Nejste přihlášen/a.
Pěkné odpoledne.
Chtěl bych jsem si koupit byt. Rád bych jsem se dotázal, kde se dají sehnat byty po neplatičích - v Brně.
Mockrát děkuji za rady
Na radnici - bytový odbor (nebo tak něco)...
Web brněnské radnice? např.: brno.cz/...
A nejsou nějaké stránky na netu, kde bych jsem se alespoň koukl, zda jsou vůbec nějaké byty v té lokalitě?
Obecní byty po neplatičích se neprodávají, nýbrž pronajímají. Nabídky takových bytů najdete na stránkách jednotlivých Úřadů městských částí, zpravidla v rubrice byty a nebytové prostory. Každá městská část má zpracována svá pravidla k pronájmu bytů, se kterými se musíte seznámit a postupovat podle nich. Na úřad musíte podat žádost, ke které je většinou nutné přiložit doklad o zaměstnání či podnikání, doklad o výši příjmů a doklad o místě trvalého pobytu. Pak musíte sledovat na úřední desce (i na internetu), které byty nabízejí k pronájmu. Současně tam jsou uvedeny termíny, ve kterých se konají prohlídky bytů (prohlídek se můžete zúčastnit, i když ještě nejste zaregistrován mezi uchazeči o byt - jen abyste věděl, kolik lidí se prohlídek zúčastňuje a jak takové byty vypadají). Pokud budete mít o některý z nich zájem, oznámíte to na příslušný ÚMČ. Pokud je vám nabídnuta nájemní smlouva, uzavřete dohodu o rekonstrukci bytu, neboť velmi často jsou v žalostném stavu. Vynaložené finanční prostředky v dohodnuté výši jsou vám umořovány sníženým nájemným. Např. Brno-střed nabízí byty zde: stred.brno.cz/...
Tuto anabázi jsme absolvovali pro svou známou, nyní se to asi na 45. pokus podařilo, byt si bude opravovat, ÚMČ jí odpustí nájemné ve výši 150 tis.Kč.
bruno2 to popsal přesně.
Jen doplním, že čím vázne na bytě větší dluh a čím je zdevastovanější, zájem o jeho získání je úměrně menší, tidíž je větší šance ho získat do pronájmu.
Někdy se dokonce stává, že tyto byty se nacházejí v domech určených k privatizaci, takže je zde reálná možnost byt v budoucnu lacino odkoupit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.