Nejste přihlášen/a.
Jak zapojit ampérmetr ve střídavém obvodu¨?.Mám trafo 230/12V a chci měřit odběr na sek. koupil jsem si amp. a diodu akorát mi nedošlo,že si usměrním výstup.
Děkuji za rady
doplněno 17.07.12 18:09:
Klasické zapojení s rezistorem (bočník) a usměrňovací diodou má jednu velkou nevýhodu, a to je, že bočník musí "nakrmit" nejprve tu usmerňovací diodu a pak teprve začne měřák něco ukazovat. Výsledkem toho je nelineární stupnice měřidla - používaly se proto usměrňovače kuproxové (nebo jiné), které neměly úbytek napětí tak velký.
Dal by se použít (pro jeden rozsah) měřící transformátorek (malý úbytek napětí, prakticky lineární stupnice), na jeho konstrukci ale záleží výsledná přesnost měření.
Dále v obvodu se napětí usměrňovat nebude? Proud by se dal měřit jednodušeji tam.
Možná by se vám tam vešly přístroje MuP 40 z Metry Blansko ( katalog s rozměro/...) . Jde o magnetoelektrický měřák s usměrňovačem a rozměrem panelu 40x40mm.
doplněno 20.07.12 00:38:S tou cenou asi bude problém, střídavé měřáky v porovnání se stejnosměrnými téhle velikosti jsou docela drahé. Ale kdybyste nějaké za 150,- našel, dejte vědět.
Byl jsem nadšený do té doby než jsem našel cenu ta je asi 1200kč/ks,ale už jsem našel co hledám .Ještě najít konkurenta s cenou kolem 150 kč a je to .:D
Takový pěkný ( ezk.cz/... 5A tam mají a do krabičky se nevejde! Elektromagnetický systém se tolik zmenšit nedá...
Jak přeškolit malý magnetoelektrický systém na střídavý proud popisuje rádce zde ( ebastlirna.cz/... - 14.3.2012
Ze tří způsobů je technicky nejlepší ten poslední s převodním transformátorem, jen doplním, že jádro transformátoru, protože přenášený výkon jsou jen mikrowatty, stačí i toho nejmenšího průřezu, jaký se vyrábí, podstatné je, aby se vešla obě vinutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.