Nejste přihlášen/a.
Přeji všem hezký den,
potřebuji natáhnout kabel ke sklokeramice. Jedná se o CYKY 5x2,5. Cesta od pojistkové skříně ke sporáku v kuchyni je nejideálnější přes dřevěné krovy na půdě. Tím pádem přichází na řadu zásadní dotaz. Je možno vést kabel volně pouze v příchytkách nebo je dle předpisů nutno jej opatřit nějakou chráničkou jako je husí krk nebo lišta. Rád bych dodržel normy.
Díky Honza
CYKY má nehořlavou (samozhášecí) izolaci, stačí použít příchytky. Revizák mi ho schválil i volně ložený v dřevěné podlaze ve srubu...
Je to jednoduché, normy dodržíte, pokud dodržíte pokyny výrobce kabelu.
V dnešní době má většina kabelů samozhášivou izolaci (pro kabely CYKY to platí 100%), tudíž je vhodný i na pokládku ve dřevě.
Ovšem musíte zvážit sám, dle okolností, které my neznáme, jestli by nestálo za to kabel ještě přeci jen chránit mechanicky - například pokud by se na půdě na kabel šlapalo, nebo se tam vyskytují myši...
Za mě říkám, že ta nicotná investice do trubky určitě stojí za to.
Díky všem.
Prověšení nepřichází v úvahu, bude to ležet na zemi. Šlapat se po tom zcela určtě nebude, protože je to v uzavřeném prostoru, kam se skoro nedá dostat. Na myši jsem ale zapomněl, takže to raději dám do trubek.
Honza.
Myši se na to vykašlou, kuny jsou horší...
Pokud bude kabel na zemi, také bych se přiklonil k další ochraně kabelu, nic tím nezkazíte,,,
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.