Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zřízení trvalého bydliště přes zákaz majitele

Od: heterak® odpovědí: 18 změna:

Vím,že na tohle téma se zde již několikrát diskutovalo,ale rád bych tuto problematiku dále rozvedl.

Už víme,že k přihlášení trvalému pobytu stačí nájemní smlouva. Ale jak postupovat v případě,že majitel nemovitosti nechce,aby tam nájemce měl trvalý pobyt? (v 95 procentech případů tomu tak je). Pokud to bude uvedeno ve smlouvě,tak není o čem diskutovat.

Pokud ale o tom není ve smlouvě zmínka,tak i přes zákaz pronajímatele si mám zařídit na této trvalé bydliště? To myslím není rozumné ... :(

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karjala*
hodnocení

1x

karjala, vinikající odkaz, blahopřeji.

Teď rádcové raďte...

hodnocení

0x

Bez souhlasu majitele nelze!On by musel jít s vámi na příslušný MÚ,kde by vám trvalé bydliště posléze nechal napsat,nedávno jsme v domě takový případ měli.Stvrdit oběma podpisy a samozřejmě s občanskými průkazy!

joudic*
hodnocení

0x

jednoznacna odpoved je nelze!

A pronajimatel je uvedomely clovek, protoze s trvalym pobytem se vas jen tak nezbavi, a az budete mit exekuce, seberou mu i jeho vybaveni bytu, ke kteremu nema doklad, a pouziji to na uhradu vasich dluhu, toz tak...

doplněno 19.07.12 18:00:

pokud jste treba naplava v Praze a chcete mit vyhody trvaleho pobytu (urady a spol) musite se nahlasit na urade jako bezdomovec

erikch*

ono jakože sám se nahlásit nelze-institut trv.pobytu má určité náležitosti,posloupnost úkonů apod.-takže ztratíte-li někde trv.pobyt v nějaké nemovitosti,bytě (třeba na základě žádosti vlastníka,demolice atd.)a nemáte nikde jinde nájemní smlouvu,nevlastníte nemovitost-tak vám bude zřízen tzv.úřední trv.pobyt na místně příslušném MěÚ,OÚ, naposledy vedeném trv.bydlišti...Sám,že někam příjdu na úřad a tady chci trv.pobyt-bohužel...To by měla půlka republiky kvůli exekutorům(ačkoli při troše snahy to jde poměrně snadno)

hodnocení

0x

trvalý pobyt je jen evidenční údaj. Nemá nic společného s nájmem k nemožnosti vystěhování.

Doporučuji si dojít na matriku, aby Vám toto vysvětli, že stačí platná nájemní smlouva na místo, kde chcete mít trvalé bydliště.

Nájemníku právě sděluji, aby si došli na matriku a přihlásili se k trvalému pobytu. Páč pak nemají nárok na popelnici a kampak budou dávat odpadky? (a to není jen jeden důvod...)

Nevěře všem radám, matrika to sdělí nejlépe...(mě taky nemusíte věřit)

doplněno 19.07.12 19:41:

myslíte že pronajímate má právo zakazovat nájemci jeho právo?

Když Vám dám do nájemní smlouvy zákaz parkování na veřejné ulici, tak se stane co?

hodnocení

To už se zde snad několikrát řešilo a vyřešilo ne? Pokud mám nájemní smlouvu a není v ní zakázáno mít na tomto místě trvalé bydliště tak si ho lze díky této nájemní smlouvě zřídit.

Já nemusím jít s pronajímatelem za ručičku na úřed, stačí jen nájemní smlouva,nic víc.

A co se týče exekuce,tak pokud je v nájemní smlově napsáno co patří pronajímateli,tak to exekutor vzít nemůže a zabavit byt už vůbec ne,tak nechápu co s tím dělají pronajímatelé takové obštrukce.

hodnocení

"myslíte že pronajímate má právo zakazovat nájemci jeho právo?"

