Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskliny po nivelaci podlahy

Od: jirik* odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny...

Potřeboval bych poradit, když jsem si to tady tak pročetl, tak to je častý problém. Při rekonstrukci bytu, jsem v kuchyni strhal staré linoleum, pod kterým byla klasická betonová podlaha, ale dost křivá, tak jsem vyrovnával samonivelační stěrkou. Problém je ten, že skoro po celé ploše jsou pukliny, někdy menší, někdy větší... U některých větších kusů jde vidět, že se po zatlačení i prohnou, takže to prostě nechytlo k podkladu dobře.

Dělal jsem to porpvé v životě a asi jsem udělal chybu, že jsem na původní betonovou podlahu nenanesl adhézní můstek, ale použil jen obyčejný ředěný Duvilax.

Chci se ale zeptat, jelikož to poslední co bych chtěl, je to odsekávat a dělat znovu.. Může to tak být, když na to ještě přijdou asi 6mm desky z takové te polystyrenové pěny nebo jak bych to popsal a na tom bude plovoucí podlaha? Bude to jen přes půlku kuchyně, asi 6m2. Na druhé půlce jsem na flexibilní lepidlo nalepil dlažbu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Záleží na tom, zda se stěrka drolí či ne. Pokud ano, bylo by lepší ji vysekat a udělat znovu. Pokud ne, stačí větší praskliny (´milimetrové´ nevadí) znovu zalít - např. toutéž stěrkou.

jirik*
hodnocení

Nedrolí se vůbec, jsou tam jen ty pavučiny :( Aha, tak ty větší zkusím znova zalít, budu nivelovat ještě předsíň, tak mi zbyde... Už tedy použiju něco jiného než Duvilax, snad to pomůže. A to, že se ten celý kus prohýbá, to nevadí? Nevím, jestli ta nivelačka zateče tou prasklinou až dolů a vyplní ten podklad...

mowla*

Vlasové trhliny (pavučina) nevadí vůbec, není potřeba s tím cokoli dělat.

Adhezní můstek slouží v podstatě ke zpevnění starého povrchu a případně zlepšení přilnavosti pro novou vrstvu, Duvilax v tomto případě není úplně skvělý, ale rozhodně stačí (mezi beton a nivelační stěrku).

"Celý kus se prohýbá" - mezi stěrkou a betonem jsou dutiny? - pokud ano, bylo by velmi vhodné stěrku vybouchat a udělat znovu. Pokud ne, je stěrka natolik měkká, že ji třeba prstem zmáčkneš? Co to je za ´nivelačku´? - u měkkých je prohnutí při bodovém zatížení možné bez ztráty funkce (na stěrce je ještě další vrstva, která tlak roznese na větší plochu), může ale jít i o špatný technologický postup při rozmíchání a lití stěrky - to na dálku nejde posoudit.

doplněno 15.07.12 18:59:

Plouvoučka váhu roznese - pokud ´uhýbající´ kosočtverec není natolik velký (a nebo jeho pohyb), aby došlo k lámání segmentů plovoučky - což na dálku neposoudím... ;)

jirik*
hodnocení

Dával jsem dvě vrstvy duvilaxu ředěného 1:5 ... No prohýbá se to jen u jednoho kusu, který má tvar kosočtverce a je kolem něj ta puklina největší, když na něj zatlačím, tak pruží.. asi cca o 1mm se prohne dolů. Jinak zmáčknout nejde, míchal jsem jí podle návodu na pytli, je to značka Weber a měla by to být klasická. Chybu co jsem udělal je, že jsem tehdy koupil málo a nestačilo to na celou podlahu, tak jsem další den dolíval na část, na kerou nezbylo, ale částečně to zateklo i na místa, kde už byla ta původní nivelačka tuhá. Já vím, že tohle je absolutně špatně, ale nic jiného mi nezbývalo :(

Je i možné, že jsem to špatně nalíval na zem .. Každopádně ta plovoučka by tu váhu měla roznést na větší plochu? Teď už se 2 měsíce chodí po nivelačce, jsou na ní jen kartony. Je to proto, že se čeká, až se dodělá obývák a může se položit plovoučka (obývák je propojený s kuchyní a podlaha bude navazovat)

doplněno 15.07.12 18:52:

Jinak všude jinde jsou jen ty pavučiny, cca 1mm široké a tam se to nehýbe vůbec, jen na tom jednom místě.

jirik*
hodnocení

Zkouším ještě poslat dvě fotky. Ta první zobrazuje, jak vypadají ty puklinky na většině plochy, u té druhé jsem zkusil cca zobrazit tu uvolněnou část, ta tmavší plocha je od toho, že jsem to před chvílí zkoušel vylít hodně řidkým lepidlem, ale do tak malé mezery to ani nezateklo :)

Tak podle mě, by to te plovoučce vadit moc nemělo...

Praskliny po nivelaci podlahy
jirik*
15.07.12 19:08
hodnocení

robin1*
hodnocení

0x

Příčiny mohou být jenom 2:

1) příliš mnoho vody v nivelačce

2) příliš nasákavý podklad

Správné řešení je vše pryč a znovu.

Vzhledem k tomu, že tam přijde plovoucí podlaha, tak bych zkusil provést opravu prolitím (podlitím) nějakou akrylátovou emulzí. Začal bych hooodně řídkou, téměř vodou a postupně bych zahušťoval.

Podlejt nivelačkou bych asi nezkoušel, jelikož mám za to, že to je tak vyprahlé, že nivelačka zateče pouze na kraji.

PS: jednou jsem zažil profi podlaháře, kteří tento problém pořešili podupáním a vzápětí nalepením marmolea, stalo se před deseti lety , dodnes tam marmoleum je pouze to při chůzi občas křupne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]