podle mne je s ohledem na budoucnost jednoznačně lepší klasický rozvod topení (ať již s radiátory, nebo podlahovým topením). Do tohoto rozvodu v budoucnu dle ekonomické situace Vaší...a cenách na trhu, můžete přidat prakticky jakýkoliv další zdroj tepla...
U topných el.kabelů v podlaze další zdroj tepla nepřidáte, maximálně FV elektrárnu na střeše...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.