A co jste chtěl touto větou říct? Že to nemůže pronajímatel do smlouvy napsat? A když to tam napíše,tak to můžu porušit,jelikož mně nemá co zakazovat?

ano, tak to myslím.

buss
hodnocení

0x

Já bych si to načetl v zákonu 133/2000 nebo zavolal/zašel na ohlašovnu a mám naprosto přesné informace.
Práva vlasníka by měla být svatá.

doplněno 19.07.12 21:39:

Na webu příslušných obcí najdete toto:
Co musíte předložit
Občan je povinen předložit:
platný občanský průkaz, u něhož není v důsledku změny místa trvalého pobytu oddělena jeho vyznačená část,
doklad o vlastnictví domu nebo bytu (například výpis z katastru nemovitostí) nebo doklad o oprávnění užívat byt, obytnou místnost (například nájemní smlouva) anebo, pokud doklad nevlastní, úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu; takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím lístku (tiskopisu) k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům, která vlastní doklad o oprávnění užívat dům, byt, obytnou místnost anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.
Po předložení dokladů občan vyplní a podepíše "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu".
Formuláře
Tiskopis "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu" je občanovi předkládán k vyplnění a podepsání při hlášení změny místa trvalého pobytu na ohlašovně v místě nového trvalého pobytu.

Poplatky, termíny
Správní poplatek
Za ohlášení změny místa trvalého pobytu zaplatí občan správní poplatek ve výši 50,-Kč.

Otázkou, o čí byt se jedná.

zabu
hodnocení

0x

I kdyby si majitel ten nesouhlas tisíckrát napsal do nájemní smlouvy, tak to nic neznamená. Jakmile dostanete do ruky nájemní smlouvu, máte právo na přihlášení k trvalému pobytu. A on s tím nic neudělá. Taková smlouva je neplatná, protože odporuje zákonu, a bylo dost zajímavé jak by to u soudu dopadlo, až by se snažil majitel nemovitosti tuto neplatnost zdůvodnit, poté co by se Vás z toho důvodu, na základě neplatné smlouvy, pokusil vystěhovat.

hodnocení

A co když tam má hlášený trvalý bydliště už pronajímatel? Nevadí to?

A jak je to se zvonkama a schránkou? Pokud tam má pronajímatel napsáno na zvonku a na schránce svoje jméno,musím to tam nechat?

mondy

Dobrý večer,

společně s manželem jsme vlastníky garsoniery, kterou jsme pronajali. Nájemkyně nás požádala, zda si může na uvedené adrese zřídit trvalé bydliště. Do nájemní smlouvy jsme uvedli, že smlouva je platná po dobu jednoho roku s možností prodloužení, s tím, že si nájemkyně může zřídit trvalé bydliště. Přesto mne kontaktovala pracovnice z úřadu a já musela následně na úřad a podepsat souhlasné prohlášení. Pracovnice mi oznámila, že bez souhlasu by trvalé bydliště nepřepsala. Tak to funguje v našem městě.

buss

Žádejte náhradu škody...

mondyi

:), v tomto případě nemám obavy, byt jsme nepronajali cizímu člověku.

iz*

Je potřeba odlišit nájem bytu (byt Vám pronajímá vlastník domu nebo bytu) od podnájmu (byt vlastní někdo jiný než nájemník, který Vám umožní v bytě bydlet).

heteraku, nikdo Vás nebude řešit, když si označíte zvonek Vaším jménem. Pokud máte od schránky klíčky, tak si tam dejte svoje jméno.

emilka1
hodnocení

0x

Součástí smlouvy bude smlouva dodatková,kde bude majitelem povoleno přihlášení k trvalému pobytu.Bez tohoto Vás na ůřadu nepřihlásí.Takže nejenom,že je to nerozumné,něco takového podnikat bez souhlasu majitele,ale není to ani možné.K trvalému pobytu se lze na žádost přihlásit na adresu místního ůřadu v místě podnájmu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]