Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátor do koupelny - menší IP

Od: zuhud® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

Předem se omlouvám, že zakládám nové vlákno, ale do toho původního, co jsem založila již nejde nic dopsat. *plac*

Tak tedy:

Řešíme odvětrání koupelny, a mám vybraný větrák, podle toho jak potřebuji:

- má časový doběh

- kuličková ložiska

- akorát - a to je ten problém má krytí IP 34 a ne IP 44. Stane se něco katastrofálního? Ventilátor bude 2,25 m nad zemí, spodní okraj ventilátoru bude 1,7 m od horní hrany (okraje ) vany a nad jejím levým rohem. Můžu tam dát ten ventilátor s IP 34?

Moc díky za dobornou radu.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Nevím, nakolik bude nižší krytí odpovídat normě, ale já osobně - a do své koupelny, bych se toho nebál... ;)

Obé krytí je odolné stříkající vodě, jen 34 brání vniknutí až větších pevných částic, než 44 - (nad 2,5 mm vůči nad 1 mm).

doplněno 18.07.12 21:27:

Aháá - ono je "to" před revizí... ;)

Tak to zavisí primárně na pečlivosti revizáka - když jsem u podobné revize byl naposled (jen jako nezúčastněný divák), kouknul na světlo přímo nad umyvadlem (kovové světlo, 230 střídavých, bez zemněného pláště, odněkud z polské tržnice, o IP ´neslyšelo´ ani náhodou) a zajímalo ho jediné - kolik stálo a kde se dá koupit..

*smich*

hodnocení

No právě - podle normy má být IP 44 - minimálně ... A já mám těch 34 tak mám strach, abych dostala revizi a schválení - že je vše, jak má být. Ta 4 vím, že je krytí na odstřikující vodu, ale ta 3 ... z toho se začínám pupínkovat...*modla*

hodnocení

Ale neééé - teprve se nad tím přemýšlí. Prostě to chci tak, abych dostala revizi a vše bylo v pořádku.

Aby nepřišel revizák a neřekl: dámo, tady má být ip 44 ne 34 ... to já vám revizi nedám...to není v pořádku...

A já budu namydlená...

Ono totiž vybrat ventilátor, podle těch parametrů, je celkem hokna...a hlavně jej sehnat v brně a za slušný peníz...

Je to tady tento ventilátor... maleventilatory.cz/...

A já mám z toho obavy kvůli tomu krytí, i když je to koupelnový ventilátor...

hodnocení

Jo a ještě jeden dotaz: nevadí, že jak budu mít v koupelně ventiláter, že v předsíni je plynový kotel? Koupelna a předsíň jsou oddělené dveřma, dole je mřížka ve dveřích... nebude to kotli vadit? V koupelně je i okýnko...ale přece - jistota je jistota...*modla*

Omlouvám se za otravování

des*

Tak to tedy vadí a hodně,bude se vám obracet tah.

mowla*

Šmarjá - neotravujete... ;)

Napřed - možná bych u onoho ventilátoru vyměnil pletivo (za mřížkou) za hustší (třeba protihmyzí,umělohmotné), napohled by to mohlo evokovat IP44 ;)

Pokud kotel na chodbě není tzv."turbo" (tedy kotel s nuceným odvodem spalin, který je na vzduchu v místnosti v zásadě nezávislý), vadit by "to" mohlo... Při zavřeném okénku v koupelně a spuštěném ventilátoru by mohlo dojít k nasátí spalin zpět do předsíně! Obávám se, že tohle by revizák ´nepustil´ - jde o potenciálně velmi nebezpečnou konstelaci.

doplněno 18.07.12 23:06:

To Hop: "Ventilátor v jiné místnosti..." - ani pokud mají oddělující dveře průduch? - omlouvám se, tohle nevím, jen se divím - já musel před pár lety udělat při podobné konstelaci trvalé odvětrání místnosti (průduch ven).

hop®
hodnocení

0x

Při Vámi psané vzdálenosti ventilátoru by menší IP nemělo být překážkou, bavíme se snad o koupelně zapojené přes proudový chránič. Ventilátor v jiné místnosti než je kotel předpisy ani revizáci neřeší, takže nevidím problém...

ferda60*
hodnocení

0x

S tím IP 34 by ale problém být neměl, protože norma (velmi pravděpodobně) předepisuje (v zóně 1) krytí IP X4 - podstatná je tedy ta čtyřka (druhé číslo). A také chráněno proudovým chráničem.

Plynový spotřebič ale potřebuje trvalý neuzavíratelný přívod spalovacího vzduchu (velikost viz odkaz) a i tak jeho činnost může ovlivnit odsávací ventilátor v sousední místnosti. Jedním možným řešením je blokovat jeho funkci v době provozu kotle. Stručně popsáno zde:

( tzb-info.cz/... - spotřebiče typu B

hodnocení

Dobrý den,

tak ventilátor nebude*plac*

- nemůžu to mít kvůli kotli, nebo bych musela udělat opatření, že když by jel ventilátor, nesměl by jet vůbec kotel a naopak.

Nebo:

- změnit typ kotle: na turbo kotel, že pak by to šlo...

- poradil mi udělat do komínu - do kterého měl být zaústěný ventilátor, udělat díru, osadit tam mřížku a že to bude taky trošku přirozeně větrat a mohlo by to té vlhké koupelně pomoct, ale říkal, že ventilátor prostě NE!

Achjo.

Že já vždycky řeším takové mňam potíže...*plac*

ferda60*

No nevím, jestli jste technicky dořešila všechny aspekty kolem umístění kotle. Ten ventilátor bude možná jen nepodstatná "prkotina".

Horší bude, že ten kotel, jak stojí v mém odkazu výše, potřebuje trvalý přívod spalovacího vzduchu. Takže Vám v zimě bude předsíň pěkně "luftovat" jednak kvůli vlastnímu kotli a k tomu se ještě přidá komínový tah navrženého větrání koupelny přes tu mřížku ve dveřích.

Možná by stálo za to zvážit, zda kotel neumístit do vlastního prostoru (skříně), jak je popsáno také ve zmiňovaném odkazu.

hodnocení

ferda60,

no dořešila - je to tak, že to mít ten větrák nemůžu, z důvodu, že by mohl otočit tah komína a splodiny by šly dovnitř místnosti. Revizák kotle nám poradil, vybourat díru do komína, osadit mřížku - ale bez ventilátoru a tu mít otevřenou, že by to přirozeně větralo. Ale větrák zakázal.

Druhé řešení by bylo vyměnit stávající kotel za turbo kotel - turbo kotel nespotřebovává vzduch z místnosti, ale zvenku. Jenže máme komín cca. 10 m, a nevím, jestli ten komín nebude moc dloouhý, a jestli lze nasávat vzduch a vyfukovat splodiny jedním - vlastním - komínem. Protože na fasádu ven je daleko.

Další řešní by bylo, použít stávající kotel, ale překopat elektriku, a zapojit větrák a kotel tak, že když se spustí větrák, úplně se odstaví kotel a naopak. Pokud pojede kotel, nezapnete větrák.

Prozatím to budeme řešit pouze dírou do komína, a jenom tu mřížku. Ale jak píši - zatím o tom uvažuji a ještě se rozhodnu. Řešení výměna kotle za turbo, nepřipadá v úvahu - stávající kotel funguje, a nevidím důvod jej proto měnit. Překopat elektriku s větrákem odstavit kotel je podle mne blbost, a je to řešení neřešení, proto zatím pouze uvažuji o díře do komína, a osazení mřížky a zkoušky přirozeného větrání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]