Nejste přihlášen/a.
Dobry den, v nasi obci se ted deji veci. Nekdo preletel nad obci a vyfotografoval ji a ted pulce lidi dosli dopisy z katastru ze ten nema v mape stodolu a ten zase garaz at podame vysvetleni. Na schuzce vsem dohazuji geodeta ze ten nam to zameri atd. Tyka se to i vas? Nebo se to stalo jen u nas? Jsme olomoucky kraj. Tady v te republice je bordel! Stoji to celkem dost penez.
A ty dopisy jsou doopravdy z katastrálního úřadu? Není to třeba od nějaké firmy co se jenom podobně jmenuje? Je spousta staveb které v katastru ani nikdy nebyly a dokonce ani býti nemuseli, jedná se právě třeba o ty stodoly postavené za ozo 1811 kdy byly "pouze" příslušenstvím stavby hlavní. A v katastru se kolikrát evidovala toliko stavba hlavní.
Na celé věci je mi divné, že by zrovna katastrální úřad měl takovéto starosti. Napadá mně třeba nové mapování, ale ani tam mně to formálně nesedí.
Konečně pak pokud by se jednalo o akci katastrálního úřadu tak ten by po Vás krom geometrického plánu pro zakreslení budovy chtěl od stavebního úřadu doklad o existenci stavby, a o tom nic nepíšete.
Zkuste to ještě trošku upřesnit nebo sem dejte ten dopis ale bez Vašich údajů.
doplněno 17.07.12 20:05: § 2
"Tady v te republice je bordel!"
Jo jo - třeba "půlka lidí" ve vaší obci má "bordel" na vlastním pozemku!
"Zanesením do mapy" se "to" nezlegalizuje - ale jde o jeden z kroků. Neplatíte nyní za "chybu předešlých majitelů", aleprávě za jejich "bordel". A taky za svůj - protože jste přece musel vědět, že máte na pozemku černou stavbu,ne? - a neřešil...
Na jednu stranu si stěžujete na "bordel" a na druhou stranu jej obhajujete - "Snad kazdy ma neco postaveno bokem" - nechápu...
"Za komunistu se nic takoveho neresilo, proc ted?" - to se právě ´uklízíí´ ten "bordel"...
A zanesenim do mapy se to legalizuje? My jsme zdedili domek i s garazi ktera neni v katastralni mape a ted co? Mam platit za chybu predchozich majitelu? Snad kazdy ma neco postaveno bokem - takovych drevniku a dilen a zahradnich domku a garazi, tech je. Za komunistu se nic takoveho neresilo, proc ted?
Hmm, to považujete vlastní porušení zákona za bordel republiky? Tady je to v ní nějaké zvrácené... To bude všude, černých staveb je. Maskujte...
Zkusím ještě jednou. Mně to na katastr prostě nesedí. Jednak se drobné stavby a příslušenství stavby hlavní do katastru nezapisují. Pokud by jste chtěl zapsat garáž jako samostatnou stavbu tak Vám katastr musí podlomit parcelní číslo, případně a to není výjimka musíte vyjmout ze ZPF. Plno staveb je v katastru nakreslenejch a nebo naopak není ještě z doby stabilizace katastru tedy do roku 1850. Od té doby se někde nic neměřilo a jenom se to překreslovalo v sáhovým měřítku (1:2880). A z těchto nepřesností vychází to, že pokud to vyfotíte a jen to položíte na mapu tak vám to lítá strašně moc. Jo pokud by jste neměl zapsanej RD tak to beru, ale kůlnu nebo jak z toho letdla poznaj, že to není dřevník?
doplněno 17.07.12 20:37:Tak to vidím i já na mapách, že tam máte přistavěno. Ale už jsem z katastrem pár věcí dělal a takovou iniciativu jsem ještě neviděl. Jak je to tam dlouho?
doplněno 17.07.12 21:28:Samosebou, nevidím Vaší stavbu, bo nevím kde jste, ale na mapách katastrálního úřadu navolíte leteckou mapu a přes ni dáte aktuální katastr. To na zjištění Vaší stavby stačí. A nemusím si na to brát letadlo, snímkovat, korigovat, převádět atp. Prostě revize katastru se z letadla dělat nedá. Pokud máte trošku výčitky svědomí, s legálností Vaší stavby, tak katastr je věc jedna věc - eviduje principielně kde (třeba Pilníkov) co (třeba garáž) stojí a čí to je (vaše) a kdo na to má zástavní právo (vaše banka) a stavební úřad je ten kdo zakládá (rozhodnutím) Vaše právo zřídit stavbu. Takže to že stavba je zapsána v KN neznamená, že je legální, opačně pak můžete mít legální stavbu a ta nemusí být zapsána v katastru. A nakonec to, že stavba nebyla nikdy povolena, neznamená, že je nelegální (add absurdum- chrám Svatého Víta také nemá stavební a kolaudační rozhodnutí). Takže si zkuste zodpovědět tyto otázky a podle toho zvolte postup.
