Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozběh třífázového motoru

Od: kravsko* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den

Mám třífázový motor, kde je na něm napsáno že odběr proudu je 10 - 17,5A. Chtěl jsem se zeptat je nějaká tabulka kde bych zjistil jak velký proudový odběr může být při rozběhu? Mám hlavní jistič 3x25A a vypadává a tak jsem zkoušel i 3x32A a také padal..

Děkuji za radu

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pochybuji že na štítku je napsaná hodnota proudu v intervalu:) Jeden proud znamená nominál při zapojení do hvězdy a druhý do trojuhelníka. Proud je vždy uváděný jako nominální při 100% zatížení, vzhledem k zapojení vinutí (Y nebo D)

Aby byl motor schpen rozbíhat se v zapojení hvězda trojuhleník, mělo by být na štítku motoru asi toto:

400V/D - 690V/Y

Pokud tomu tak není, není možno motor takto rozbíhat.Tipuji, že motor má nějakých 5,5 kW.

Jde-li o klasický asynchronní motor, jeho rozběhový proud je klasicky 5-7x nominálního, spíš to bývá ta vyšší hodnota, přičemž by se měl rozbíhat s přijatelnou zátěží (aby nebyl na hranici kroutícího momentu).

Na takovýto rozběh pohodlně stačí jistič jmenovitého proudu motoru v charakteristice D.

Pokud to jde, dejte sem fotku štítku motoru, budeme chytřejší.

mowla*
hodnocení

0x

Rozběhový proud může dosahovat i násobků běžně odebíraného - nejlepší by bylo motor na rozběh zapojit do hvězdy, až po rozběhu do trojúhelníka...

hodnocení

0x

Jestli to připojuješ natvrdo do sítě v zapojení do troúhelníku, tak ti to udrží možná tak jistič 50A.

Motor může odebírat při rozběhu až trojnásobek jmenovitého proudu (trojnásobek je moje odhadnutá hodnota).

Každopádně bych ti poradil koupit přepínač hvězda trojůhelník a pomocí tohoto přepínače motor rozbíhat.

Motor se rozběhne do hvězdy s třetinovým výkonem a tím i třetinovým proudem; až bude motor roztočený na jmenovité otáčky, tak ho přepneš do trojúheníka. Po přepnutí bude mít elektromotor výkon, který je uveden na štítku.

A ještě pro upřesnění: zapojení přepínače hvězda trojúhelník není jednoduché, proto zapojení svěř zkušenému elektrikářovi. Motor se musí sfázovat a to už chce nějaké znalosti a zkušenosti.

kravsko*
hodnocení

Omlouvám se, zapoměl jsem napsat že tam mám rozběh hvězda trojuhelník, přes stykače...Ale i přesto mi padá jistič hlavní

robin1*

Jenom pro jistotu, Céčkovej jistič tam máš viď *placni*

zabu
hodnocení

0x

Kdysi jsem tenhle problém řešil v práci. Na "trochu" větším motoru. Byl tam na přepínání automat, asi tři stykače, řízené časovačem. Nakonec se z toho vyklubal zadřený jeden ze stykačů, který pozdě odpadnul, a tím způsoboval chvilkový zkrat při přepínání hvězda trojúhelník. Zkuste prověřit přepínač.

frolis
hodnocení

0x

Asynchronní motor může při rozběhu brát až 7-mi násobek jmenovitého proudu. Jistič to udržet může i nemusí, záleží jestli trefíš při připojení špičku. Můžeš to udělat tak, že to budeč zkoušet nahazovat a kolega bude stát u rozvaděče a nahazovat ti jistič dokud to netrefíš tak, že se ti to rozběhne :). Hvězda trojúhelník je řešení!

hodnocení

0x

Ten motor spouštíte přímo do provozní zátěže a nebo do volnoběhu? miro?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]