Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hromosvod materiál

Od: vodak odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

můžete mi někdo poradit jaký materiál je na hromosvod nejlepší? Máme okapy a svody z mědi. Slyšel jsem, že se pak nemůže použít jakýkoli materiál, protože to "žere" měď. Nevíte někdo?

Petr

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

1x

Většina kovů při vzájemném spojení ve vlhku tvoří galvanický článek a tedy jeden (méně hodnotný) podléhá korozi. Aby se tento jev omezil na minimum, používají se vložky, které se do spoje vloží. Pro měď a hliník se používá cupal, pro Cu-Zn (Zn = pokovené železo, FeZn) bude asi potřeba vložka jiná. Možná by bylo únosné, kdybyste vrchní část (jímače a svody) nechali udělat měděné, jako svod se dnes (podle normy) dá použít i svislá okapová trubka, měděná k tomu přímo vybízí, jen ji připojit. Nad zemí se provede odbočka k měřící svorce svodu, zde by se dal použít přechod Cu-Zn, zbytek pak z materiálu FeZn.

doplněno 17.07.12 17:55:

Tak Cu na FeZn by mělo jít spojit přes nerezovou svorku, kde se oba vodiče vzájemně nedotýkají ( dehn.cz/... viz tabulka na str. 3.

mowla*
hodnocení

0x

Můžete použít i sběrače hromosvodu z mědi - pak ke vzniku el. článku nedojde...

doplněno 17.07.12 14:40:

Je možné použít nerez ocel (to je ale ještě nákladnější, než měď) a nebo klasickou ocel pozinkovanou a okapy k hromosvodu připojit měděným zemnícím páskem (ten lze případně snadno vyměnit). No - a pak musíte počítat s častější výměnou hromosvodových sběračů...

doplněno 17.07.12 16:20:

To Robin1: Měď - zinek je jeden ze základních článků - Voltův... ;)

vodak
hodnocení

A nějaký jiný materiál než měď můžeme použít? Měď vychází celkem draho :(

daniell*
hodnocení

0x

No použít dobrý vodič a to je právě ta měď nebo ještě ocel a další kovy ale všechno je to nákladné.

robin1*
hodnocení

0x

Zcela jist si nejsem, ale vzhledem k tomu, že se běžně při ochraně pospojováním používá takové pozink "oné" s měděným páskem, tak mám za to, že měď s pozinkem článek netvoří. A pozink je pochopitelně nejlevnější varianta hromosvodu.*hi*

doplněno 17.07.12 16:47:

To Movla jj, akorát jsem si ještě vzpoměl na ty pozink stoupačky v paneláku a tu ochranu pospojováním*zed* a pořád tu je to pozink oné, že jo? Ale nepřu se bo asi pravdu nemám*plac*

jabraka*
hodnocení

0x

Právě jsme na chalupě hromosvod dodělali,použíli jsme hliník.Měď je drahá a cikáni ji kradou.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]