1) kdy byla stavba (přístavba) doopravdy postavena?
2) mám na ní povolení,ohlášení,kolaudaci, pokud to bylo v dané době potřeba?
3) pokud je stavba nelegální (z jakéhokoliv důvodu) je příhodná doba pro její legalizaci? (prim hrají vztahy ze sousedy)
4) Pokud chci stavbu (přístavbu) zanést do KN - je na stejném pozemku jako stavba hlavní?
Jednou věcí je geometrický plán pro zakreslení budovy do KN - ten si objednáte a zaplatíte u geodeta. Druhou pak doklad o existenci stavby a to ve vašem případě buď kolaudační rozhodnutí (které nemáte) a nebo posouzení stavby stavebním úřadem dle stavebního zákona (na pozemku č.. je postavena přístavba stavby hlavní, která plní funkci bla bla)
Tak jinak, ta garaz neni volne stojici ale pristavena na zahrade kam nikdo nevidi, oni asi ano. Z garaze je udelana obytna mistnost takze uz to garaz neni...
Ale jděte... zápisu do katastru podléhají všechny stavby, které mají více než 16 m2 a jsou pevně spojené se zemí. Bez ohledu na tom, zda stojí samostatně, či jsou přistaveny.
to Gotrekzagary
Nene nepudu z těma 16 metříkama jste zaspal dobu (bylo za starého stavebního zákona takováto definice drobné stavby dnes je tuším 24 ale to je zrovna v tomto případě jedno). Jinak já ani nemluvil o tom jak stojí, ale o tom zda jsou příslušenstvím stavby hlavní či nejsou. Pakliže se jedná o samostatnou stavbu a chcete ji do KN zapsat (hlavně zakreslit) tak Vám ji nedaj na stejnej pozemek jako stavbu rodinného domku. A to je to podlomení o kterém jsem mluvil. A dostáváte se do dělení pozemku a to lze jen se souhlasem (a teď jsou různé výklady, že rozhodnutí o dělení pozemklu, a že výsledný pozemek nesmí být menší než blabla) stavebního úřadu. Takže pak Vám ani to co katastr na předložené listině požadoval nestačí.
Jinak s Vaší verzí revize katastru souhlasím
Souhlasím lišíme se jenom v pojmech, který se poněkud změnily, jinak dnes je to tak, že krom kat.zákona a vyhlášky maj ještě 100 metodickejch pokynů v kterej se kolikrát vyzná jen jejich autor. Když jsem chtěl po katastru nějakej atyp tak to nešlo, do druhýho dne jsem si našel metodickej pokyn a nemožné se stalo skutkem. Do toho se jim připlet novej stavební zákon, a ke všemu již před 4 rokama začali presumovat že vlastník pozemku je vlastníkem stavby ( a to ještě ani nebyl novej občanský zákoník ve sněmovně). U mně to tenkrát dotáhli tak daleko, že v jednu chvíli mi psali, že 5% mé stavby je mého souseda
Je možné, že se metry změnily... je to už alespoň 10 let, co jsem dělal naposledy revizi.
Co se týká těch parcelních čísel, tam nemám výhrad, tedy až na drobnost. Nezáleží na tom, zda samostatně stojí, ale na jejím využití. Pokud je původní parcela stavební (využití bydlení) a nově zapisovaná je garáž, pak dostane nové číslo s využitím podlomení. Pokud je to ale třeba dílna (nesloužící k podnikání), zakreslí se jako tzv. vnitřní kresba (nebo dřív to tak alespoň bývalo).
To jsou mi novinky... já musel svého času při revizi projít katastrální území pěšky, a všechny stavby, které jsem neměl na mapě, kterou jsem držel v ruce, jsem si zakreslil a následně vyzýval majitele k napravení závad na úseku katastru.
Které KP to dělá takhle moderně? V OL kraji jich máme několik (Jeseník, Šumperk, Olomouc, Přerov, Hranice a Prostějov).
Dobrý den. Také jsme dostali dopis, že na našem pozemku, jsou stavby, které nejsou v registru. Máme si je nechat zmapovat a potvrdit stavebným úřadem. Jednalo se o stodolu, starou skoro devadesát let, velkou jako malý panelák a přístavek dostavěný k chalupě, jedna místnost v zahradě. Rozměr 20m2. Na nic nečekali a hned objednali geodézii. Pak šli na stavební úřad.
Stodola byla jasná, přístavek jsme zdůvodnili tím, že jsme to s tím koupili. Pán ze stavebního se přišel podívat a za týden, máme na obě stavby, razítko. Tím, že jsme byli první, tak vše se obešlo bez dlouhého vysvětlování.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.