Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dan z nemovitosti

Od: heterak® odpovědí: 15 změna:

Musí platit dan z převodu nemovitosti prodávající nebo musí kupující a nebo je důležité co je psáno ve smlouvě? Jedná se o prodej kousku zahrady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jokr
hodnocení

0x

Daň platí ten, kdo převádí, tedy původní majitel - a nechte si toto výslovně zanést do kupní smlouvy, protože pokud on daň nezaplatí, jste to vy, na kom se budou finančáci pást, berou kupujícího jako ručitele. Tak pozor i když jde o kousek zahrady.

robin1*
hodnocení

0x

Daň určitě platí prodávající (má příjem) a nejsem si jist zda kupující není ručitelem:) A nejmenuje se to daň z nemovitosti, ale daň z převodu nemovitosti (hele a neber to zase osobně joooo) *placni*

doplněno 13.07.12 19:22:

Zase druhej, jsem tak pomalej *plac*

doplněno 13.07.12 19:37:

To jokr: ale já to nemyslel jako daň z příjmu, chtěl jsem pouze nastínit logiku věci "daně z převodu nemovitosti":)

doplněno 13.07.12 20:07:

To heterák: Na katastru z toho rozhodně komplikace nebudou. Poplatníkem daně je prodávající, tak se s ním dohodni, že mu o t daň dáš víc. Každopádně na stanovení daně je potřeba ještě odhad. Daň se pak vypočítá z toho co je vyšší (prodejní nebo odhadní cena). Takže ještě potřebuješ znalecký posudek na stanení ceny. Dál pokud je to pouze část pozemku, potřebuješ geometrický plán pro oddělení pozemku (ale to už asi máš). Jinak pozemky se smí dělit jenom se souhlasem stavebního úřadu, ale to už asi taky víš. A jak tady někdo již předeslal tak na katastru při podání dávš kolek tuším 500 za vklad do katastru.

hodnocení

Prodávající ve smlouvě uvedl že dan z převodu nemovitosti platí kupující. Co tedy s tím?

doplněno 13.07.12 19:24:

My ten kousek zahrady potřebujeme. Budeme ho odkupovat za 20 000kč ,to bychom tedy zaplatili jak se uvádí 3 procenta, tedy jen 600kč? A nebo sou tam ještě nějaké další platby

cepagis*

Pakliže to je uvedeno ve smlouvě, můžete zatlačit na prodávajícího, ať ji změní. Ale riskujete, že Vám nic neprodá. Kdyby to byly tisíce, asi bych se ohradil, ale šest stovek? Mimoto nevím jak to je s platbou do katastru nemovistostí, zda nebudou chtít kolek...

jeto i na dohodě, která se může napsat do smlouvy a podle ní se postupuje. Obvykle platí daň příjemce peněz (tedy prodávající), ručitem za to, že bude zaplacena je kupující.

jokr

Druhej, ale vůbec Vám nevadí, že do toho pletete i daň z příjmu...

jokr
hodnocení

0x

To jsou rady jak od naší Kačky... Smlouvu jste zřejmě už podepsal, tak se už není nač ptát...

Je daň z převodu nemovitosti a platí, co jsem napsal, dále z daň z příjmu, tu zaplatí ten, kdo obdrží hotovost. Jedná se o majetek nemovitý, takže tam je znalecký odhad vč. ceny. Daňové přiznání budete podávat vy, páč vy jste nabyl nemovitost, v d. přiznání budou dvě ceny, odhadní a kupní... daň vám vypočnou z té vyšší, protože Kalousek nemá zač glgat...

hm*
hodnocení

0x

Bych tak řekl, že plátcem (resp. poplatníkem) této daně je prodávající (a nabyvatel je ručitelem), protože je to tak v zákonu. Tedy finančák by šel nejdřív po prodávajícím. Ovšem prodávající by šel po vás, protože neplníte sepsanou smlouvu. Jsou to ale, podle mne, dva oddělené případy: finančáku by byla putna, že si prodávající s vámi cosi sepsal (to by tak hrálo, aby každý mohl svévolně své povinnosti jen tak odkázat na někoho jiného), ale vy jste se smlouvou zavázali něco zaplatit, tak to musíte splnit.

hodnocení

Ještě sem nic nepodepsal. Mně zajímá jestli dan z převodu nemovitosti prodávající zaplatit MÁ a nebo MUSÍ. To jsou totiž 2 rozdílný slova.

doplněno 13.07.12 20:00:

Pokud je ve smlouvě že to platím já, tak aby pak z toho nebyli na katastru nějaký komplikace.

cocinkamichalka*

Heterak, finančáku i katastru je to jedno, kdo to zaplatí, hlavně že to zaplacené je.

JINAK DLE ZÁKONA JE POPLATNÍKEM DANĚ PRODÁVAJÍCÍ, KUPUJÍCÍ JE RUČITELEM. (jak už bylo výše řečeno)

frame*
hodnocení

0x

Já kupuji nemovitost za 500 tis. Což byla domluvená cena. A najednou při sepisování smlouvy vypadlo z pana prodávajícího, že v tom není započítána daň - tedy 15 tis. Docela mě s tím nas...l, ale co no, když to chci koupit.

doplněno 13.07.12 20:25:

A ještě mě poprosil, že bychom do smlouvy napsali cenu 500 tis. a daň bych mu údajně z důvodu zjednodušení zaplatil "bokem". Nechápu co je na tom zjednodušeného. Čím to tak zesložitím když do smlouvy napíšu, že cena za nemovitost je 515 tis. vč. daně z převodu nemovitosti.

platil by daň ne z těch 500, ale 515 = měl by to o pár stovek dražší. Jo jo, ti prodávající byť nemovitosti obvykle získali za hubičku nebo od rodiny by si pro 100ku nechali koleno vrtat. čím mám kdo víc, tím je větší hamoun.

doplněno 13.07.12 20:35:

a to nevím, jestli prodávající ví, že si musí nechat na nemovitost jako předmět převodu nechat udělat znalecký posudek o ceně a ten předložit FÚ taky. Ten stojí cca 2 až 5 tisíc podle druhu nemovitosti.

frame*

Aha - to mě nenapdlo. Díky. O znaleckém posudku můj prodávající určitě nic neví - jinak by si náklady opět připočetl k ceně. Tak nevím jestli to nějak vyřešit před podpisem smlouvy nebo dělat mrtvého brouka a ať si to zaplatí pak sám.

doplněno 13.07.12 22:23:

Ještě zeptám - v kolika vyhotoveních je smlouva pořeba. Ve vzoru smlouvy mám napsány 4. Je to pro prodávajícího, kupujícího, KÚ a FÚ? Ptám se proto abychom pak nemuseli sepisovat smlouvu novou, protože je tam uvedeno v kolika vyhotoveních je. Díky

jokr

On vás jednoduše zjednodušeně ojebal... Jinak se to napsat nedá. Ale klídek, se mnou vyčůrali jihočeši, když jsem jim převáděl dr. byt. Smlouvy jsem psal já, čímž jsem jim ušetřil min. 20.000,- na realitce. Družstvo poslalo přeplatek za služby jim a oni se na mne vy... protože, jak řekla výslovně novopečená družstevnice "jsem jim dlužen hodně peněz". Od těch časů si od jihočechů nekoupím ani kapra, ani kostkový cukr a sejra už vůbec ne... Pět let trvalo, než jsem se toho zbavil, pět nekonečně dlouhých let. Ale co, matka byla pět let na nucených pracích a také to musela vydržet.

To by bylo složitý, vysvětlovat finančáku že má od ceny nemovitosti pro výpočet daně odečíst něco, co nemaj v tabukách. Jinak to bylo od něj dost sprostý. Vybalit při podpisu smlouvy, že máte za něj zaplatit to, co má platit on. Chtělo to bejt neústupnej a trvat na dohodnuté ceně, ale kdo na to má mít nervy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]